ISIS zaútočil na irackú ropnú rafinériu
01 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Islamský štát (IS, predtým ISIS) sa prihlásil k zodpovednosti za raketový útok na ropnú rafinériu na severe Iraku. Rafinériu prvý raz IS vyradil z činnosti počas irackej kampane kalifátu pred siedmimi rokmi, informuje portál RT.




V nedeľu popoludní zasiahli ropnú rafinériu Siniya dve rakety. Útok bol vedený na skladisko paliva a spôsobil požiar. Za útok prevzal zodpovednosť Islamský štát. Neboli hlásené žiadne obete, ale požiar spôsobil zastavenie ťažby.

Výroba bola v Siniji obnovená v roku 2017 po tom, čo zariadenie poškodili ozbrojenci IS pri expanzii do veľkej časti Iraku a Sýrie po roku 2013. Malá rafinéria Siniya produkovala produkciu 20 tisíc barelov denne, čo je zlomok z 310 000 barelov vyťažených neďalekou rafinériou Baidži, najväčšou v Iraku. Baidži. Tú v roku 2015 taktiež zničili a vyplienili ozbrojenci IS.

Stíhací bombardér s kuchynkou a pisoárom, to je nový SU - 34 (video)
Nemecká odborná vojenská tlač si ako prvá v novinkách inovovaného "Sučka" všimla, že piloti sa počas misie môžu postaviť, použiť mikrovlnku na jedlo či kávu, alebo dokonca aj pisoár. Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


I keď iracké bezpečnostné sily dobyli obidve zariadenia, IS sa sporadicky pokúšala obe rafinérie poškodiť. Výbuch bomby v roku 2018 zabil jedného pracovníka Siniya a ďalších 11 zranil. Bojovníci IS v tom istom roku zabili v Baidži troch bojovníkov milícií podporovaných vládou. Odvtedy medzi militantmi z IS a provládnymi silami v dedinách okolo rafinérií prepuklo niekoľko ozbrojených stretov.

Expanziu IS zastavili iracká a sýrska vláda, ako aj ruská armáda, kurdskí bojovníci, milície podporované Iránom a kampaň USA. Aj keď skupina stratila všetky svoje územia a je - slovami prezidenta USA Donalda Trumpa - „stopercentne vyhladená“, jej stúpenci pokračujú na Blízkom východe v pravidelných bombových útokoch. Pri útokoch neďaleko Baidži začiatkom tohto mesiaca zabila najmenej šesť irackých policajtov a štyroch civilistov.

Ruský diplomat predpokladá, že USA by mohli po vražde Iránskeho vedca zaútočiť na Blízkom východe
"Spojené štáty by mohli využiť atentát na iránskeho jadrového fyzika Mohsena Fachrizádeha-Mahábádího ako zámienku na začatie rozsiahlej vojenskej akcie na Blízkom východe", povedal predseda výboru Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu)... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík