Načasovanie je zvláštne, tvrdí Čína o vakcíne Pfizer (Frances Martelová)
11 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Frances Martelovej (Breitbart)


Šéfredaktor čínskeho štátneho propagačného Global Times Hu Xijin v utorok vyhlásil, že oznámenie farmaceutickej spoločnosti Pfizer týkajúce sa prielomu vo vývoji vakcíny proti koronavírusu je „zvláštne“, upozorňuje na načasovanie po voľbách v USA.


Hu namietal proti načasovaniu oznámenia spoločnosti Pfizer, a to jednak proti skutočnosti, že k tomu došlo po amerických prezidentských voľbách, jednak bezprostredne predtým, ako brazílska vláda zastavila klinické testy s čínskym kandidátom na vakcínu, pričom tvrdila, že „vážna nežiaduca udalosť“ sa vyskytla iba u jedného z účastníkov. Konzervatívny brazílsky prezident Jair Bolsonaro vyhlásil, že nedovolí svojej vláde nakupovať a distribuovať vakcínu z Číny, ktorej brazílska verejnosť vyslovene nedôveruje.

Brazílčania v Sao Paule, najväčšom meste krajiny, minulý týždeň vyšli do ulíc a skandovali „moje telo, moja voľba“ v rozpore s povinnosťou očkovania vakcínou vyvinutou v Číne, ktorú podporoval guvernér Joao Doria, Bolsonarov rival.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) identifikovala 47 kandidátov na vakcínu proti koronavírusu vo vývoji k 3. novembru. Z nich je 11 vyvíjaných v Číne, a to buď vládou, alebo vládou kontrolovanými spoločnosťami. Zdá sa, že obavy Hu o načasovanie nesúviseli priamo s oznámením spoločnosti Pfizer, ktoré poškodzuje prezidenta Donalda Trumpa, ak k nemu došlo pred voľbami, ale skôr s neúspechom čínskych kandidátov na vakcínu. Hu vyjadril znepokojenie nad tým, že ďalší uchádzači môžu z „politických“ dôvodov vylúčiť čínske vakcíny z globálneho trhu.

Rodičia chorých novorodencov v Británii nesmú navštíviť svoje deti
Rodičia chorých novorodencov majú zakázané vidieť svoje deti v nemocniciach prevádzkovaných britským socializovaným systémom zdravotnej starostlivosti, Národnou zdravotnou službou (NHS), kvôli drakonickým obmedzeniam koronavírusu platným vo Veľkej... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Čína si získala reputáciu pri vývoji nebezpečných, neúčinných a inak nepriaznivých vakcín. Čínski občania sú údajne mimoriadne nedôverčiví voči očkovacím látkam svojej vlastnej krajiny a celoštátne protestujú, keď čelia škandálom. Takým je napríklad incident z roku 2018, keď úradníci zistili, že spoločnosť Changchun Changsheng Bio-technology, vládna farmaceutická spoločnosť, predala takmer milión vakcín s uplynutou dobou spotreby alebo chybných vakcín, čo znamená, že takmer milión detí malo oslabenú imunitu bez toho, aby o tom vedeli.

„Len pár dní po amerických prezidentských voľbách spoločnosť Pfizer oznámila, že urobila výrazný pokrok vo vývoji vakcíny Covid-19. To je dobrá správa, ale načasovanie je trochu zvláštne,“ napísal Hu vo svojich propagandistických novinách. „Potom Brazília zastavila klinické štúdie fázy 3 s čínskou vakcínou proti COVIDu-19 s odvolaním sa na „závažnú nežiaducu udalosť “. To je ešte zvláštnejšie. Mám veľké obavy, že politika a nadmerné hľadanie zisku sú do veľkej miery zapojené do týchto oznámení týkajúcich sa vakcín," dodal Hu.

Zo súčasných kandidátov na vakcíny, ktoré má Čína vo vývoji, Hu tvrdil, že iba kandidát „CoronaVac“ v Brazílii zaznamenal náhle pozastavenie testovania. "Pretože stále nie je k dispozícii dostatok informácií, musíme počkať na zverejnenie ďalších," dodal Hu a oznámenie týkajúce sa kandidáta na vakcínu farmaceutickej spoločnosti  Pfizer označil za "náhle".

Obchod medzi Ruskom a Čínou nebol ovplyvnený pandémiou, podľa odhadov dosiahne hodnotu až 110 miliárd dolárov
Objem obchodu medzi Ruskom a Čínou by sa mohol vyrovnať minuloročnej úrovni 110 miliárd dolárov, ak sa bude aj naďalej vyvíjať súčasným tempom, uviedol ruský veľvyslanec v Číne Andrey Denisov, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Marek Molnár


„Ja osobne dôverujem vývoju čínskej vakcíny a celkovej závažnosti jej riešenia pandémie. Čínske vedecké výskumné inštitúcie ako prvé izolovali kmeň koronavírusu a boli prvé, kto investoval do vývoja vakcín, a to všetko pod prísnou kontrolou na národnej úrovni,“ tvrdí Hu.

Čína je pôvodnou krajinou čínskeho koronavírusu, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v centre mesta Wuhan koncom roka 2019. Čínski úradníci cenzurovali a zadržiavali lekárov a ďalších zdravotníkov, ktorí varovali pred šírením infekčnej choroby vo Wu-chane. Peking tiež poskytol nepravdivé informácie WHO, ktoré neskôr rozšíril, že nemá dôkazy o tom, že by sa čínsky koronavírus mohol šíriť z človeka na človeka. Čína dodnes podporuje pochybné spôsoby liečenia koronavírusovej infekcie metódou „tradičnej čínskej medicíny“.

