Propaganda beží na plné obrátky, mainstream už predstavuje "víťaza" vo výbere špeciálneho prokurátora
17 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Jeden zo štyroch kandidátov na post špeciálneho prokurátora Daniel Lipšic v profilovom rozhovore pre denník SME nespochybňuje Kolíkovej komisiu, poukazuje na konšpirácie, vysvetľuje, prečo neprevzal obhajobu Lučanského, zastáva sa spolupracujúcich obvinených, varuje pred návratom oligarchov a hovorí ešte mnohé iné.


"Je bývalým ministrom vnútra aj spravodlivosti. V politike skončil v roku 2016 po autonehode (pozn. red. HD -za ktorú si odpykáva podmienečný trest). Zastupuje rodinu Jána Kuciaka aj bývalého prezidenta Andreja Kisku, predtým obhajoval svedka vraždy Ernesta Valka a zastupoval aj dve klientky v kauze Čistý deň. Sumarizuje na úvod web domov.sme.sk.

Lipšic je zároveň jedným zo štyroch kandidátov na špeciálneho prokurátora, ktorého by mali poslanci vyberať vo februári.

Hneď v úvode rozhovoru SME kladie navádzaciu otázku - "Prečo sa okolo toho (smrti generála Lučanského - pozn. red. HD) vo veľkom konšpiruje a ľudia veria aj nezmyslom, ktoré už boli vyvrátené?

Podľa Lipšica to "súvisí to zrejme s krízou dôvery v mainstreamové médiá a tým, aká rýchla je doba. Kto prvý uverejní nejaké video na internete, získa istú pozíciu. Mnohí ľudia, ktorí nemajú úplne vyvinuté kritické myslenie, tomu videu – pri absencii dôveryhodnej alternatívy – uveria. Len čo niekto uverí konšpiračnej teórii, tak je oveľa ťažšie dosiahnuť zmenu jeho postoja. Rýchlosť reakcie je preto veľmi dôležitá."

Politik Lipšic sa nemôže stať šéfom špeciálnej prokuratúry (A. Leitmanová)
13 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Za zmienku stojí pripomenúť, že hneď následne Daniel Lipšic spontánne pripomína, že "je tu obrovský záujem zvrátiť to a vrátiť sa k systému „našich ľudí“. Smrť Milana Lučanského bola pre ľudí, ktorí majú takýto záujem, vhodnou zámienkou, ako sa o to pokúsiť."

Je známy fakt, že Milan Lučanský požiadal dvojicu Mišíková - Lipšic o prevzatie jeho obhajoby, no nestalo sa. Lipšic to pre domov.sme.sk vysvetľuje takto: "Oslovila ma kolegyňa, doktorka Eva Mišíková, ktorú Milan Lučanský kontaktoval z Chorvátska s požiadavkou, či by sme vo dvojici mohli prevziať jeho obhajobu. Odpovedal som, že z mojej strany to nebude možné, pretože som predtým zastupoval Bernarda Slobodníka a ten vypovedá aj proti Lučanskému."

"Útok na spolupracujúcich obvinených, ktorý prišiel aj od niektorých ľudí z politiky či justície, považujem za cielenú kampaň. Na usvedčenie z korupcie na najvyššej úrovni neexistujú iné dôkazy ako výpovede potenciálnych spolupracujúcich obvinených. Pri korupcii nie sú kamery, zvukové záznamy, odtlačky prstov či DNA. Dotknuté osoby si teraz pripravujú pôdu na to, aby mohli spochybniť prípadné výpovede proti nim." Pripomína v súvislosti s korupčnými kauzami Daniel Lipšic.

Matovič sa zastáva Lipšica: Bol by dobrým špeciálnym prokurátorom
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Na redakčnú otázku či "nezvláda prokurátorka Valéria Simonová dozor kauzy Búrka, v ktorej figuruje aj Jankovská" kandidát na špeciálneho prokurátora Lipšic odpovedal: "To už konštatoval Najvyšší súd. Uviedol, že v tomto prípade je vykonávaný veľmi vlažný prokurátorský dozor a prokurátorka sa nezúčastňuje na kľúčových úkonoch. Bolo to veľmi nezvyčajné vyjadrenie, no tu to považoval Najvyšší súd za potrebné uviesť. Je isté, že Monika Jankovská by mohla vypovedať o pomerne závažnej trestnej činnosti, keďže to aj sama avizovala. Pokiaľ o to dozorová prokurátorka neprejavuje záujem, tak je to problém, ktorý treba riešiť."

Daniel Lipšic zastupuje aj exprezidenta Kisku: "Áno, tá vec je v prípravnom konaní. Nerobili sa tam dlho žiadne úkony, pretože boli podané námietky zaujatosti voči vyšetrovateľovi aj prokurátorovi."

Zároveň naznačuje, že s jeho trestným stíhaním a odsúdením to nebolo všetko v poriadku. Daniel Lipšic: "Čo sa týka tragickej dopravnej nehody, tak všetko o nej som sa snažil komunikovať čo najotvorenejšie. Verejnosť pozná okolnosti mojej nehody, aj moje správanie hneď po nehode a v ďalších dňoch a týždňoch. Priznal som vinu a všetko, čo som povedal o rýchlosti, mobilnom telefóne či alkohole, vyšetrovanie potvrdilo. Trestné stíhanie malo svoj charakter, ale k tomu sa teraz nechcem vyjadrovať. Prijal som trest, ktorý bol vyšší ako navrhol prokurátor. Dnes z komunikácie v Threeme a výpovedí v akcii Búrka vieme, že aj to malo byť ovplyvňované.

Na pozadí všetkého sa odhaľuje Lipšic
"Vyčítal by som si, keby som do tohto súboja nešiel." Tvrdí Daniel Lipšic o svojej kandidatúre na post na Špeciálnej prokuratúre. Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Na tomto mieste redakcia HD vo vsuvke pripomína jeden z najnovších výrokov statusu Ďateľ na sociálnej sieti, ktorého autorom je novinár Peter Tóth: "...otvorene a slobodne vyslovujem a pri inej príležitosti na väčšej ploche ešte len vyslovím názor, prečo sa generálnym prokurátorom nemôže stať politik Daniel Lipšic, spojenec ľudí z bratislavského polosveta, navyše občan vo výkone trestu."

Ako to je v súvislosti s výkonom trestu a kandidatúrou na pozíciu špeciálneho prokurátora sa vzápätí dozvedáme z konštatovania Daniela Lipšica pre citovaný zdroj domov.sme.sk: "To, že odsúdenie za neúmyselný trestný čin nie je prekážkou pri voľbe generálneho alebo špeciálneho prokurátora, je rozhodnutie, ktoré urobil zákonodarca už dávno v minulosti."

O generálnom prokurátorovi sa kandidát Lipšic vyjadruje mimoriadne pozitívne: "Myslím si, že Maroš Žilinka je jeden z našich najlepších prokurátorov. Keď sme boli v tandeme na ministerstve vnútra, tak bola spolupráca veľmi dobrá."

„Čo vedel Lučanský na Lipšica, že musel umrieť?“ padajú verejné otázky a dokonca aj tvrdenia
Udalosť, akou je samovražda významného verejného činiteľa vo väzbe zákonite spôsobuje polemiku, nastoľuje mnohé otázniky a hlavne, vyvoláva podozrenia. Išlo skutočne o samovraždu? Alebo sa niekto zbavuje nepohodlného svedka? V prípade Lučanského sa... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Aneta Leitmanová