Cichanovská otvára „ľudové veľvyslanectvá“ pre Bielorusov v 14 západných krajinách
12 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Bieloruská opozičná predstaviteľka Svetlana Cichanovská začala otvárať takzvané „ľudové veľvyslanectvá“ pre Bielorusov v zahraničí, pričom ide o krok proti súčasnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, informuje portál RT.


Vo štvrtok sa otvorila prvá zo symbolických „inštitúcií“ opozičnej predstaviteľky Svetlany Cichanovskej. Doteraz bolo zastúpenie založené v 14 krajinách vrátane Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka spolu s dvoma „ľudovými konzulátmi“ v Škótsku a Katalánsku.

Podľa Cichanovskej je hnutie zamerané na podporu Bielorusov žijúcich v rôznych krajinách sveta a na ochranu ich práv.

"Musíme nasmerovať všetky naše sily, všetku našu energiu a všetku našu pozornosť na spoločnú vec. Dnes je pre nás extrémne dôležité, aby sme držali spolu," uviedla Cichanovská.

Pašeráci migrantov využívajú pandémiu Covid-19, varuje Interpol
Interpol v rámci medzinárodnej operácie zameranej na potlačenie prevádzačských sietí pašerákov uväznil viac ako 200 osôb a varoval, že obchodníci s ľuďmi zneužívajú pandémiu Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Marek Molnár


V zakladajúcej deklarácii „ľudových veľvyslanectiev“ sa tvrdí, že Bielorusi v zahraničí neuznávajú znovuzvolenie Lukašenka, pričom trvá na tom, že oficiálne veľvyslanectvá nemajú demokratickú legitimitu na zastupovanie obyvateľov krajiny.

Na otváracom ceremoniáli, ktorý sa uskutočnil prostredníctvom videokonferencie, sa tiež predstavil Pavel Latushko, člen Cichanovskej koordinačnej rady.

„Som presvedčený, že otvorenie ľudových veľvyslanectiev je iba prvým krokom k vytvoreniu zásadne nových vzťahov medzi demokratickým Bieloruskom a jeho ďalšími zahraničnými partnermi,“ uviedol.

Webová stránka „ľudových veľvyslanectiev“ s názvom Bielorusko v zahraničí bude slúžiť na informovanie verejnosti o situácii v Bielorusku, nadväzovanie kontaktov so zahraničnými vládami a ochranu práv obyvateľov v zahraničí.

Grécka pobrežná stráž v mrazivom počasí „vysadila“ migrantov na otvorené more
Grécka pobrežná stráž za asistencie Frontexu čoraz častejšie vracia migrantov späť. Pri zásahoch sa voči utečencom, vrátane tehotných žien a detí, používajú čoraz brutálnejšie metódy, píše nemecký portál focus.de. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová