Stíhací bombardér s kuchynkou a pisoárom, to je nový SU - 34 (video)
30 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Nemecká odborná vojenská tlač si ako prvá v novinkách inovovaného "Sučka" všimla, že piloti sa počas misie môžu postaviť, použiť mikrovlnku na jedlo či kávu, alebo dokonca aj pisoár.


To naozaj nie je vtip, periodikum Flug Revue vtipy neuverejňuje. naopak, píše o kvalitnej leteckej technike. Jeho "recenziu" novej verzie "milej kačky" - SU 34 M si všimol portál topwar.ru.

Rusko pomaly, ale isto prezbrojuje svoje bombardovacie letectvo. V Rusku okrem iných strojov v súčasnosti lieta viac ako sto „veteránov“ Suchoj Su-24, ktorých technická životnosť čoskoro skončí. Jeho prirodzeným nástupcom je iba jeden model - Su-34. Momentálne bolo vyrobených 124 sériových kusov tohto lietadla, ktoré je v výzbroji štyroch leteckých plukov.

Flug Revue píše, že ruským pilotom sa nový bombardér páčil, keďže let v ňom prebieha v pohodlných podmienkach. Počas misie majú malú kuchyňu, kde môžu piloti využívať mikrovlnnú rúru a kávovar. Na palube majú dokonca aj pisoár. Ak je to žiaduce, piloti si môžu oddýchnuť na sklopných sedadlách alebo sa postaviť do svojej plnej výšky.



Ministerstvo obrany plánuje kúpiť do roku 2027 ďalších 76 kusov Su-34. Armáda dúfa, že získa nové dávky bombardéra v jeho aktualizovanej verzii - Su-34M. Zatiaľ čo prebiehajú práce na zdokonalení lietadla, vojenské oddelenie objednalo 20 čiastočne modernizovaných strojov Su-34NVO ("nový typ zariadenia"). Líšia sa od základnej verzie vylepšeným radarom a novou avionikou, lietadlo má počítač Elbrus pre vyhľadávací a navigačný komplex, autopilota pre let v minimálnych výškach a digitálnu mapu. Nové systémy ruského pôvodu umožňujú nahradiť západné náprotivky a prekonať ich.

Su-34NVO dostane nové zbrane, najmä protilodný raketový systém Kh-35U a laserom navádzanú strelu na ničenie pozemných cieľov triedy Kh-38ML, ako aj raketu "Thunder" vyvinutú na jej základe. Medzi novými výrobkami budú kĺzavé a elektroopticky navádzané bomby a raketa R-77-1 na ničenie vzdušných cieľov.

Na dychberúcich záberoch je možné vidieť ruské stíhacie bombardéry Su-34, ako cvičia nad zasneženou krajinou (VIDEO)
Piloti ruských vzdušných síl boli zachytení na dychberúcich záberoch, keď lietali so stíhacími bombardérmi Su-34 nad zasneženou krajinou neďaleko Čeľabnska v Uralu. Cvičenie malo zdokonaliť techniky lietania a odpaľovanie rakiet. Čítať ďalej
07 | 12 | 2019 | Marek Molnár