Rusko dostalo od USA pozvánku na inauguráciu Bidena
12 | 01 | 2021 I tasr

Spojené štáty poslali Rusku pozvánku na inauguráciu novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS o tom informovalo ruské veľvyslanectvo v hlavnom meste USA Washington.


Inaugurácia Bidena sa bude konať 20. januára za zvýšených bezpečnostných opatrení.
"Dostali sme pozvanie. Veľvyslanec (Ruskej federácie v USA Anatolij Antonov) sa na slávnostnej inaugurácii zúčastní," uviedla diplomatická misia vo Washingtone.
Americké spravodajské služby pred časom dospeli k záveru, že Rusko zasiahlo do prezidentských volieb v USA v roku 2016 v prospech Trumpa, ktorého súperkou bola vtedy demokratická kandidátka a exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

Vo veku 101 rokov zomrel ruský fyzik, ktorý prispel k vytvoreniu prvej sovietskej jadrovej bomby
Fyzik Isaak Khalatnikov, najstarší člen Ruskej akadémie vied (RAS), zomrel vo veku 101 rokov. Vedec bol posledným žijúcim účastníkom tímu, ktorý skonštruoval prvú sovietsku jadrovú bombu, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Demokrat Biden porazil republikánskeho prezidenta Trumpa v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 3. novembra 2020. Americký Kongres Bidenovo víťazstvo definitívne potvrdil v stredu 6. januára. Trump dlhodobo odmietal prijať porážku a snažil sa podnikať kroky s cieľom zmeniť výsledky volieb.
Priaznivci Trumpa práve v stredu násilím vnikli do sídla Kongresu vo Washingtone, keď zákonodarcovia oboch komôr oficiálne potvrdzovali víťazstvo Bidena v prezidentských voľbách. Zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O život prišlo päť ľudí.
Trump, ktorého demokrati obviňujú z podnecovania svojich podporovateľov na vzburu, na inauguráciu podľa očakávania nepríde.

Trump patrí do väzenia, odvolanie nestačí, tvrdí bývalý Trumpov komunikačný manažér
Bývalý riaditeľ pre komunikáciu Bieleho domu a Trumpov kritik Anthony Scaramucci v rozhovore pre britské médiá požiadal o uväznenie prezidenta za podnecovanie nepokojov na americkom Kapitole 6. januára, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Diana Zaťková