Viete ktoré boli najhoršie epidémie za posledných 100 rokov? Až šesť ich začalo v Číne
30 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V súčasnosti našu planétu desí pandémia COVID-19, za posledné storočie ale ľudstvo zápasilo so siedmimi smrteľnými epidémiami, ktoré si vyžiadali milióny životov.


COVID-19, nový a neviditeľný zabijak sa po svete z rozliezol z Číny, presnejšie z 11-miliónového mesta Wu-chan. A to v priebehu neuveriteľných dvoch až troch mesiacov. Nie je to však prvý vírus, ktorý Čína, najľudnatejšia krajina na našej planéte, „vypustila“ do sveta. Za posledných 100 rokov však prišlo z Číny a Ázie celkovo až šesť zo sedem nebezpečných vírusov, informuje portál 1.pluska.sk.
Roznášačom návštevy príbuzných

Doteraz druhé miesto s počtom obetí okolo 2 milióny si drží Ázijská chrípka. Zdroj: dsatv.sk


V takmer 1,5 miliardovej Číne sa zje veru kadečo, pretože tamojší obyvatelia sú skutoční „gurmáni“. Svedčia o tom rozliční videá, na ktorých si pochutnávajú na polievke z netopiera, surovej žabe či upečenom psovi, alebo inom, pre nás úplne nepožívateľnom zvierati. Práve pojedanie netopierov, šupináčov a hadov vedci pripisujú počiatku súčasnej pandémie koronavírusu. Zákerná infekcia sa zrejme preniesla na človeka zo zvieraťa, a podľa všetkého sa všetko začalo na čínskom trhu vo Wu-chane, kde si niekto spravil polievku z infikovaného netopiera.

Do úvahy však musíme zobrať aj oslavy čínskeho nového roku, kde celý cyklus osláv trvá 15 dní, počas ktorých prebieha najväčšia migrácia ľudí na svete. Pre miliónov Číňanov je to totiž jediné obdobie v roku, keď môžu vidieť svojich príbuzných. Podľa čínskeho ministerstva dopravy podniknú Číňania v tomto období vyše 3 miliárd ciest, čo roznášaniu infekcie len napomáha.

Ďalšia pandémia? Odlesňovanie Amazónie môže priniesť nové choroby
Zmeny v Amazónii vyháňajú vysídlené druhy zvierat, od netopierov cez opice až po komáre, do nových oblastí Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Najväčší zabijak Španielska chrípka

Najväčším zabijakom na svete bola Španielska chrípka s viac ako 50 miliónmi mŕtvych. Zdroj: dsatv.sk


Epidémia, ktorá prerástla do pandémie, a vyžiadala si životy 40 miliónov ľudí, je tiež spájaná s Čínou, ale aj Francúzskom. Španielska chrípka v rokoch 1918 až 1920 kosila ľudskú populáciu presne pred 100 rokmi. Vedci sa však doteraz nevedia zhodnúť v tom, či pochádza skutočne z Francúzska, alebo k nám bola zavlečená Číny, zo Spojeného kráľovstva či Spojených štátov. Čo však vedci môžu na 100 % potvrdiť je to, že iná chrípka, ktorá si v roku 1957 vyžiadala 2 milióny ľudských životov, pochádza z čínskej provincie Kuej-čou. Reč je o Ázijskej chrípke, ktorá spôsobila najväčšiu pandémiu od čias španielskej chrípky.

Ďalším tichým zabijakom, ktorý si v roku 1968 vyžiadal jeden milión obetí, bola Hongkonská chrípka. Z rovnomenného mesta sa neskôr rozšírila do Spojených štátov aj Európy, čo viedlo k výraznej medzinárodnej mobilizácii Svetovej zdravotníckej organizácie. V roku 1997 sa z opäť Číny rozšírila do sveta vtáčia chrípka, ktorá sa v roku 2003 objavila znovu v južnej Ázii. Tohto roku v januári sa dokonca nanovo objavila aj na Slovensku. Pozitívnou správou však je, že v našej krajine na druh tejto chrípky zatiaľ nikto neumrel.

Pandémia Covidu by mohla vážne ohroziť globálny boj proti tuberkulóze, varuje WHO
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že krajiny nedokážu diagnostikovať a liečiť tuberkulózu (TBC) kvôli zdravotnej kríze spôsobenej koronavírusmi, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Čína ako ohnisko väčšiny pandémií

V súčasnosti je však s koronavírusom spájaný aj vírus SARS, ktorý sa prvýkrát objavil v čínskej provincii Kuang-tung v roku 2003 po prenose z netopiera na človeka. SARS bol veľmi nákazlivý a spôsoboval akútnu, niekedy aj smrteľnú pneumóniu. Ďalším nepriateľom človeka je prasacia chrípka, ktorá má ohnisko v Mexiku, a v rokoch 2009 až 2010 jej podľahlo 18 500 ľudí. Ako ukazujú štatistiky, až šesť zo siedmich najväčších pandémií za posledných 100 rokov má pôvod v Číne, informuje v závere portál 1.pluska.sk.
Sedem pandémií, ktorým podľa hlo najviac ľudí:


  1. Španielska chrípka (1918-1920) – spájaná s Čínou aj Francúzskom, viac ako 50 milión mŕtvych

  2. Ázijská chrípka (1957) – rozšírila sa z čínskej provincie Kuej-čou, 2 milióny mŕtvych

  3. Honkongská chrípka (1968) – rozšírila sa z Hong Kongu, 1 milión mŕtvych

  4. Vtáčia chrípka (1997) – rozšírila sa z Číny, približne 200 mŕtvych

  5. SARS (2003) – rozšíril sa z čínskej provincie Kuang-tung

  6. Prasacia chrípka (2009-2010) – ohnisko mala v Mexiku, 18 500 mŕtvych

  7. COVID-19 (2019) – ohnisko v čínskom meste Wu-chan, zatiaľ viac ako 1 milión mŕtvych


Pandémia Covid-19 by mohla „vyhladiť“ desaťročia pokroku v zdravotnej starostlivosti, varuje WHO
Pandémia Covid-19 by mohla potenciálne vrátiť pokrok ľudstva v oblasti zdravotnej starostlivosti o desaťročia späť, varovala WHO po svojej prvej indikatívnej štúdii o dopade vírusu, informuje portál RT, Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár