Jankovská sa priznala, že sudcom roznášala tisícové úplatky, Kočnera však bráni
01 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Kto čakal na veľké priznania „speváčky“ Moniky Jankovskej pred vyšetrovateľom musel byť sklamaný. Niektoré svoje činy síce priznala a vraj ich aj ľutuje, z Kočnera, podľa nej, ale spravili kajúcnici monštrum až teraz, keď im tečie do topánok.


Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská pred vyšetrovateľom odkryla svoje postavenie v kauzách Búrka aj Víchrica, ktoré jej prokuratúra kladie za vinu. Napriek tomu jej výpoveď mnohí spochybňujú, uvádza portál topky.sk, ktorý zverejnil niektoré najzáživnejšie priznania aj vysvetlenie pôvodu jej majetku.
Šokujúce priznanie Jankovskej sa nekonalo

Jankovská pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry doslova uviedla: „K spáchaniu tohto trestného činu sa priznávam, spáchala som ho tak, ako som to uviedla dnes vo svojej výpovedi a úprimne ľutujem spáchanie tejto trestnej činnosti.“ V kauzách Búrka aj Víchrica bývalej štátnej tajomníčke na  ministerstve spravodlivosti pripisujú viacero trestných činov. Je obvinená zo zločinu podplácania, zasahovania do nezávislosti súdu, zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu prijímania úplatku.

Bývalá sudkyňa však odmietla, že by od Mariána Kočnera, ktorý bol podľa jej výpovede jej kamarát, vzala kedykoľvek akýkoľvek úplatok a trestné činy, ktorých sa dopustila, podľa jej slov, nespáchala ako verejná činiteľka, ale iba zneužila priateľstvo s viacerými sudcami. Na záver svojej výpovede vyšetrovateľom Miroslavom Bacherom vysvetlila aj majetok, ktorým rada prezentovala svoje postavenie v spoločnosti.

Akcia Víchrica zmietla ďalších sudcov. Obvinení sú z viacerých vážnych skutkov
Bývalý štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská mala v pondelok asi deväťhodinové stretnutie s prokurátorom, po ktorom na druhý deň NAKA zadržala niekoľko sudcov a jedného vplyvného advokáta. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Za čo mala byť „tenšia“ obálka nevedela

Počas svojej výpovede sa Jankovská najviac venovala kauze televíznych zmeniek. V opise skutku priblížila, akým spôsobom sa v prípade angažovala a vysvetlila, že sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá vec riešila, kontaktovala ako kamarátka. Vôbec si vraj neuvedomila, že by jej záujem o kauzu zmenky mohol byť vnímaný ako nátlakový. Akýkoľvek úplatok však v tejto súvislosti odmietla. Priznala sa iba k tomu, že bola akousi sprostredkovateľkou medzi Mariánom Kočnerom a sudkyňou, ktorá kauzu Maják Nádeje pojednávala.

„Dlhšiu dobu JUDr. Buľubášovú nespomínal (Kočner) a nespomínal ani Maják Nádeje. Asi na jar v r. 2017 sa zastavil, bol dosť nahnevaný a pri tomto stretnutí ma požiadal, aby som Buľubášovej odovzdala obálku, ktorú mi aj hneď dal. Povedal niečo v tom zmysle, že keď si s ňou taká kamarátka, tak jej to daj, pi.i nenažratej.... Prišla som k nej do bytu, ktorý má na Dunajskej ulici s tým, že som jej odovzdala obálku a povedala jej, že to je od Kočnera, že ona už vie o čo sa jedná. Buľubášová toto nejako nekomentovala, obálku si zobrala.... Obálku, ktorú mi odovzdal bola zalepená a zo zvedavosti som ju otvorila, bola podlhovastého tvaru. V obálke bolo myslím, 10-tisíc eur v 500 eurových bankovkách, preto nebola veľmi hrubá,“ opísala Jankovská svoju sprostredkovateľskú úlohu pri uplácaní sudkyne Mariánom Kočnerom.

