Česi majú opäť nového ministra zdravotníctva, strach chce zmeniť na rešpekt
30 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Roman Prymula sa v kresle šéfa rezortu dlho neohrial. Prezident Miloš Zeman vo štvrtok vymenoval na post nového ministra zdravotníctva Jana Blatného.


Prymula vo funkcii náhle skončil kvôli nedávnej nočnej vychádzke do reštaurácie, v rozpore s platnými nariadeniami, ktoré sám vydal. Považuje to len za politickú chybu. „Strmý vzostup a ešte strmší pád,“ konštatuje portál Reflex. Ako minister vydržal 38 dní.

Jeho nástupca, 50-ročný Blatný, je nastavený na zmenu. „Treba zmeniť náladu v spoločnosti a vnímanie aktuálnej situácie,“ cituje ho portál novinky.sk. „Poďme zmeniť pocit strachu na rešpekt. Strach nás paralyzuje a rozdeľuje. Keď to zmeníme, môžeme získať silu,“ uviedol krátko po prevzatí úradu.

České „ára“ majú rekordný počet pacientov, niektorí sa nezotavia
V celej Českej republike rastú počty ľudí, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť. Niektoré nemocnice to už kapacitne nezvládajú, iné sa zmenili na „covidové“ zariadenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Hlavnou témou ministerskej činnosti tak naďalej zostáva nový koronavírus. Blatný dokonca vymenoval Prymulu za svojho spolupracovníka v boji proti ochoreniu COVID-19. Označil ho za skvelého odborníka a perfektného epidemiológa a uviedol, že by bol „bláhový“, keby jeho expertízu nevyužil.

Súčasné opatrenia podľa Blatného nateraz nebudú sprísňovať, treba ich ale dodržiavať. „Z mojich úst nebudete počuť slovo pritvrdiť,“ uviedol podľa portálu seznamspravy.cz. Je presvedčený, že Česká republika momentálne nie je v stave, kedy by bolo treba rozhodovať, „či niekoho napojím na ventilátor alebo nenapojím“. Jeho cieľom je zachovať kapacity pre ľudí s koronavírusom a súčasne neohroziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti ani pre ďalších pacientov. „Covid je závažné ochorenie, ale nie je jediné,“ povedal nový šéf rezortu.

Český minister zdravotníctva pripúšťa, že vírus unikol z laboratória (VIDEO)
Český minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula reagoval na závery WHO o neúčinnosti amerického lieku remdesivir ako na prekvapivé informácie. Na Twitteri sa počas soboty vyjadril aj ku konšpiráciám ohľadom ochorenia Covid-19, k účinnosti... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Blatný sa vyjadril aj k plošnému testovaniu. „Vo chvíli, keď percentá pozitivity testov ukazujú, že už ide o komunitné šírenie, teda v celej spoločnosti, potreba plošného testovania nie je,“ uviedol. Väčšiu dôležitosť prikladá zameraniu sa na rizikové skupiny. „Používanie antigénových testov je veľmi dobrým variantom. Chcem presadzovať tento spôsob, je rýchly a efektívny. A dostávame sa do situácie, keď rýchlosť je dôležitejšia ako presnosť,“ dodal.

Podľa portálu Reflex sa premiér Andrej Babiš musel uspokojiť s „náhradníkom z 2. ligy“, pretože „všetci prvoligoví matadori“, ktorým dal pred Blatným ponuku, ho odmietli. Nový minister je popredný český odborník na hemofíliu, čiže poruchy zrážanlivosti krvi. Niekoľko rokov pracoval v zahraničí. Pred 15 rokmi nastúpil na oddelenie detskej hematológie Fakultnej nemocnice v Brne. Stal sa primárom a od začiatku tohto roka i námestníkom riaditeľa. Ako docent tiež učí pediatriu na Masarykovej univerzite.

Škandál v Čechách: Ministra zdravotníctva nachytali bez rúška vychádzať večer z reštaurácie!
Vicepremiér Jan Hamáček vyzval Romana Prymulu k rezignácii. Opozícia hovorí o prasatách. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.