Vlhová najrýchlejšia v 1.kole, Shiffrinová 15 stotín za ňou
21 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová dosiahla najlepší čas v prvom kole prvého slalomu novej sezóny Svetového pohára. V sobotných pretekoch vo fínskom Levi sa za ňu zaradila jej veľká americká rivalka Mikaela Shiffrinová (+0,15 s), ktorá absolvovala svoju prvú súťažnú jazdu od 26. januára. Prvé kolo pokračovalo po dojazde dvadsiatky štartujúcich.

Zo štartového poľa v predvečer súťaže vypadla zásadná spolufavoritka Anna Swenn-Larssonová. Švédsky tím poslali fínske úrady do karantény pre pozitívny covid-test trénera a lyžiarkam neumožnili štartovať napriek ich negatívnym výsledkom. Týkalo sa to napríklad aj Emelie Wikströmovej, druhej švédskej zástupkyne v hlavnej slalomárskej skupine. V oslabenom poli tretí čas kola zašla Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+0,52 s), ktorá ako jediná dokázala so superfavoritkami držať krok aj v ťažkých strmých úsekoch.

Zradné zákutia boli v podstate len v strede svahu, ale dosť sa dalo stratiť aj v pomerne zatvorenom odpichu zo štartovej búdky. Ináč však bola trať mimoriadne rytmická a vyžadovala si tie najvyššie technické zručnosti s minimálnou chybovosťou. Týmto spôsobom sa v prvej jazde presadili dva odlišné slalomárske štýly, Vlhová predviedla agresivitu v dynamike a Shiffrinová precíznosť a ľahkosť zrýchľovania v oblúkoch. Ďalšie pretekárky zaostali o viac ako sekundu na vedúcu Slovenku.

Koniec éry prenosu energie cez kábel?
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková