Prezidentka Čaputová: Jasný odkaz Matovičovi aj Borisovi Kollárovi!
30 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na slovenskej scéne sa toho za posledné dni odohralo naozaj veľa. Reagovala na aj prezidentka Zuzana Čaputová.


Slovenská prezidentka zaujala postoj k viacerým udalostiam odohrávajúcim sa u nás v ostatnom čase pri príležitosti 102. výročia vzniku prvého spoločného štátu dvoch spriaznených národov a vytvorenia samostatného Československa. Okrem situácie s koronavírusom sa vyjadrila aj k Borisovi Kollárovi, zadržaniu Dušana Kováčika, či ku kauze vraždy Jána Kuciaka (†27), píše na svojom webovom portáli denník Plus 1 deň.
Roztrieštenie spoločnosti aj pocity strachu

Zuzana Čaputová pri príležitosti osláv nášho spoločného sviatku založenia Československa telefonovala s českým prezidentom Milošom Zemanom, ktorému zagratulovala a vyjadrila účasť a solidaritu v neľahkých časoch, ktoré zažívame. „Slovensko a Česko majú k sebe blízko ako máloktoré krajiny na svete. Bol to historický unikát, že sa dva blízke národy v roku 1918 rozhodli vytvoriť spoločný štátny útvar,“ napísala na sociálnej sieti prezidentka, ktorá je za to, aby sa na hraniciach medzi Slovenskom a Českom počas pandémie využívali rýchlotesty.

Ku stavu našej krajiny počas pandémie uviedla: „Vnímam roztrieštenie spoločnosti. Čelíme pocitu strachu o seba, rodinných príslušníkov, prácu a živobytie. Slováci majú aj strach, aj situáciu spochybňujú, ale sú aj solidárni a nápomocní.“ Počas koronakrízy má vraj ona a premiér Igor Matovič iný spôsob komunikácie. „Aj počas predvolebných kampaní sme inak komunikovali. Premiér s tým vyhral voľby. Teraz je ale potrebné, aby sme boli pozorní ku každému jednému slovu,“ uviedla Zuzana Čaputová.

Prezidentka Čaputová: Nad plošným testovaním visí ešte viacero otáznikov
Zuzana Čaputová sa konečne oboznámila s podrobnosťami najväčšieho testovania, aké Slovensko kedy zažilo. Nad niektorými otázkami však podľa nej stále visí veľa otáznikov Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Rozdielny postoj pri porušení pravidiel

Kvôli COVID-19 sa u nás pripravuje celoplošné testovanie. „Ak budem mať zodpovedané všetky otázky, teda či tým neutrpí naše zdravotníctvo počas testovania, či bude aj po ňom dostatočne materiálne zabezpečenie zdravotníkov, tak nemám problém predstúpiť pred verejnosť a povedať - odporúčam sa ísť dať otestovať,“ povedala prezidentka s tým, že dúfa, že tieto otázky bude mať čoskoro zodpovedané.

Prezidentka neobišla ani paralelu v prípadoch končiaceho českého ministra zdravotníctva Romana Prymul, ktorý tým, že bol v reštaurácii, ktorá mala byť zatvorená a dokonca nemal rúško, porušil protiepidemiologické nariadenia, a udalosťou, ktorú u nás spôsobil predseda parlamentu Boris Kollár. „Sú tam otázniky nad prítomnosťou slečny, ktorá s ním bola. Počkám si, kým bude Kollár zdravý a na jeho vysvetlenie.“

Celoplošné testovanie musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov, tvrdí prezidentka
Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | SITA

Ľudia chcú vedieť, ktorí za vraždou stojí

Redaktorku CNN zaujímalo, ako prezidentka vníma rozhodnutie súdu v kauze Kuciak, na čo naša prezidentka povedala, že ju to šokovalo a podotkla, že o všetkom bude ešte rozhodovať Najvyšší súd: „Môže rozhodnúť inak o kvalite nepriamych dôkazov a toto bol zatiaľ právny názor prvostupňového súdu. Ľudia ale chcú vedieť, kto za vraždou dvoch mladých ľudí stojí, teda kto všetko za tým bol.“ Čaputová si zároveň myslí, že právo na Slovensku je čoraz výraznejšie a ako príklad uviedla obvinenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a tiež mnohých sudcov a sudkýň.

Naša prezidentka v diskusii pre CNN ešte podotkla, že sa obáva o seniorov, ktorí teraz nemajú možnosti na sociálny kontakt, ale poukázala aj na deti, ktoré sa teraz musia vzdelávať dištančne. Podľa nej niektoré nemajú prístup k internetu a v chudobných rodinách dokonca ani prístup k teplému jedlu, čo v škole zabezpečené mali. Na záver Zuzana Čaputová zapriala Slovákom a Čechom veľa zdravia, ohľaduplnosti a tiež čo najmenej strát na ľudských životoch, píše v závere portál 1.pluska.sk.

PRIESKUM: Rebríčku dôveryhodnosti kraľuje prezidentka Z. Čaputová
Najdôveryhodnejšou osobou medzi vysokými štátnymi činiteľmi ostáva prezidentka SR Zuzana Čaputová. V prieskume spoločnosti Focus pre televíziu Markíza jej vyjadrilo dôveru 66 percent respondentov. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | TASR