Zuzana Čaputová odkazuje Ficovi: Isto viete, čo všetko patrí do mojej kompetencie
06 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na našej politickej scéne si už začíname zvykať na slovné prestrelky medzi prezidentkou a niektorým z politikov. Tentokrát sa k nim pripojil šéf Smeru-SD Robert Fico. Podrobnejšie sa na to pozrel portál 1.pluska.sk.


Predseda Smeru-SD Robert Fico adresoval prezidentke Zuzane Čaputovej otvorený list, v ktorom upozorňuje na porušenie ústavného rámca regulujúceho krízové situácie. Čo na to prezidentka? O slovnej prestrelke informuje aj portál 1.pluska.sk.
Právomoc patrí iba prezidentke

V liste prezidentke Fico skonštatoval, že podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu môže výkon mimoriadnej služby profesionálnym vojakom počas núdzového stavu nariadiť len prezident na návrh vlády. Pýta sa jej teda, prečo tolerovala porušovanie ústavných zákonov. "Vážená pani prezidentka SR, bez akýchkoľvek pochybností je zrejmé, že ide o situáciu predvídanú citovaným ústavným zákonom o bezpečnosti štátu, kedy právomoc prijať rozhodnutie vo vzťahu k profesionálnym vojakom patrí výlučne prezidentovi SR. S veľkým znepokojením konštatujem, že neexistuje ani návrh vlády, ktorý by Vás požiadal o využitie tejto právomoci, ani Vaše rozhodnutie. Nasadenie vojakov Ozbrojených síl (OS) SR v núdzovom stave je preto v úplnom rozpore s citovaným ústavným zákonom,“ adresoval hlave štátu v liste Fico.

Čaputová s Matovičom zakopali vojnovú sekeru
Pred celoplošným testovaním medzi prezidentkou a premiérom miestami dosť lietali iskry. Po dnešku sa ale zdá, že všetko je opäť v poriadku. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Porušovanie ústavných zákonov?

Šéf Smeru-SD tvrdí, že ide o hrubé zanedbanie ústavných povinností, a tak sa pýta prezidentky, prečo tolerovala porušovanie ústavných zákonov zo strany vlády a nepristúpila k náprave stavu. Porušovanie ústavných zákonov podľa jeho slov nemožno akceptovať a neexistuje na to žiadne rozumné vysvetlenie. V liste vysvetlil, že núdzový stav vyhlásila vláda SR 30. septembra 2020 a 9. októbra prijala uznesenie, v zmysle ktorého mal minister obrany „vyčleniť na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas denne do 1500 príslušníkov OS SR.“ Následne podľa jeho slov prišlo uznesenie o vyčlenení do 8000 vojakov na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva na COVID-19.

Prezidentka Čaputová: Nad plošným testovaním visí ešte viacero otáznikov
Zuzana Čaputová sa konečne oboznámila s podrobnosťami najväčšieho testovania, aké Slovensko kedy zažilo. Nad niektorými otázkami však podľa nej stále visí veľa otáznikov Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Jasný odkaz od prvej hlavy štátu

„Vážený pán poslanec,“ začala prezidentka svoj list adresovaný expremiérovi Robertovi Ficovi. Do kompetencie prezidentky nepatrí rozhodovanie o akomkoľvek použití ozbrojených síl počas núdzového stavu, ale len o takom ich použití, ktoré by predstavovalo nariadenie výkonu mimoriadnej služby,“ vysvetlila šéfovi Smeru-SD prezidentka Čaputová pričom podotkla, že nie každé použitie ozbrojených síl počas núdzového stavu si vyžaduje nariadenie mimoriadnej služby, dodáva v záver portál 1.pluska.sk.

PRIESKUM: Rebríčku dôveryhodnosti kraľuje prezidentka Z. Čaputová
Najdôveryhodnejšou osobou medzi vysokými štátnymi činiteľmi ostáva prezidentka SR Zuzana Čaputová. V prieskume spoločnosti Focus pre televíziu Markíza jej vyjadrilo dôveru 66 percent respondentov. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | TASR