Pandémia Covid-19 by mohla „vyhladiť“ desaťročia pokroku v zdravotnej starostlivosti, varuje WHO
02 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Pandémia Covid-19 by mohla potenciálne vrátiť pokrok ľudstva v oblasti zdravotnej starostlivosti o desaťročia späť, varovala WHO po svojej prvej indikatívnej štúdii o dopade vírusu, informuje portál RT,


Významný pokrok v oblasti základných služieb zdravotnej starostlivosti dosiahnutý za posledné dve desaťročia by sa mohol „zlikvidovať v krátkom časovom období“, uviedla v hlavnej štúdii Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a označila pandémiu za „zdroj veľkého znepokojenia“.

Rozsiahly prieskum, ktorý sa uskutočnil medzi marcom a júnom medzi vyššie postavenými úradníkmi v zdravotníctve vo viac ako 100 krajinách, ukázal, že takmer v každej z nich došlo k poruchám v niektorých životne dôležitých zdravotníckych službách, čo ohrozilo životy ľudí, ktorí nevyhnutne nemali prostriedky na boj s Covid-19. Najväčšie ťažkosti zaznamenali krajiny s nízkym a stredným príjmom.

Medzi najviac postihnuté služby patrili očkovanie a terénne služby pre niektorých najzraniteľnejších ľudí, ako aj diagnostika a liečba neprenosných chorôb a rakoviny. Na zozname boli tiež narušenia plánovaného rodičovstva a liečby porúch duševného zdravia.

Rusko začne vo veľkom dodávať vakcínu proti koronavírusu v septembri
Rusko začne vo veľkom poskytovať vakcínu proti koronavírusu v septembri, oznámil v pondelok minister zdravotníctva Michail Muraško. Vakcínu dostanú najprv zdravotníci a učitelia, hromadné očkovanie rizikových skupín obyvateľstva sa začne v novembri... Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | SITA


Výrazné meškanie pri ktorejkoľvek z týchto služieb by mohlo viesť k dlhodobým negatívnym účinkom na zdravie obyvateľstva, varoval ženevský zdravotnícky orgán OSN. „Dopad je možné pocítiť nad rámec bezprostrednej pandémie, pretože pri snahe dobehnúť služby môžu krajiny zistiť, že zdroje sú preťažené,“ uvádza sa v štúdii a dodáva sa, že aj „mierne narušenie“ môže viesť k zvýšeniu chorobnosti a úmrtnosti.

Takmer štvrtina všetkých národov, ktoré sa zúčastnili prieskumu, hlásila aj prerušenie záchranných služieb, ktoré by mohli zachrániť život, ako sú urgentné transfúzie krvi alebo pohotovostné operácie.

Vedci sa domnievajú, že pandémia už spôsobila prudký nárast úmrtí mimo koronavírusu v dôsledku prerušenia poskytovania iných služieb zdravotnej starostlivosti, pričom pripúšťajú, že presný dopad je ťažké vypočítať.

Ako dôvody prerušenia sa uvádzajú blokačné opatrenia uložené vládami a finančné ťažkosti, ktoré zažili mnohí počas pandémie, okrem prerušenia dodávok a presunu personálu na liečbu pacientov s Covid-19.

Covid-19 by mohol z cestovného ruchu vymazať viac ako 100 miliónov pracovných miest
Organizácia Spojených národov (OSN) zverejnila údaje o ničivom dopade Covid-19 na globálny cestovný ruch a varovala, že epidémia môže stáť problémový sektor až 1,2 bilióna dolárov a ohrozí vymazaním 120 miliónov pracovných miest v cestovnom ruchu,... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár