Neuveriteľné: O poradách Bödöra, Gašpara a vedenia polície sa hovorilo už počas vlád SMER-u
11 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Očistec, minulotýždňová akcia NAKA doslova otvorila Pandorinu skrinku, z ktorej pomaly vyliezajú kostlivci s nálepkou strany Smer-SD. A to aj napriek tomu, že sa ich Robert Fico snaží zakrývať.


Partiu ôsmich vysokopostavených exfunkcionárov polície a NAKA obvinených zo zločineckého spolčenia zrejme poznali niektorí ľudia z politiky aj zo spravodajského prostredia už v roku 2017 či 2018. Správy o tajných poradách Norberta Bödöra s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a s vedením polície dnes síce spôsobujú prekvapenie a zdesenie, no v skutočnosti nie sú až také nové, píše na svojom webovom portáli dennikn.sk.
Kiska o tajných konšpiračných poradách vedel

Podľa Denníka N sa o nich hovorilo v spravodajskej komunite aj v politických kruhoch už za vlády Roberta Fica a pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a niekedy v tom čase sa o nich dozvedel aj prezident Andrej Kiska. „O tajných konšpiračných poradách pod vedením Bödöra, kde sa rozhodovalo o osude ľudí na Slovensku, som vedel. Ako prezident som mal prístup k rôznym ľuďom a rôznym informáciám. Človek, ktorý mi to povedal, možno povie ešte oveľa viac,“ napísal bývalý prezident Kiska v pondelok na svojom profile na Facebooku. Kto mu o tom povedal ale zatiaľ prezradiť nechce. „Som, pravdaže, pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a tieto informácie som pripravený im poskytnúť,“ povedal Denníku N exprezident.

Exprezident Kiska vraj o tajných poradách pod vedením Bödöra vedel.
NAKA akciou Očistec zrejme otvorila Pandorinu skrinku, ktorá prezradí ďalšie neuveriteľné tajomstvá, ktoré sa teraz pre bežného človeka ako javia ako nechutné science fiction. Informáciu priniesol portál tvnoviny.sk. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Fico sa s Bödörovcami osobne poznal už dlhší čas

Andrej Kiska označil ako zdroj týchto informácií človeka, nie inštitúciu. O tajných stretnutiach sa teda nedozvedel z oficiálnych správ SIS, ktoré mu chodili lebo bol prezidentom. Dostával ich však aj premiér Fico a predseda parlamentu Andrej Danko. Vzhľadom na tento systém rozdeľovania správ SIS by bolo pre tajnú službu rizikové, keby chcela poskytnúť informácie len prezidentovi a ostatných vynechať. Premiér aj predseda parlamentu by sa o takom postupe mohli ľahko dozvedieť. Navyše, informačnú službu vtedy viedol Dankov nominant Anton Šafárik, no boli v nej aj ľudia blízki Smeru.

Informácia, o ktorej hovorí Kiska, pochádza z obdobia pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá sa stala vo februári 2018. O rodine Bödörovcov sa už vtedy opakovane písalo v médiách. Premiérom bol Robert Fico, ktorý sa s Bödörovcami osobne pozná dlhší čas. Norbert Bödör bol už v marci 2016 v centrále Smeru na oslavách výsledku parlamentných volieb. V centrále strany na Súmračnej ulici bol s Jánom Počiatkom, teda s kamarátom Roberta Kaliňáka, a dlhšie vtedy pobudol aj vo Ficovej kancelárii, kde bol predseda Smeru v kruhu svojich najbližších. Bödöra videlo v centrále strany viacero účastníkov osláv, dvaja z nich to potvrdili Denníku N.

ŠKANDÁL: Na stretnutia s Bödörom mal chodiť osobne aj Robert Kaliňák, tvrdia svedkovia
Akcia NAKA s názvom Očistec odkryla doslova absurdný stav v našej polícii, respektíve v jej najvyššom vedení. Ako sa ale ukazuje, prekvapeniam kto, kde a s kým sa stretával zrejme ešte nie je koniec. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kiska v obkľúčení Smerákov sa nemal komu sťažovať

Títo "naši" ľudia z čias vlády Smeru-SD už skončili v rukách polície. Zdroj: FB / Zuzana Čaputová fans


Kto ďalší vedel o schôdzkach Bödöra, Gašpara a ostatných, nie je známe, je však jasné, že nikto s touto informáciou zjavne nič zásadné neurobil. Kiska bol v opozícii proti Bödörovmu známemu Ficovi, ministerstvo vnútra viedol Robert Kaliňák, políciu zase Bödörov príbuzný Tibor Gašpar, špeciálnu prokuratúru zase Dušan Kováčik, ktorý podľa vyšetrovateľov na ich stretnutia chodil tiež, rovnako ako vtedajší šéf NAKA Peter Hraško. Nič sa nestalo ani keď 22. marca 2018 vládu po Robertovi Ficovi prevzal jeho stranícky podriadený. „Peter Pellegrini o takýchto stretnutiach nevedel. Dozvedel sa o nich až z médií, do ktorých unikol vyšetrovací spis. Je presvedčený, že na potvrdenie vznesených obvinení si treba počkať na rozhodnutie súdu,“ odpísala na otázky Denníka N Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Tajné stretnutia Bödöra a jeho partie sa uskutočňovali v Bratislave na šiestom poschodí budovy Transpetrolu na rohu Vajnorskej ulice a Ulice odbojárov. Redaktori Denníka N o nich prvýkrát počuli v roku 2018, no nebolo možné ich overiť, pretože do budovy sa dá vojsť aj cez garáž bez toho, aby bol návštevník videný zvonka. Jeden zo svedkov teraz na polícii vypovedal, že sa celá partia stretávala aj v Bödörovom vinárstve v Radošine, kam chodil i Kaliňák, a bývalý minister vnútra túto informáciu ani nepoprel.

Údajné stretnutia v Bödörovej vinárni? „Možno aj boli, ja som pri tom ale nebol!“ tvrdí Kaliňák
„Ja nič, ja muzikant!“ Aj takto by sa dali v stručnosti vyjadriť zahmlievacie vyjadrenia Roberta Kaliňáka pri otázkach o stretávaní sa v Bödörovej vinárni. Čitateľom ich sprostredkoval portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Existenciu trinásťhlavého draka prezradil Makó

Obvinení policajní funkcionári v kauze Očistec. Zdroj: TV Markíza


Ako prvý vypovedal o stretnutiach skupiny zadržaný bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ale aj ďalší šiesti svedkovia alebo obvinení, medzi nimi aj bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník. NAKA obvinila zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z korupcie a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa napokon až trinásť ľudí. Za hlavu skupiny označila Bödöra, ďalšími členmi boli Tibor Gašpar, špeciálny prokurátor Kováčik, bývalý šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško a ďalší policajní funkcionári a úradníci ministerstva vnútra Bernard Slobodník, Pavol Vorobjov, Martin Fleischer, Milan Mihálik, Marián Zetocha, Peter Bisták, Milan Žáčik a Ivan Bobocký.

Členovia zločineckej skupiny odovzdávali všetky informácie Bödörovi, ktorý ich potom podľa vyšetrovateľov „podľa vlastného záujmu ďalej odovzdával ďalším nepovolaným osobám na účely ich následného využitia, najmä v prospech členov politickej strany Smer, ktorí takto získavali neoprávnené výhody v politickom súboji“. Na stretnutiach si podľa polície aj delili úplatky, píše v závere portál dennikn.sk.

Utajený svedok Ľudovít Makó svojimi svedectvami pomohol vytvoriť nový špecializovaný tím
Nad mocnými sa na Slovensku začína zmrákať, a po vytvorení špeciálneho policajného tímu skončia za mrežami zrejme ďalšie veľké esá. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli Topky.sk. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.