Zástupca rodiny Lučanských Miroslav Radačovský rokoval na ministerstve spravodlivosti
07 | 01 | 2021 I Petra Demková

Po rokovaní urobil malý brífing s prítomnými novinármi, ktorý priniesol naživo Denník N. Prezradil, že pohrebu sa osobne nezúčastní. Dodržiava platné hygienické nariadenia a generála si chce uctiť v súkromí zapálením sviece. Uviedol, že z vyšetrovania nechce robiť šou, ako „niektorí zástupcovia poškodených“. Narážal na Daniela Lipšica.  


Na otázku novinárov, či bude osobne účastný na zasadnutiach komisie, ktorú zriadila ministerka Kolíková odpovedal, že „predpokladá, že určitou formou budem tam zapojený“. Mal by byť účastný a určitým spôsobom informovaný o všetkých skutočnostiach, „ktoré na tejto komisii prebiehajú,“ povedal. Europoslanec si je vedomý, že právny nárok zúčastňovať sa zasadnutí komisie nemá a chce tam byť iba z dôvodu objektivity a spravodlivosti.

Europoslanec Radačovský prevzal právne zastupovanie manželky generála Milana Lučanského
05 | 01 | 2021 | sefredaktor


Bývalý sudca je striktne proti tomu, aby rozmer tohto vyšetrovania „mal akýkoľvek politický charakter“. Na pohrebe sa osobne nezúčastní, vychádzajúc aj z toho, že sú nastavené opatrenia a ako uviedol, je zástancom ochrany zdravia, upozornil že nariadenia dodržiava, nosí rúško a má platný PCR test. Vyzval, aby sme sa na Slovensku riadili zákonmi a ústavou z ktorých vyplýva, že Lučanský bol nevinný. Prezumpcia neviny musí byť zachovaná. „Kopol“ si do Daniela Lipšica, aj keď ho nemenoval, keď povedal: „poznáme jedného pána, ktorý vždy zastupuje poškodených a robí šou“.

Radačovský sa dotkol aj témy údajného mučenia generála a upozornil, aby sme si nebrali v tomto smere za vzor USA, pretože USA si uzákonili, že môžu mučiť väzňov na Guantanáme. „My sme na rozdiel od Spojených štátov amerických civilizovaný právny štát,“ uviedol a dodal, že všetky tieto pochybnosti musia byť preskúmané.

Na otázku, či sa poznal s rodinou Lučanského už predtým Radačovský uviedol, že pána Lučanského nepoznal osobne, ale párkrát s ním prišiel do kontaktu ako s príslušníkom polície. A v superlatívoch na jeho adresu nešetril. Povedal: „Bol to čestný charakterný a špičkový policajt“.

Radačovský ešte dnes písomne požiada Národnú radu, aby mu dovolili zúčastniť sa branno- bezpečnostného výboru, ktorý sa bude konať v pondelok. Svoju účasť už prisľúbila ministerka Mária Kolíková a zúčastní sa podľa všetkého aj minister vnútra, R. Mikulec.

Na záver bývalý sudca odsúdil akékoľvek snahy kohokoľvek, zneužívať pohreb, ktorý sa bude konať 8. januára v piatok v Štrbe. Zopakoval, že ani on sám sa na ňom nezúčastní.



Prešetrí komisia aj fakt, že kamerové záznamy z Prešova sú prerušované?
Zasadnutie členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť k okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta bude vo štvrtok od 12.00 h. Informáciu o zvolaní výboru zverejnili na webe parlamentu. Iniciovanie výboru avizovala jeho členka a... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík