Vo veku 101 rokov zomrel ruský fyzik, ktorý prispel k vytvoreniu prvej sovietskej jadrovej bomby
12 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Fyzik Isaak Khalatnikov, najstarší člen Ruskej akadémie vied (RAS), zomrel vo veku 101 rokov. Vedec bol posledným žijúcim účastníkom tímu, ktorý skonštruoval prvú sovietsku jadrovú bombu, informuje portál RT.


Vedec zomrel v sobotu skoro ráno v moskovskom regióne, informovala agentúra RAS. Khalatnikov, ktorý sa narodil v roku 1919 bol jedným z popredných sovietskych vedcov v oblasti teoretickej fyziky.

Bol tiež prvým vedúcim Landauovho ústavu pre teoretickú fyziku, prestížnej výskumnej agentúry v rámci RAS, pričom ju viedol od roku 1964 do roku 1992, keď z dôvodu vysokého veku odstúpil. Vedec zostal čestným riaditeľom ústavu až do svojej smrti.

Pre širokú verejnosť, ktorá nie je tak dobre oboznámená s teoretickou fyzikou, Khalatnikov bol známy ako jeden z vedcov podieľajúcich sa na vývoji prvej sovietskej jadrovej zbrane - bomby RDS-1. Projekt zahájil Sovietsky zväz ešte v roku 1942 uprostred druhej svetovej vojny a bol ukončený v roku 1949 úspešnou skúškou.

Irán by mohol obohacovať urán na 90 percent, premýšľa, či je to potrebné
Iránska organizácia pre atómovú energiu (AEOI) tvrdí, že krajina môže v prípade potreby ľahko začať obohacovať urán na úroveň 90 percent, informuje portál RT. „Urobili sme pokrok a môžeme ľahko obohacovať urán na akejkoľvek úrovni, dokonca aj nad... Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Počas vojny pôsobil Khalatnikov v radoch sovietskej armády a do procesu vývoja sa zapojil až po skončení druhej svetovej vojny. Vedec v rámci skupiny ďalších fyzikov dostal za úlohu vypočítať výťažok bomby - úloha, ktorá sa v tých časoch musela počítať manuálne a ktorú mohli prevziať iba najbystrejšie mysle.

"Podarilo sa mi vyrobiť interpolačný vzorec. Výpočty veľmi dobre korešpondovali so skutočnými výsledkami testu," napísal Khalatnikov vo svojich pamätiach.

Vedec sa tiež podieľal na vývoji prvej sovietskej fúznej bomby, čo sa ukázalo byť ešte ťažšia misia ako vytvorenie štiepneho výbušného zariadenia. Khalatnikov označil všetky výpočty za účelom ich zostrojenia bez počítačov za „zázrak“. Úspešný bol aj projekt jadrovej fúzie, ktorý vyvrcholil úspešnou skúškou v polovici roku 1953.

Ateisti sú rovnako nebezpeční ako popierači Covid-19, tvrdí najvyšší duchovný ruskej cirkvi
Koronavírus nie je jedinou pandémiou, ktorá sa šíri spoločnosťou, uviedol najvyšší duchovný ruskej pravoslávnej cirkvi. Podľa patriarchu Kirilla je nepriateľom verejného zdravia číslo jeden ateizmus , informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Marek Molnár