Poľsko napriek Covidu otvorí nákupné centrá
21 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že nákupné centrá v Poľsku sa budúci týždeň môžu znovu otvoriť napriek nedávnemu nárastu prípadov koronavírusu. Trvá na tom, že tento krok ušetrí „státisíce“ pracovných miest, informuje portál RT.




Varšava plánuje uvoľniť niektoré z obmedzení, ktoré zaviedla začiatkom tohto mesiaca v dôsledku prudkého nárastu prípadov koronavírusov, prezradil Morawiecki počas sobotného tlačového brífingu. Nákupné centrá budú môcť znovuotvoriť od 28. novembra, čo maloobchodníkom umožní zbierať zisky pred vianočnými sviatkami.

"Existuje jedna podmienka ... disciplína každého obchodu, obchodného centra, obchodu s nábytkom. Ak nie, tieto obchody budú zatvorené,“ uviedol Morawiecki a dodal, že takýto krok je pre ekonomiku krajiny kľúčový.

Premiér zároveň varoval Poliakov pred trávením vianočných sviatkov cestovaním a vyzval ich, aby zostali doma a obmedzili svoje kontakty iba na najbližších členov rodiny. Vláda v súčasnosti pracuje na nových obmedzeniach, hlavne na obmedzení potenciálneho cestovania počas sviatkov, uviedol Morawiecki.„Redukcia kontaktov je zásadná pre ďalší rozvoj pandémie. Pracujeme na právnych možnostiach obmedzenia pohybu,” dodal.

Armáda neskoro poslala hygienikom údaje o pozitívne testovaných. Sú bezcenné!
Bolo že to kriku pred celoplošným testovaním, a bolo že to chvály po ňom, lenže, ako sa ukazuje, zrejme nebolo takou účinnou atómovou zbraňou, ako ju Igor Matovič prezentuje, lebo ako odhadujú viacerí odborníci, neodhalilo desaťtisíce falošne... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Až do konca septembra malo Poľsko veľmi stabilnú situáciu s koronavírusom a registrovalo sa menej ako 1 000 prípadov denne. Krajina v poslednej dobe čelí prudkému nárastu potvrdených prípadov, keď denný záznam vrcholil 7. novembra, a takmer dosiahol hranicu 28 000.

Prudký nárast podnietil poľské úrady k zatvoreniu zábavných podnikov a väčšiny obchodov. Vláda varovala, že zavedie „národnú karanténu“ v plnom rozsahu, ak bude počet prípadov priemerne 27 000 - 29 000 za sedem dní. Počet nových prípadov sa v posledných dňoch mierne vyrovnal - v sobotu krajina hlásila približne 24 213 potvrdených prípadov. Od začiatku pandémie Poľsko zaregistrovalo viac ako 840 000 prípadov koronavírusu, z toho takmer 13 300 úmrtí.

Fico: Testovanie je zlodejina. Ak sa uskutoční, od čakajúcich ľudí budeme zbierať podpisy pod referendum
Strana SMER-SD usporiadala tlačovú konferenciu. Robert Fico odmietol ďalšie celoplošné testovanie. Ak sa uskutoční, podajú návrh, aby ho ústavný súd predbežným opatrením zatrhol. Nákup testov označil za nehoráznu zlodejinu, na ktorej firma blízka... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Michal Filek