Vo svojej výpovedi k danému prípadu ešte dodala, že „K spáchaniu tohto skutku sa priznávam, spáchala som to tak, ako som to uviedla dnes vo svojej výpovedi a chcela by som uviesť ešte tú skutočnosť, že za čo mala byť predmetná obálka, som v období, kedy som ju dávala, som nevedela. Na základe uznesenia o vznesení obvinenia som si spojila dané fakty, že to zrejme súvisí s Majákom Nádeje. Spáchanie tohto trestného činu ľutujem,“ uzavrela Jankovská výpoveď v jednom zo svojich priznaných skutkov.

"Nie sú to moji ľudia," tvrdí Harabin o Jankovskej a ďalších sudcoch
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin sa vyjadril k medializovaným informáciam ohľadom štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej a niektorých ďalších sudcov, ktorých niektoré médiá spájali práve s ním. Ako vždy, on za nič nemôže, na vine sú opäť "tí... Čítať ďalej
31 | 08 | 2019 | Peter Bachan

Sudca Sklenka si pýtal úplatok stotisíc eur

Jankovská tiež priznala úplatok pre sudcu Vladimíra Sklenku v súvislosti s kauzou Vodári. „Mohlo to byť niekedy na jar, alebo v lete 2017, kedy som bola oslovená, či poznám sudcu Sklenku a či viem u neho vybaviť jednu vec. Jednalo sa o tzv. kauzu Vodári. Bola mi daná spisová značka s tým, že išlo v danej kauze o vybavenie termínu a ak sa dá vybaviť vec v prospech žalobcu. Keďže som vedela o nadštandardných vzťahoch Sklenku s Kočnerom, povedala som im, že skúsim danú vec zariadiť.... Za pomerne krátku dobu sa mi Kočner ozval, opäť sme sa stretli, povedal mi, že Sklenka hneď vedel o čo sa jedná, že vec pozrel, ale vzhľadom na to, že sa daná vec dá rozhodnúť v prospech aj jednej strany, ale aj v prospech druhej strany, požaduje za rozhodnutie 100-tisíc eur.... Tí, ktorí ma požiadali o vybavenie tejto veci, boli taktiež zo sumy prekvapení a uviedli mi, že si to rozmyslia. Po nejakom čase som bola opäť kontaktovaná, či by sa v danej veci nemohol dať aspoň termín.

Ja som túto informáciu opäť posunula Kočnerovi. Dlhšiu dobu sa nič nedialo a nikto ma nekontaktoval. Myslím, že to bolo koncom jesene 2017 Kočner u mňa zisťoval, čo je s peniazmi, lebo že Sklenka chce vec vytýčiť, ale pokiaľ nebudú peniaze, tak to neurobí. Ja som potom urgovala 100-tisíc eur, ale opäť sa mi nikto neozýval a koncom zimy 2018 dal myslím Sklenka termín. Kočner sa mi v súvislosti s peniazmi tiež ozval, že pokiaľ tieto nebudú zložené a že ak si nepohnú, tak Sklenka bude sumu zvyšovať. Koncom zimy 2018 sa mi ozvali, peniaze mi boli odovzdané a tieto som ja na najbližšom stretnutí odovzdala Mariánovi Kočnerovi,“ priblížila bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti postup sudcu Vladimíra Sklenku, rovnako korunného svedka v kauzách Búrka a Víchrica. Aj tento svoj trestný čin Jankovská v priznaní pred vyšetrovateľom oľutovala a dodala, že vzhľadom k tomu, že v predmetnej trestnej veci je obvinená jej sestra, využíva svoje zákonné právo a viac k tomuto skutku vypovedať nebude.

Sklenka na polícii vypovedá o Ficovi. Multimilionár Fiľo sa mu mal zahryznúť do krku
Bývalý sudca Vladimír Sklenka pred vyšetrovateľmi vypovedá o vzťahoch medzi ružomberským multimilionárom Milanom Fiľom a expremiérom Robertom Ficom. Podľa Sklenku sa mal Fiľo v prípade súdneho sporu týkajúceho sa ružomberských papierní Ficovi... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Ovplyvňovať mala aj v kauze Ecoinvest

