Bežný alergik sa očkovania báť nemusí, tvrdí imunológ
13 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Očkovanie proti koronavírusu sa nemusí báť väčšina alergikov, hovorí v rozhovore pre Právo profesor a prednosta ambulancie klinickej imunológie a alergológie IKEM a podpredseda Českej imunologickej spoločnosti Ilja Stříž, píše portál Novinky.cz.


V Česku sa očkuje proti koronavírusu, ale napríklad v Británii očkovanie alergikom neodporúčajú. Čo na to poviete?

Pokiaľ viem, tak tam sa toto odporúčanie týka len alergikov, ktorí za sebou majú anafylaktickú reakciu, teda život ohrozujúci stav. A v Británii to vzťahujú nielen na alergie po vakcínach, ale aj na potraviny a lieky. Je to prísnejšie ako inde vo svete vrátane ČR. My pokladáme za absolútnu kontraindikáciu alergiu na niektorú zložku vakcíny.





Na druhej strane je určite dobré vedieť o potenciálne rizikových pacientoch a venovať im väčšiu pozornosť. Konkrétne u nás v IKEM dávame pred očkovaním dotazník, v ktorom sa pýtame aj na to, či pacient prekonal alergickú reakciu vyžadujúcu nemocničnú starostlivosť. Očkovanie bežných alergikov, napríklad so sennou nádchou, atopickým ekzémom, dobre liečenou astmou, by som sa ale nebál. V tom je konsenzus aj vo všetkých odborných spoločnostiach vo svete.


Očkovanie môže skončiť aj ochrnutím tváre a ťažkou alergickou reakciou, píše ministerstvo
Ministerstvo zdravotníctva na svojom webe uverejnilo v dokumente zoznam rizík, ktoré sa spájajú s vakcínou Comirnaty od spoločností BionTech a Pfizer. Práve tú používame v súčasnosti už aj na Slovensku. Podľa správy nie je ešte známe, aký bude mať... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič



Takže aj ľudia, ktorí majú ťažkú ​​alergiu napr. na potraviny, avšak bez skúsenosti s anafylaktickým šokom, môžu byť očkovaní proti koronavírusu?




Keď pacient nemá reaktivitu na niektorú zložku vakcíny, tak by som ho pravdepodobne nepokladal za vyložene rizikového, ak k reakcii nedošlo v nedávnej dobe. Niekedy vznikajú reakcie na potraviny aj na podklade skríženej reaktivite na peľové alergény.




Nejakú formu potravinovej alergie má rad alergikov. Ale v prípade každej ťažšej alergickej reakcie je dôležité o týchto pacientoch vedieť a venovať im pozornosť, prípadne zvážiť aj preventívnu antialergickú liečbu.




Riaditeľ Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Zdeněk Hostomský Právu povedal, že by očkovanie neodporučil pacientom s autoimunitnými chorobami, ako je napr. roztrúsená skleróza alebo Crohnova choroba. Súhlasíte s ním?




Zatiaľ neexistujú žiadne jednoznačné odporúčania. Pacienti sa ma často v ambulancii pýtajú, či sa môžu nechať vakcinovať proti covidu, alebo nie. CDC, čo je najvyšší zdravotnícky úrad v USA, upozorňuje, že pacientov s autoimunitnými ochoreniami síce možno vakcinovať, ale nie sú v súvislosti s očkovaním proti koronavírusu žiadne dostupné dáta o bezpečnosti tejto vakcinácie.


Pre zdravotníkov a sociálnych pracovníkov sprístupnili online formulár na očkovanie
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v sobotu sprístupnilo online registračný formulár na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Formulár je prístupný pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. Dostupný je na stránke korona.gov.sk. Prioritu majú tí... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | tasr



Takže sa majú očkovať na vlastné riziko?




Viacmenej áno. A ešte opatrnejší sú Kanaďania, kde ich vládne komisie pre vakcináciu neodporúčajú rutinné podávanie vakcíny na covid u autoimunity a pripúšťa ju len v prípade, že benefit prevažujú nad možnými rizikami. Obe tieto odporúčania vyšli koncom decembra. Sú tiež v súlade s oficiálnym postojom Českej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.


Aké negatívne účinky by na pacientov s autoimunitnou chorobou mohlo očkovanie mať?




Existujú obavy z toho, že by teoreticky mohla vakcína vyvolať zápalovú reakciu a zhoršiť priebeh choroby. Ale presne to nikto nevie. Až teraz v Bethesde v USA naberajú dobrovoľníkov s autoimunitou, aby prebehla klinická štúdia na posúdenie rizík očkovania proti covidu u týchto pacientov.





Štúdia má začať v januári a má trvať tri roky, plánujú sledovať 350 osôb. Tieto štúdie sú nesmierne dôležité, aby bolo jasné, aké naozaj reálne riziko je. Ja si myslím, že u väčšiny pacientov bude hrozba infekcie koronavírusm prevažovať nad rizikami vakcíny.




Sú pacienti s autoimunitnými chorobami a alergici ohrozenejšou skupinou?




U bežných alergikov, čo majú sennú nádchu, neliečenú astma, atopický ekzém, prebieha covid podobne ako u tých, čo alergickí nie sú. U pacientov s autoimunitnými ochoreniami máme síce dát menej, ale nezdá sa, že by boli viac spojení s ťažkým priebehom infekcie.





Horší priebeh covidu môžu mať niektorí pacienti alebo skupiny pacientov pod ťažkou imunosupresiou, napr. po transplantácii orgánov. V tomto prípade sa ako klinickí imunológovia zhodneme s názorom transplantológov, že u týchto osôb je očkovacia látka vhodná. Aj keď je možné, že na ňu budú mať vďaka potlačenej imunite o niečo nižšiu odpoveď.


Doktor Marec je zásadne za očkovanie, pre tých, čo nechcú, má tvrdý odkaz.
To, čo sa tam dnes deje, je pokrytectvo najhrubšieho zrna. Asi len máloktorému z tých, ktorý uráža a „hejtuje“ ľudí, čo sa chcú dať zaočkovať dochádza, že možno práve on je tu na svete a zdravý, nezmrzačený len vďaka tomu, že ho jeho mater dala... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Petra Demková