Harabin zverejnil manuál na odvolanie sa proti pokutám za nenosenie rúšok
15 | 01 | 2021 I Petra Demková

Štefan Harabin ponúka odborný a jasný právny manuál na odvolanie sa proti rozhodnutiam regionálnych úradov verejného zdravotníctva pri ukladaní pokút za nenosenie rúšok, resp. za odmietnutie podrobiť sa testovaniu.


Štefan Harabin informuje, že v poslednom období dostáva čoraz viac prosieb o pomoc pri ukladaní pokút za nenosenie rúšok od regionálnych úradov verejného zdravotníctva. „Policajti si zrejme uvedomili, aký je platný právny poriadok, v zmysle ktorého je možné i za núdzového stavu obmedzovať slobodu pohybu a pobytu i zhromažďovania sa, resp. ukladania povinnosti nosiť rúško iba zákonom aj to iba pri zachovaní základných práv a slobôd,“ informuje bývalý predseda Najvyššieho súdu.

Harabin zažaloval Matoviča. Tvrdil vraj, že sa vulgárne vyhrážal policajtom
Štefan Hrabin večer zverejnil na svojom facebooku video, ktorého predmetom je, ako sám tvrdí, "trestná činnosť Matoviča". V rozhlase mal totiž premiér na jeho adresu uviesť, že sa mal na pohrebe generála Lučanského vulgárne vyhrážať policajtom, aby... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Michal Filek


„Ústava platí aj za núdzového stavu, podľa ktorej aj sloboda pohybu a pobytu i zhromažďovania sa, resp. právo na súkromie nenosiť rúško (čl. 16 ods.1 Ústavy nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia je zaručená), môže byť obmedzená len zákonom prijatým a schváleným riadnym legislatívnym procesom v parlamente, ktorý má 150 poslancov a nie uznesením vlády a už vôbec nie vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva, kde práve pri absencii riadneho legislatívneho procesu sa ľahko sprítomní zjavne svojvôľa u jedného človeka (Mikas), alebo iba u 16 členov (vláda),“ upozorňuje Harabin.

„Pokutu rozhodne neplaťte a podajte odvolanie a trestné oznámenie podľa dole pripojených vzorov dosadením aktuálnych osobných doplnení,“ upozorňuje bývalý minister. V právnom podklade ponúka kompletný právny rozbor všetkých vyhlášok a nariadení vlády, z ktorého vyplýva, že Celý text Štefana Harabina nájdete TU.

Štefan Harabin ďalej vo svojej analýze uvádza: „Bez najmenších pochybnosti treba uviesť, že nielen uznesením vlády, ale ani vyhláškou akéhokoľvek úradu (ktorý navyše nie je ani ústredným orgánom štátnej správy, ako napríklad aj Úrad verejného zdravotníctva) nemožno obmedzovať/zakazovať uplatňovanie základných ľudských práv a slobôd garantovaných občanom a obyvateľom nielen Ústavou Slovenskej republiky, ale aj medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná a majú prednosť pred našimi zákonmi.“

Harabin: So Žilinkom vo vyšetrovacom tíme nebude Lučanského smrť vyšetrená nikdy.
Štefan Harabin napísal, že pokiaľ bude či už na čele alebo celkovo vo vyšetrovacom tíme prítomný aj generálny prokurátor Žilinka, smrť Lučanského sa sa nevyšetrí nikdy. Vytkol čosi aj prezidentke, myslí si, že všetko, čo sa udialo, sa udialo s jej... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Petra Demková


Ďalej expert na právo uvádza, že: „Ústava platí aj za núdzového stavu, podľa ktorej aj sloboda pohybu a pobytu i zhromažďovania sa, môže byť obmedzená len zákonom prijatým a schváleným riadnym legislatívnym procesom v parlamente, ktorý má 150 poslancov a nie uznesením vlády a už vôbec nie vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva, kde práve pri absencii riadneho legislatívneho procesu sa ľahko sprítomní zjavne svojvôľa u jedného človeka (Mikas), alebo iba u 16 členov (vláda). Základom riadenia ľudskej spoločnosti prostredníctvom práva nie je svojvôľa. Nerešpektovanie zverenej právomoci a svojvôľa je zvláštnosťou fungovania Slovenskej republiky pod vládou vedenou Matovičom v boji s koronavírusom,“ upozorňuje bývalý minister spravodlivosti.

Štefan Harabin upozorňuje, že v prípade, ak príslušník PZ zotrváva na rozhodnutí pokutovať Vás, treba na príslušníka podať trestné oznámenie. Aj to je súčasťou stanoviska Štefana Harabina, ktoré nájdete TU.

Harabin: Zúčastním sa na pohrebe generála Lučanského, platný právny stav mi to umožňuje
"Verejne oznamujem, že v piatok 8. januára 2021 ako zdravá osoba, nenapadnutá virózou COVID-19, sa zúčastním poslednej rozlúčky tragicky zosnulého generála Mgr. Milana Lučanského, oznamil na sociálnej sieti Štefan Harabin. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Ivan Brožík