Banáš: Pokiaľ ide o Covid-19, bol som pyšný, to však neznamená, že teraz odvolám ako Galileo
19 | 01 | 2021 I Petra Demková

Spisovateľ Jozef Banáš sa zotavuje z ochorenia Covid-19 a zo dňa na deň sa cíti lepšie. V príspevku na sociálnej sieti sa priznal, že jeho stav bol vážny. Upozornil však, že nie až taký vážny, ako to prezentovali médiá.


„Chápem, že Banáš a jeho Pavlovské obrátenie sa na vieru je dobrá a aktuálna téma,“ napísal spisovateľ.


Banášovi sa ani po jeho zážitku prístup médií nepáči. Rozumie novinárom, že musia viesť ľudí k zodpovednosti, ale je presvedčený, že by mali rozoznávať, kde je hranica medzi vedením k zodpovednosti a strašením. Strašenie zdravotnému stavu neprospieva, skôr naopak.

Banáš z nemocnice: Covid som nespochybňoval, dovolil som si len niekoľko otázok
Známy spisovateľ a otec moderátorky Adely Vinczeovej skončil pred niekoľkými dňami s ťažkým priebehom korony v nemocnici. Dnes sa nečakane prihlásil o slovo formou videa. Je viditeľne pochudnutý a pôsobí unavene. Pre Slovákov má odkaz. ... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Petra Demková


"Keď v priebehu desiatich minút vidíte v správach desať pichnutí injekciou, hromady truhiel a dokonca opakujúce sa zábery z toho istého pohrebu, tak začnete nadobúdať pocit, že médiám nejde o informovanosť, ale o strašenie. Kritizoval som mediálne preháňanie - napríklad túto informáciu, o ktorej zmysluplnosti musí normálny človek pochybovať: V deväť miliónovom čínskom meste Čing Tao pribudlo šesť nových prípadov koronavírusu," uvádza.

„Áno, bol som pyšný, nahováral som si, akú mám úžasnú kondíciu a imunitu, mne sa nemôže nič stať a vidíte, dostal som varovné zaucho, aby som sa spamätal. Schudol som deväť kíl a najmä dostal som čas na premýšľanie. Asi to tak malo byť, mnohé som pochopil, predovšetkým to, že covid je nevyspytateľný, treba rešpektovať a dodržiavať hygienické nariadenia,“ priznáva.

„To však neznamená, že teraz budem odvolávať ako Galileo. Stále som presvedčený, že keď sa prechádza alebo beží pustým lesom niekto s rúškom, nie je to prejav zodpovednosti, ale vystrašenosti. Rovnako som presvedčený, že budovanie prirodzenej imunity správnou životosprávou je zmysluplnejšie ako očkovanie. Prirodzene, kto sa dá očkovať, je to vec jeho slobodného rozhodnutia,“ stojí si za svojím bývalý diplomat.

Jozef Banáš po týždni v nemocnici s Covidom - "možno mám aj výčitky"
Jozef Banáš, ktorého nakazila práve jeho dcéra Adela náhle skončil v nemocnici. Spisovateľ je stále hospitalizovaný, no podľa jeho slov by bol už rád doma. Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Banáš je zmierený aj s tým, že ho médiá nazývajú konšpirátorom. A aj dnes sa pýta, kde je vlastne pandémia. Nikto podľa neho z odborníkov nevysvetlil prečo Covid-19 nazývame pandémiou, keď ani podľa WHO kritérium pandémie nespĺňa. Pýtal sa na to pred pol rokom tak ako mnohí iní, či poznajú niekoho, kto je chorý na Covid-19.

"Áno, v liste premiérovi som uviedol zopár faktov, ktoré sa z dnešného pohľadu môžu vysvetľovať ako popieranie covidu. Ibaže ten list som napísal 30. septembra, kedy sme mali 44 mŕtvych. Tak prosím tých, ktorí moje výpovede spred troch mesiacov kontextujú do dnešných dní, keď je situácia diametrálne odlišná, aby neklamali. Hovoril som vtedy aj dnes, že politici spoločnosť rozdeľujú, neviem čo je na tom konšpiračné. Ako tým spochybňujem covid?“ kladie jasné otázky spisovateľ.

„Za tie roky, odkedy ako politik či spisovateľ chodím s kožou na trh, zvykol som si na rôzne názory a komentáre na moju adresu. Tých zlovoľných ubúda, čo svedčí o tom, že sa asi mením k lepšiemu, pretože všetky kritiky, reakcie, útoky na mňa sú len odrazom môjho vnútra. A bude ich ešte menej, pretože na sebe pracujem, zamýšľam sa a aj vďaka môjmu nedávnemu ochoreniu sa posúvam,“ napísal Jozef Banáš.

Jozef Banáš sa z Covidu vysmieval, včera ho odviezla sanitka
Jozef Banáš, spisovateľ a otec moderátorky Adely Vinczeovej, patrí medzi najznámejších popierateľov Covidu-19. Včera ho však s týmto ochorením odviezla do nemocnice sanitka. Nakazil sa, pravdepodobne od dcéry. Informoval o tom portál omediach.sk.... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Michal Filek