Hu zopakoval svoju skepsu ohľadom spoločnosti Pfizer na Twitteri. Spoločnosť Pfizer v pondelok oznámila, že podľa včasnej analýzy kandidáta na vakcínu proti koronavírusu, vyvinutej spolu s nemeckou farmaceutickou spoločnosťou BioNTech sa zistilo, že je potenciálne na prevenciu čínskych infekcií koronavírusom účinnejšia na viac ako 90 percent bez významných vedľajších účinkov. Hovorcovia spoločnosti Pfizer tiež trvali na tom, že vakcína nie je súčasťou „operácie Warp Speed“, čo je Trumpov plán partnerstva s americkými farmaceutickými spoločnosťami s cieľom čo najrýchlejšieho vývoja vakcíny proti tejto chorobe.

EU si objedná 300 miliónov vakcín od firiem BioNTech a Pfizer
Európska komisia (EK) v stredu rozhodne o kontrakte na nákup 300 miliónov dávok vakcíny proti COVID-19, ktorú vyvinuli farmaceutické spoločnosti BioNTech a Pfizer. Uviedla to v utorok v oficiálnom vyhlásení predsedníčka EK Ursula von der... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | tasr


V júli spoločnosť Pfizer oznámila,  že podpísala dohodu s Trumpovou administratívou v hodnote 1,95 miliárd dolárov ako súčasť „operácie Warp Speed“ na vývoj a distribúciu vakcíny proti koronavírusom. „Je to doposiaľ najväčší obchod v rámci operácie Warp Speed, ktorá je zameraná na urýchlenie vývoja, výroby a distribúcie vakcín proti koronavírusu, terapeutík a diagnostiky,“ informovala v tom čase agentúra Agence France-Presse (AFP).

Úradníci Čínskej komunistickej strany sa rozhodli čo najrýchlejšie injekčne podať desaťtisíce experimentálnych vakcín. V októbri čínske ministerstvo vedy a techniky potvrdilo, že 60 000 „dobrovoľníkov“ dostalo vakcíny, a že komunistická strana nezaznamenala žiadne „závažné“ vedľajšie účinky. Podľa čínskych štátnych médií jeden z kandidátov na vakcínu zo spoločnosti Sinovac rozšíril experimenty na ľuďoch do Brazílie, Indonézie a Turecka.


Pred objasnením počtu „dobrovoľníkov“ zapojených do experimentov vedúci vývojového centra lekárskej vedy a techniky Čínskej národnej zdravotnej komisie (NHC) v auguste tvrdil, že začali distribuovať vakcíny „na urgentné použitie“. Šéf čínskeho Centra pre kontrolu chorôb Gao Fu tvrdil, že sa v júli tiež dal zaočkovať.

Bezpečnosť, účinnosť, transparentnosť: Čo všetko nevieme o vakcíne od spoločnosti Pfizer?
Globálne trhy prudko vzrástli a politici i verejnosť sa radovali, keď spoločnosť Pfizer oznámila, že jej vakcína proti Covid-19 je na 90 percent účinná, ale nie všetci sú o tom úplne presvedčení a množstvo dôležitých otázok zostáva nezodpovedaných,... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Čína údajne zaznamenala veľké víťazstvá vo vývoji vakcíny proti koronavírusu, no objavili sa správy z vnútra krajiny, že komunistická strana sa snažila presvedčiť občanov, aby si vzali vakcíny proti chrípke, ktoré sú už desaťročia súčasťou pravidelných imunizačných cyklov. Americká chirurgická spoločnosť prvýkrát odporúčala pravidelné vakcíny proti chrípke pre občanov s vysokým rizikom úmrtia na respiračné choroby v roku 1960.

„Zatiaľ čo Čína má kapacitu na zvýšenie ponuky očkovacích látok proti chrípke, verejný dopyt zostal nízky z dôvodu nedostatku dôvery, nedostatku verejného povedomia, zlého prístupu a tiež nákladov,“ uviedol Huang Yanzhong, hlavný pracovník pre globálne zdravie v Rade pre zahraničné vzťahy. Čínski úradníci za túto nedôveru vinili škandál s biotechnologickými vakcínami Changchun Changsheng.

Rusko tvrdí, že vakcína Sputnik V je rovnako účinná ako novo predstavená vakcína od farmaceutického giganta Pfizer
Viac ako 90 percent osôb, ktoré dostali ruskú vakcínu Sputnik V, má pravdepodobne imunitu voči koronavírusu, čo zodpovedá odhadom alternatívnej receptúry vyvinutej v USA, uviedlo v pondelok ministerstvo zdravotníctva, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Celonárodné protesty vypukli, keď rodičia dostali správu, čím ich deti boli v skutočnosti zaočkované. V januári 2019 nahnevaný dav rodičov na verejnosti tvrdo zbil úradníka komunistickej strany. Tento incident priniesol novú vlnu rodičovských aktivistov proti režimu. On Fangmei, disidentský rodič, ktorého dcéra ochorela po podaní chybnej vakcíny, zmizol v októbri, pravdepodobne bol zatknutý za svoj aktivizmus.

V Lan-čou, v továrni na vakcíny došlo minulý rok k prepuknutiu brucelózy, infekčnej bakteriálnej choroby, a teda k odhaleniu neúčinnosti sanitárnych výrobkov na čistenie zariadení. Minulý týždeň vládni úradníci potvrdili, že počas nákazy bolo v meste doteraz nakazených viac ako 6 000 ľudí.

U jedného z piatich pacientov s Covid-19 sa do troch mesiacov vyvinú duševné choroby, tvrdí nová štúdia
Značnej časti pacientov s Covid-19 bola diagnostikovaná duševná porucha pár mesiacov po pozitívnom teste na koronavírus, uviedla najnovšia štúdia, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár