Británia pravdepodobne neuzavrie dohodu s EÚ, varuje Johnson
11 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Existuje veľká šanca, že Spojené kráľovstvo opustí EÚ bez obchodnej dohody, uviedol britský premiér Boris Johnson, pričom obviňuje Brusel z komplikovania rokovaní, informuje portál RT.


„Myslím si, že musíme byť realisti, keďže v súčasnosti existuje veľká šanca, že obchodná dohoda s EÚ nebude. Nebudeme zastávať postavenie ako Kanada, ale ako Austrália,“ zdôraznil Johnson.

EÚ a Kanada majú v súčasnosti dohodu o voľnom obchode, zatiaľ čo Austrália obchoduje s blokom bez takejto dohody.



„Zájdeme o niečo ďalej“ v snahe nájsť spoločnú reč s EÚ, uviedol premiér a sľúbil, že je pripravený ísť do Bruselu, Paríža alebo Berlína, aby konečne uzavrel dohodu. Johnsonove prvé komentáre od jeho stredajšieho stretnutia s šéfkou EÚ Ursulou von der Leyenovou nedokázali prelomiť patovú situáciu v nevyriešených otázkach riadenia a rybného hospodárstva.

Po stredajších rokovaniach Von der Leyenová uviedla, že jej stretnutie s Johnsonom umožnilo obom stranám získať „jasné pochopenie“ ich pozícií. "Zostávame ďaleko od seba," poznamenala.

Čaro ruskej dilpomacie v Nemecku: Vy s našim Navaľnym, my s vašou krajnou pravicou
Merkelová „flirtuje“ s Navaľným, Lavrov sa stretáva s Alternatívou pre Nemecko (AfD). Ruská diplomacia si po nose brnkať nenechá. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Čas na dosiahnutie dohody medzi Londýnom a Bruselom sa kráti, pretože Británia má podľa plánu opustiť jednotný európsky trh a Európsku colnú úniu 1. januára.

„Spojené kráľovstvo bolo neuveriteľne flexibilné a veľmi sa snažilo dosiahnuť pokrok vo všetkých veciach,“ trval na svojom Johnson a tvrdil, že tlak Bruselu „sťažil všetky kroky“.

Londýn aj naďalej bude robiť „všetko možné“ na dosiahnutie dohody, ale „zmluva stále neexistuje,“ dodal na záver britský premiér.

Pandémia hladu môže byť horšia než pandémia koronavírusu
Svetový potravinový program (WFP) sa obáva, že následky „pandémie hladu“ môžu byť ešte horšie ako samotná pandémia nového koronavírusu, píše portál 1.pluska.sk. Státisíce ľudí prichádzajú o prácu a milióny sa ocitajú v obrovskej biede a... Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.