Smrť s koronavírusom môže prísť rýchlo. Pozostalí sa niekedy nestihnú rozlúčiť
29 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Koronavírus si v Česku vyžiadal od začiatku pandémie cez dvetisíc obetí. Choroba máva často rýchly priebeh. O to horšie si vedia rodiny a pozostalí s nečakanými zvratmi poradiť. Štěpánka Sunková sa mohla s umierajúcou mamičkou ešte rozlúčiť a stráviť s ňou posledné hodiny, veľakrát to však pre príbuzných vážne chorých možné nie je, píše portál Čt24.


Otec Štěpánky Sunkovej mal ľahší priebeh koronavírusu, 71-ročnej matke sa však stav po necelých troch týždňoch zhoršil a musela ísť do nemocnice. Pred nákazou sa liečila s artritídou kĺbov.

„Na druhú stranu to bola aktívna pani, do poslednej chvíle varila, piekla. To, čo na celom tom príbehu spätne bolo asi najťažšie, bolo to, že do posledných dvoch dní sme netušili, že umiera,“ opisuje Sunková. S mamičkou sa jej podarilo stráviť posledné hodiny, ale najprv k nej isť nemohla, bola totiž na infekčnom oddelení.

„COVID je vojna proti ľuďom,“ varuje uznávaná ruská herečka
„Rúško ​je ​proti COVID účinné ako sieť proti komárom. Neexistuje žiadny boj proti vírusu, ale boj proti ľudským právam,“ tvrdí Mária Šukšinová. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


„Je to veľmi dôležité pre ďalší proces zmierovania, aby sa rodina mohla rozlúčiť. Na to nesmieme zabúdať, hoci toho ten personál má veľa a je unavený,“ komentuje špecialistka na paliatívnu starostlivosť Mahulena Exnerová.

Ďalšie komplikácie prišli s vládnymi nariadeniami. „Neriešite sústrasť, ale že sa vás pýtajú, či smú alebo nesmú prísť na pohreb, a vy neviete,“ opisuje Sunková nepríjemnosti. Bolo pre ňu náročné všetko zvládnuť, psychologickú pomoc nielen v nemocnici hľadala márne.

Ruskí vedci vytvárajú nový biomateriál, ktorý umožní obnovu kostného tkaniva
Vedci z ruskej Samarskej národnej výskumnej univerzity vytvorili biomateriál na obnovu kostí, ktorý by mohol byť revolučný pri liečbe osteoporózy. Tento proces využíva prírodný minerál nazývaný hydroxyapatit, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„Na rozdiel od chronických ochorení ako onkologických, zápalu obličiek či srdca sa Covid-19 môže odohrávať v rýchlom čase,“ uviedol anestéziológ Ondřej Kopecký. Rodinám radí obrátiť sa na poradne mobilných hospicov alebo krízové ​​linky. „Nemáme postavený robustný systém poradenstva. Je to jedna z úloh, ktorá je v tejto chvíli urgentná -⁠ vytvoriť také miesto,“ vysvetľuje.

V niektorých nemocniciach pomáhajú paliatívne tímy, ktoré sú súčasťou pilotného programu ministerstva zdravotníctva, napriek tomu v tomto sektore má české i slovenské zdravotníctvo rezervy.

Sú rúška úplne zbytočné? Prečo sa lekárske časopisy boja zverejniť dánsku štúdiu?
Chránia masky pred čínskym koronavírusom a znižujú jeho šírenie - alebo sú, ako tvrdia ich kritici, iba politikou prázdnych gest? Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Diana Zaťková