Strašiť tvrdým lockdownom je čistá demagógia - tvrdia Nemci
21 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Hrozbu "celoštátneho vypnutia ekonomiky" používa naša vláda ako cesnak na upírov. Nemci, ktorí sú už dlhšie, ale podľa potreby iba lokálne "vypnutí" však tvrdia, že ekonomike to nijak výraznejšie neškodí.


Nemeckí ekonómovia sa dôkladne pozreli na to, ako vplýva lockdown na celkovú kondíciu ekonomike  v ich krajine. Do úvahy vzali dva jeho varianty - úplný z prvej vlny a verziu "light" z terajšej druhej vlny. Výsledné zosumarizované dáta prekvapili nielen ich. Zistenia publikoval renomovaný nemecký portál zeit.de.

"Rozumné uzamknutie nie je problém" - podľa zeit.de na to poukazuje porovnávanie dát, ktoré sledujú mobilitu a vybraných ukazovateľov ekonomiky v tom istom čase. Dokonca, portál v článku konštatuje doslova, že "ekonomika má z toho úžitok".

Na jar koronavírus prakticky zastavil akýkoľvek život v Nemecku. Ulice boli prázdne, obchody zatvorené a veľa ľudí opúšťalo svoje domovy iba pre prácu, nakupovanie a prechádzky - ak nebojovali o život na klinikách. „Uzamknutie“ sa stalo pojmom pre tento sociálny stav, aj keď v podstate ide o zákaz vychádzania.

Matovič pritvrdzuje: V decembri sa budeme testovať, alebo vyhlási lockdown
Do Vianoc by sa malo uskutočniť ďalšie plošné testovanie, uviedol to predseda vlády Igor Matovič po štvrtkovom rokovaní vlády. Bližšie informácie chce zverejniť v najbližšom čase. Podľa dennikn.sk budú v decembri až tri kolá, pričom to prvé... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr


Teraz na jeseň je takmer už tri týždne verejný život v Nemecku opäť výrazne obmedzený. Ale hoci počet nových infekcií výrazne prevyšuje hodnoty z jari a podiel pozitívnych testov teraz dosiahol hodnotu z konca marca, obmedzenia sú oveľa menej obmedzujúce, ako na jar. Obchody sú otvorené, stretávajú sa rodiny, priemysel funguje a školy tiež. Všetko sa koriguje v závislosti od situácie v konkrétnom regióne. Mimochodom, školy - znížili počty žiakov v triedach na polovicu tak, že prezenčná dochádzka sa strieda každý druhý týždeň. A v ten týždeň, keď sú žiaci doma, pracujú na zadaniach, ktoré dostali pred týždňom v škole.

Ako toto jesenné uzamknutie ovplyvňuje mobilitu v Nemecku? Údaje naznačujú, že Nemci sa obmedzujú podstatne menej ako v prvom uzamknutí. Vyplýva to okrem iného z údajov o mobilných telefónoch od spoločnosti Teralytics, ktoré vyhodnocuje Federálny štatistický úrad. Základom sú dáta z 30 miliónov mobilných telefónov, ktoré pristupujú k sieti Telefónica. Ak mobilný telefón alebo tablet zmení rádiové bunky, zaznamená sa to ako pohyb. Trasa sa považuje za ukončenú, keď zariadenie zostane v bunke najmenej pol hodiny.

Dáta získané týmto spôsobom ukazujú, že mobilita v druhej polovici marca prudko poklesla: v porovnaní s predchádzajúcim rokom poklesla v sedemdňovom priemere na mínus 40 percent. V novembri tiež klesla výrazne, ale menej strmo. A v posledných dňoch sa sedemdňový priemer už ďalej neprejavoval, ale v porovnaní s predchádzajúcim rokom zostal na približne mínus deväť percent.

Matovič trvá na komunitnom testovaní, alebo lockdowne
Celoplošné testovanie na COVID-19 vyvolalo medzi Slovákmi veľa emócii. Nech si však hovorí kto chce čo chce, počet pozitívnych po opatreniach po nich klesol, tvrdí Matovič. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V novembri sa o zníženie mobility stará výrazne počasie -  chlad, tma, málo výletov do prírody.Viac ľudí opäť pracuje z domu a už nedochádza do práce autom. Čas strávený v autobusoch a vlakoch v porovnaní s ostatnými druhmi dopravy prudko poklesol. Cyklistika je tiež opäť populárnejšia - čo by sa inak v tomto ročnom období neočakávalo.

Obchody môžu zostať otvorené. Napriek tomu počet nakupujúcich výrazne klesá. V priemere viac ako o tretinu v porovnaní s vlaňajškom. Mesačné tržby obchodov však zostávajú na porovnateľnej úrovni. Ľudia chodia nakupovať síce menej často, ale robia väčšie nákupy.

Keď politici na jar vyhlásili totálny lockdown, ťažko to zasiahlo verejný a súkromný život, ako aj hospodárstvo. Obchody museli byť zatvorené, veľa spoločností svoju výrobu zastavilo alebo ju občas zastavilo. V druhej vlne sa riešili protipandemické opatrenia lokálne, nejde o celoplošné uzamknutie sa - a čuduj sa svete - napríklad objem nákladnej dopravy, ktorý ako prvý vypovedá o kondícii ekonomiky - sa nijako výrazne oproti vlaňajšku neznížil. Pritom na jar - v celoštátnom lockodowne klesol až o takmer 50 percent.

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová