Prehra ministra Korčoka: Guaidó už nie je pre Európsku úniu prezidentom Venezuely
10 | 01 | 2021 I sefredaktor
Neprezieravé a unáhlené rozhodnutie slovenského ministra zahraničia Ivana Korčoka z júla 2020 o uznaní samozvaného venezuelského prezidenta Juana Guaidóa za hlavu štátu vyústilo do trápneho diplomatického faux pas po tom, čo Európska únia (EÚ) oficiálne priznala, že už nemôže uznávať Guaidóa ani za dočasného prezidenta, keďže Korčokov favorit v decembrových parlamentných voľbách zlyhal a stratil post predsedu venezuelského parlamentu, uvádza portál hlavnespravy.sk.

Patetické vyhlásenie ministra Korčoka z júla 2020 o uznaní Guaidóa za prezidenta ostro kontrastuje s faktickým priznaním Bruselu, že koketovanie s Guaidóm stroskotalo. Najnovšie rozhodnutie EÚ ohľadne zmeny postoja Európskej komisie potvrdil predstaviteľ EÚ pre zahraničné styky Josep Borrell s tým, že Brusel odteraz preraďuje Juana Guaidóa z rangu „dočasného prezidenta“ na úroveň „významného predstaviteľa opozície“.

Na tomto alibistickom riešení sa podľa informácie portálu „euronews.com“  údajne jednomyseľne zhodlo všetkých 27 členských krajín EÚ. Brusel tým de facto potvrdil legitimitu právoplatne zvoleného venezuelského prezidenta Bolivariánskej republiky Venezuela – Nicolása Madura. Euronews neinformoval, či minister Korčok vzniesol nejakú námietku, alebo či nejakým iným spôsobom obhajoval svoj postoj z júla minulého roka.

Najnovšia zmena zahraničnopolitického kurzu EÚ stavia do veľmi zlého svetla krátkozraké a oportunistické rozhodovanie šéfa slovenskej diplomacie, ktorý nebol schopný predpokladať podobný vývoj v čase, keď sa iniciatívne angažoval za uznanie neúspešného adepta na funkciu venezuelského prezidenta, konštatuje portál hlavnespravy.sk.

Vzhľadom na mediálnu publicitu a vehemenciu, s akou Ivan Korčok v júli 2020 prezentoval svoje osobné rozhodnutie o uznaní Juana Guaidóa, najnovšie rozhodnutie Bruselu svedčí o veľmi slabej predvídavosti byrokratického aparátu EÚ a spochybňuje jeho schopnosť objektívneho hodnotenia politického trendu vo Venezuele v strednodobom a dlhšom časovom horizonte, uzatvára portál.