Na NAKA Monika Jankovská priznala, že ovplyvňovala i kauzu Ecoinvest. Podľa jej slov to bolo v roku 2018 v čase, keď už bola mediálne známa kauza Technopol. Kontakt sudkyne Miriam Repákovej s Kočnerom opísala takto: "Keď išla okolo obeda so šoférom a s autom okolo Justičného paláca, som zatelefonovala Mirke Repákovej, či nejde so mnou na kávu alebo na obed. Ona myslím, že išla akurát  z obeda, tak mi len nasadla do auta a spolu sme hľadali, kde by sme si išli sadnúť. Nakoniec sme skončili v takom pajzli, alebo vo vývarovni pri Ondrejskom cintoríne. Ja som sa Mirky pýtala na túto kauzu Ecoinvest s tým, že  som sa jej pýtala, čo s tým bude robiť. Na to mi Repáková sama od seba povedala, že za ňou chodí Sklenka, aby vyhovela žalobe a že aj Kočner chce, aby vyhovela žalobe a či viem, že ona je s Kočnerom v blízkom priateľskom vzťahu. To som samozrejme vedela, to vedeli všetci. Sama mi týmto ale vlastne potvrdila, že Sklenka s Kočnerom danú vec u nej riešia v prospech žalobcu. Ja som jej povedala, aby sa v tejto veci nedala ovplyvniť, že veď vie, aké má problémy kvôli Technopolu a zároveň som ju požiadala, či by mohla vo veci dať termín.“ Výpoveď zakončila Jankovská tým, že svoje konanie v tejto veci úprimne ľutuje, a ak vyvolala u Repákovej dojem, že chce zasahovať do jej rozhodovacej činnosti, tak ju to mrzí. Chcela vraj len toľko, aby sa nedala ovplyvniť.

"BÚRKA" v spoločnosti Technopol servis. NAKA zadržala jej advokáta!
Národná kriminálna agentúra vypočúva advokáta spoločnosti Technopol Servis Radovana Pala. Vyšetrovací tím HMLA tak pokračuje vo vyšetrovaní prípadu Búrka, týkajúcej sa rozsiahlej korupcie trinástich bratislavských sudcov. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Spolupracovať začala aj na iných veciach

Po celodennom výsluchu a priznaní sa k viacerým skutkom Jankovská zdôraznila, že trestných činov sa nedopustila ako verejný činiteľ, hoci v tej dobe bola štátnou tajomníčkou Ministerstva spravodlivosti, ani nebola organizátorom tejto trestnej činnosti. "Nemala som žiadne kompetencie vo vzťahu k sudcom, k ich postaveniu, či k ich rozhodovacej činnosti. Taktiež som sa nikomu nevyhrážala a na nikoho som netlačila. Títo sudcovia nemali žiadny dôvod prejavovať mi za niečo vďačnosť. Bola som s nimi v blízkom priateľskom vzťahu a to, čo som v tomto prípade zneužila, bolo naše priateľstvo", konštatovala.

"Nepáči sa mi, že teraz všetci tvrdia, že konali pod tlakom a z obavy pred Kočnerom. Keď Kočner nebol vo väzbe, všetci s ním boli kamaráti a takmer všetci s ním chceli byť v dobrom a v blízkom kontakte a teraz, keď je vo väzbe, tak sa všetci tvária, že sa ho báli a konali len pod jeho tlakom. V podstate to isté sa stalo aj mne. Bola som s ľuďmi v priateľskom, v blízkom vzťahu, navštevovali sme sa, rozprávali sme sa o súkromných veciach, nie len o kauzách a teraz, keď som vo väzbe, tak sa všetci tvária, že konali pod nejakým tlakom a že vlastne so mnou kamaráti nikdy neboli,“ povedala Jankovská.  Zároveň chcem uviesť, že som začala spolupracovať s OČTK aj na iných veciach. Spolupracovať budem aj naďalej a ak si spomeniem na ďalšie trestné činy, tak tieto oznámim,“ cituje bývalú štátnu tajomníčku portál topky.sk.

„Stiahni sa z biznisu!“, radil Haščák Kočnerovi
Komunikáciu medzi šéfom investičnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom a obvineným Kočnerom zverejnil denník SME. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | redakcia