Môže Trump skutočne vyriešiť výsledok volieb na najvyššom súde?
05 | 11 | 2020 I Diana Zaťková


Trump vybavil súd konzervatívcami a právnici sú pripravení spochybniť volebný proces, bude však nevyhnutný dôkaz, upozorňuje Guardian.


Vzhľadom na celoživotnú záľubu Donalda Trumpa s hnaním protivníkov pred súd a jeho dlhoročnou hrozbou, že bude postupovať rovnako s výsledkom volieb - keď hrozí, že nebude v jeho prospech - nie je jeho výzva, aby sa voľby v roku 2020 urovnali na najvyššom súde, prekvapením.
Môže to teda urobiť?

Trump možno v tejto súvislosti zaplnil najvyšší súd konzervatívcami, ale veci nie sú také jednoznačné. Najvyšší súd je konečným odvolacím súdom v USA a má diskrečnú právomoc nad tým, ktoré prípady by mal prejednávať, a to predovšetkým v súvislosti s výzvami v prípadoch prejednávaných pred nižšími súdmi v otázkach federálneho práva a ústavy.

Spočiatku sa teda bude diať veľa krokov pred súdmi na štátnej úrovni - voľby viedli k množstvu nových prípadov v spornom štáte Pennsylvánia.

Strata certifikátu znamená stratu slobody. Riešením je len opakovaný test
Negatívny výsledok testu na COVID-19 doložený certifikátom umožňuje voľný pohyb na verejnosti. Ak však doklad potvrdzujúci „bezinfekčnosť“ stratíte a nechcete zostať v izolácii, zostáva len možnosť opakovaného testovania, informuje portál Denníka... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Je potrebné pamätať na to, že volebné výzvy pred štátnymi súdmi nie sú ničím novým a na konci majú často malý dopad. Jednou z dôležitých výnimiek z toho však boli voľby v roku 2000, keď niekoľko právnych sporov týkajúcich sa chybných volebných postupov na Floride odovzdalo voľby Georgovi W. Bushovi.
Aký dôraz má Trumpova taktika?

S viac ako 40 predvolebnými prípadmi republikánov je Trumpovou stratégiou tvrdiť, že akékoľvek opatrenie, ktoré má uľahčiť a zabezpečiť bezpečnejšie hlasovanie uprostred pandémie, je protiústavné a otvorené podvodom, čo je rámcom namiereným proti najvyššiemu súdu.

Kedy sa dozvieme výsledok volieb v USA?
Z dôvodu zvýšeného hlasovania poštou niektoré štáty nebudú považovať sčítanie prezidentských hlasovacích lístkov za ukončené až do piatku, informuje Guardian. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Druhým argumentom, ktorý sa už viackrát uplatnil, je skutočnosť, že mnoho opatrení na zabezpečenie ľahkého hlasovania prijali štátni úradníci - napríklad guvernéri - a nie štátne zákonodarné orgány, ktoré otvárajú cestu ústavnej výzve, povedzme konzervatívcom.
Ako by to mohlo fungovať?

Najbežnejším scenárom je, že právnici spochybnia spôsob, akým sa uskutočnili voľby na miestnej úrovni a budú sa usilovať o vylúčenie hlasov. V kľúčovom štáte Pensylvánia už konzervatívne skupiny zintenzívnili prípady, aby sa zabezpečilo, že sa nezapočítavajú oneskorené poštové lístky.

Pensylvánia však vyžaduje neobvykle vysoké dôkazné bremeno pre náročné voľby, vrátane písomných čestných vyhlásení s podrobnými údajmi o priestupkoch. Pensylvánia je už v tomto ohľade na radare najvyššieho súdu. Republikáni v štáte sa už odvolali proti rozhodnutiu najvyššieho súdu v Pensylvánii, ktorým sa štátnym volebným úradom nariaďuje prijímať poštové lístky, ktoré prichádzajú do troch dní po voľbách, pričom sa spoliehali na výklad vlastnej ústavy štátu.

Novinárka prirovnala priaznivcov Trumpa k teroristickej skupine
Po incidente s volebným autobusom demokratického kandidáta Joea Bidena prirovnal švédska novinárka prívržencov amerického prezidenta Donalda J. Trumpa k členom teroristickej skupiny Islamský štát, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Najvyšší súd USA odložil prejednanie tohto prípadu pred voľbami, ale v prípade, o ktorom rozhodol, sa postavil na stranu republikánskej výzvy, podľa ktorej štát nemôže počítať oneskorenú poštu do hlasovacích lístkov vo Wisconsine. Predseda najvyššieho súdu John Roberts však objasnil, že „rozdielne právne normy a odlišné precedensy“ znamenajú, že súd nepovažuje situáciu v Pensylvánii a Wisconsine za rovnakú.
Nie je to pre demokratov dobrá správa?

To je ťažké povedať. Rozhodnutie vo Wisconsine bolo vydané pred Trumpovým tretím výberom najvyššieho sudcu - Amy Coney Barrettovej, ktorá sa minulý týždeň formálne pripojila k lavičke, čím získali konzervatívci prevahu 6 : 3. Trumpova nádej, ako veľmi jasne uviedol, je, že by to pomohlo v prípade, že by spochybnil výsledok volieb. Ale tiež nie je jasné, ako by Barrettová reagoval na Trumpovo vyjadrenie.

Covid ukazuje Číne, ako ovládnuť Ameriku bez jediného výstrelu
Člen Snemovne reprezentantov Spojených štátov a urológ Greg Murphy v utorok pre Breitbart News uviedol, že Čína si všimla, ako môžu byť proti Amerike použité vládne blokovania v reakcii na prepuknutie vírusovej pandémie. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Kde inde by sme mohli vidieť výzvy?

Michigan je krajnou situáciou v tom, že nemá formálne stanovený systém riešenia výziev, hoci akékoľvek prepočítavanie sa automaticky spúšťa s rozdielom menej ako 2 000 hlasov.

Napríklad Severná Karolína má tiež problém s oneskoreným predĺžením hlasovania pred súdmi. Všetko by bolo bezpredmetné, ak by si Biden zabezpečil dostatočné vedenie vo volebnom kolégiu.
Aký je najhorší scenár?

Čím bližšie je výsledok, tým chaotickejšie sa veci stávajú, pričom nad všetkým sa črtala spomienka na Floridu v roku 2000. Blízke výsledky viedli k 35 chaotickým dňom právnych výziev a namáhavým prerozprávaniam, ktoré umožnili vyhrať voľby Georgovi W. Bushovi po tom, ako spravodajské organizácie pôvodne uviedli ako víťaza demokratického vyzývateľa Al Gorea.