Analytici odhovárajú premiéra od plošného testovania. „Viac ľudí nakazíte,“ vravia smutne
20 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér ide za plošným skríningom hlava nehlava. Iniciatíva Dáta bez pátosu ho ale upozorňuje, že toto nie je tá správna cesta. Ba práve naopak.


Poukazovanie na čísla nakazených, hospitalizovaných či mŕtvych, ktorých má na svedomí koronavírus sa v ostatnom čase stalo silnou zbraňou nielen v rukách nášho premiéra Igora Matoviča, ale aj vedcov a analytikov v iniciatíve Dáta bez pátosu. A práve tí sa rozhodli zverejniť na sociálnej sieti niektoré dôležité fakty.
Vyčnievajú tri mesta s tromi automobilkami

Dáta bez pátosu začína svoj najnovší status slovami: „PRIEMYSELNÉ SRDCE SLOVENSKA - DRŽÍME VÁM PALCE.“ Vzápätí sa dozvedáme, že z prehľadu 7dňovej incidencie na 10 tisíc obyvateľov sú v TOP 10 okresoch s 1,2 miliónom obyvateľov tri krajské mestá, respektíve tri mestá s troma automobilkami, subdodávateľmi a s priemyselnými parkami. „S rôznymi výsledkami testovania, teda u tých, ktorí testovali. Lebo Trnava, Hlohovec a Piešťany ešte netestovali. Trenčín testoval pred mesiacom a hlavne pan/pani hygienik zavrel okresy naokolo (trhy, akcie, omše, podujatia, stretávanie sa),“ píše v úvode iniciatíva Dáta bez pátosu.

Do fabrík podľa analytikov a expertov zvážajú ľudí v autobusoch z Galanty, Dunajskej Stredy, Šale, Zlatých Moraviec či Hlohovca, ale aj zo Šale, Nových Zámkov a Levíc, teda z miest, ktoré sú hneď za TOP 10. Veľa ľudí ale do fabrík a priemyselných parkov príde autom, mikrobusom alebo vlakom a mnohí bývajú na ubytovniach.


Chorobu si ľudia dovezú domov z ciest do práce

„ŠTATISTIKA (dnes už aj s prevládajúcim vírusom UKB117): Ak máte v 100 tisícovom meste 3 % pozitívnych a nacpete akýchkoľvek 25 ľudí do autobusu, tak je vyše 50 % šanca, že 1 z nich to má. Ak je vonku zima, v autobuse sa kúri, cesta je tak okolo hodinky tam a potom späť a cestujúci nemajú po celý čas respirátor ffp2 a vyššie, tak je z autobusu “CORONA INKUBÁTOR”. Ak to opakujete 5 krát do týždňa, tak bude problém. Riešením je pravidelné testovanie pracovníkov v I. líniách a v priemysle/službách minimálne 2x do týždňa (ako športovcov v bublinách) a IZOLOVANIE pozitívnych,“ píše v statuse iniciatíva Dáta bez pátosu.

Podľa analytikov tí pracovníci asi neumrú, ale možno prídu domov a manželka sa stará o nevládnu mamu/otca, čo sú reálne problémy slovenských domácností. „Preto je a bude denne priemerne 100 úmrtí „s“ a „na“ COVID. Bude. Predikovali sme to a jediné, čo musíme spraviť, je predikcie navýšiť. Lebo sme málo PCR testovali, mali sme málo zistených infikovaných do „priemerov“, plné nemocnice a už dlho úmrtia. Dostaneme sa na prvé priečky v Európe a budeme závidieť Švédsku,“ píšu ďalej vo svojom statuse analytici.

Situácia s covidom na Slovensku nie je vôbec rovnaká. Sú tu veľké regionálne rozdiely
Na Slovensku síce už tretí deň prebieha plošný skríning obyvateľov, situácia na niektorých odberných miestach je ale veľmi napätá. Testuje sa aj tam, kde je stav s koronavírusom stabilizovaný. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Zlé čísla avizovali analytici aj pre Nitru a Trnavsko

„Už sme trafili november, december a aj január s 5000 sme trafili, len to nebude 31.1.2021 ale o pár dní skôr (že by už 25-oho?) A aj ostatné veci sme trafili. Aj na Mikuláša. Nie sme pyšní. Pracujeme s dátami a ak nás čítate, tak viete, že sme predikovali naposledy tak Nitru a okolie, ako aj to Trnavsko. Mrzí nás to,“ ospravedlňujú sa za svoje smutno pravdivé predpovede analytici, ktorí vzápätí reagujú aj na premiérovu tvrdošijnú snahu o plošné testovanie. „Počuli sme, že treba zachrániť každý život aj v poslednom okrese. V tom poslednom okrese pri existencii UK B117 vírusu o 10 dní nechcete v mraze do šór vyhnať negatívnych občanov, lebo sa tí, čo sa nemuseli, nakazia a je pravdepodobné, že viac ľudí nanovo nakazíte, ako zistíte z už nakazených pozitívnych,“ snažia sa vysvetliť Igorovi Matovičovi nezmyselnosť jeho krokov.

„V tom je problém a rovnica o dvoch neznámych. Pomenuvávame len tú prvú = ide sa zachraňovať. Testujte aj v zelených okresoch „mobilných“ zo závodov/úradov/dispečingov/šoférov/predavačky/lekárničky/poštárky/I. línie. Nechajte zavretých rodičov a ich zamknuté deti na pokoji doma a nechajte ich spolu v rámci domácnosti venčiť psa alebo „sa“ v prírode bez kontaktu s inými. Ach, ten hrach...,“ dodávajú v samom závere analytici na margo ich snáh upozorniť premiéra, že tak, ako to chce urobiť on sa k lepším číslam nedopracujeme.

"Plošné testovanie? Viac ľudí sa nakazí, ako zistíme pozitívnych," hovorí analytik
Jeden zo zakladateľov platformy Dáta bez pátosu, analytik Ivan Bošňák poskytol rozhovor pre portál cas.sk. Čo z neho vyplýva? To podstatné je, že hnať ľudí v tejto zime do šóry čakať na testovanie mimo ohnísk nákazy je kardinálna blbosť. Viac ľudí... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek