Radačovský: Kolúzna väzba sa zneužíva na zlomenie obvineného
10 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová

Europoslanec a právny zástupca rodiny generála Lučanského Miroslav Radačovský sa bude pýtať Európskej komisie, či trvanie kolúznej väzby na Slovensku neodporuje európskemu právu a ľudským právam a základným slobodám.


V statuse na sociálnej sieti uvádza, že kolúzna väzba mnohokrát prekračuje znesiteľné a najmä primerané časové obdobie. Pri tomto druhu väzby je najprísnejší režim, aj keď ide o človeka de jure nevinného, preto by mala trvať len nevyhnutný čas.

"Kolúzna väzba, ktorej dĺžka môže byť až tri roky, môže byť smerovaná len k tzv. zlomeniu údajného páchateľa. V podstate tým, že umiestnime obvineného do samoväzby, môžeme dôvodne tvrdiť, že je to neprimeraný psychický nátlak na zatiaľ nevinného človeka," uvádza Radačovský.

Europoslanec cituje vyjadrenie manželky generála Lučanského ktorá uviedla, že manželovi hovorili, že bude vo väzbe „srať krv” a žiadali ho, aby sa priznal.

Zástupca rodiny Lučanských Miroslav Radačovský rokoval na ministerstve spravodlivosti
Po rokovaní urobil malý brífing s prítomnými novinármi, ktorý priniesol naživo Denník N. Prezradil, že pohrebu sa osobne nezúčastní. Dodržiava platné hygienické nariadenia a generála si chce uctiť v súkromí zapálením sviece. Uviedol, že z... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Petra Demková


Radačovský požiada slovenských poslancov, aby prijali zmenu Trestného poriadku a upravili podmienky výkonu väzby. "Nie je potrebné chodiť ďaleko, môžeme konštatovať, že Trestný poriadok Českej republiky a Trestný poriadok Slovenskej republiky vychádza z rovnakých materiálnych podmienok práva vzhľadom na dlhodobé spolužitie oboch národov a je potrebné podľa môjho názoru sa inšpirovať českým trestným poriadkom," tvrdí.

"Vyhlasovať o zadržanom, že je hlavou mafie, je trestný čin", tvrdí Radačovský
Byť vo vyšetrovacej väzbe a byť obvinený neznamená byť vinným. Ak to niekto nevie, znamená to len, že buď ide o vedomé porušovanie zákonov, alebo právne bezvedomie. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Cituje ustanovenia českého zákona, podľa ktorého môže byť do väzby vzatý obvinený iba vtedy, ak z jeho konania alebo ďalších skutočností vyplýva obava, že bude pôsobiť na doposiaľ nevypočutých svedkov alebo spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné konanie.

Radačovský hovorí, že podľa ustanovení českého zákona kolúzna väzba môže trvať najdlhšie tri mesiace. Ďalšie znenie príslušného ustanovenia uvádzame v pôvodnom českom znení:

"Nebyl-li obviněný, který není ve vazbě současně i z jiného důvodu, propuštěn z vazby před uplynutím lhůty uvedené ve větě první, musí být propuštěn nejpozději poslední den této lhůty. Bylo-li zjištěno, že obviněný již působil na svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařil objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání, rozhodne o ponechání obviněného ve vazbě nad stanovenou lhůtu v přípravném řízení na návrh státního zástupce soudce a po podání obžaloby nebo návrhu na schválení dohody o vině a trestu soud."

Europoslanec Radačovský: Neodsudzujem Slovákov, ktorí chcú odísť z EÚ
"Je krátkozraké stotožňovať budúcnosť Európy s budúcnosťou Európskej únie," napísal na svojom statuse na facebooku europoslanec Miroslav Radačovský. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Michal Filek