Sú rúška úplne zbytočné? Prečo sa lekárske časopisy boja zverejniť dánsku štúdiu?
27 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Chránia masky pred čínskym koronavírusom a znižujú jeho šírenie - alebo sú, ako tvrdia ich kritici, iba politikou prázdnych gest?


Hlavná štúdia, ktorá mohla na túto otázku konečne odpovedať, bola odložená na neurčito po tom, čo ju tri z troch najlepších svetových lekárskych časopisov záhadne odmietli zverejniť, konštatuje portál Breitbart.

Dánske noviny Berlingske informujú : Vedci, ktorí stoja za rozsiahlou a jedinečnou dánskou štúdiou o účinku nosenia rúška majú veľké ťažkosti so zverejnením výsledkov svojho výskumu. Jeden z profesorov zúčastnených na štúdii pripúšťa, že zatiaľ tajný výsledok výskumu by sa dal považovať za „kontroverzný“.

Slováci skupujú „déčko“. Je naozaj zázračné, alebo ich len pobláznil minister Krajniak?
Šéf rezortu práce Milan Krajniak „pobláznil“ Slovákov a vitamín D ide v lekárňach na dračku, píše portál aktuality.sk. Správna hladina kalciferolu znižuje riziko ochorenia i úmrtia na COVID-19 a okrem iných prospešných funkcií tiež pomáha hojiť... Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Médiá a vedci z celého sveta už týždne čakajú s čoraz väčšou netrpezlivosťou na zverejnenie veľkej  dánskej štúdie  o účinku - alebo neúčinku - nosenia rúška na verejnom priestranstve počas Covidovej pandémie.

Jeden z vedcov zapojených do štúdie teraz uviedol, že hotový výsledok výskumu odmietli najmenej tri z popredných svetových lekárskych časopisov. Patria sem časopisy Lancet, New England Journal of Medicine a časopis American Medical Association  JAMA .

"Všetci povedali nie," hovorí hlavný lekár z oddelenia výskumu v nemocnici na Novom Zélande profesor Christian Torp-Pedersen. Profesor však nechce zverejniť odôvodnenie časopisov. Jeden zo spoluautorov štúdie, Henrik Ullum, na twitteri uviedol, že všetci autori sú „veľmi nešťastní“ z meškania zverejnenia svojej štúdie.

Pozor! Do Čiech môžete vycestovať len v týchto nevyhnutných prípadoch
COVID-19 v druhej vlne v plnej sile udrel nielen u nás, ale aj v susedných Čechách, kde je situácia už viac ako kritická. Aj preto sa našim ľuďom odporúča k našim susedom, kde rovnako ako u nás platí zákaz vychádzania, vycestovať iba v nevyhnutných... Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Niektorí špekulujú, že dôvodom, prečo si žiadny z významných časopisov neželá publikovať štúdiu je skutočnosť, že jej zistenia sú v rozpore s oficiálnym príbehom, že masky sú životne dôležitým nástrojom v boji proti šíreniu koronavírusu.

Mohlo by sa, samozrejme, stať, že časopisy odmietli prácu z iných dôvodov - sme však držaní v nevedomosti, zatiaľ čo štúdia zostáva nepublikovaná. Štúdie, ktoré dokazujú, či masky fungujú alebo nie, sú zriedkavé, no Centrum pre kontrolu chorôb v USA a Svetová zdravotnícka organizácia uviedli, že ľudia by rúška mali nosiť.

Počet obetí bude ešte rásť a ľudia začnú zomierať aj doma, hovorí patológ
Počty mŕtvych na COVID-19 už aj u nás stúpajú a v najbližších dňoch budú zrejme rásť ešte viac. Podľa odborníkov môžeme zmenu k lepšiemu očakávať o niekoľko týždňov. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


To, že sa faktov chopili jedny z najstarších európskych novín môže mať niečo spočítané s najnovším výskumom CDC, ktorý objasňuje, že bežný typ látkových masiek, ktoré sa každodenne vyskytujú v našich uliciach, nenahrádza skutočné lekárske masky. Jeden z vedúcich vyšetrovateľov štúdie, profesor Thomas Benfield, uviedol, že štúdia bude zverejnená „hneď, ako bude časopis dostatočne odvážny dať ju na papier.“

Pretože by to nevyžadovalo žiadnu odvahu pre akýkoľvek lekársky časopis publikovať článok, v ktorom by sa tvrdilo, že masky sú účinné, logicky z toho možno vyvodiť, že dánska štúdia dospela k opaku.

Plošné testovanie ma prvú priemyselnú obeť: Veľký problém hlási fabrika na Orave
Minulotýždňové testovanie v troch okresoch na Orave si vyžiadalo prvú „obeť“. Je ňou producent ferozliatin na výrobu ocele, spoločnosť OFZ, ktorý má v súvislosti s pilotným testovaním na ochorenie COVID-19 značný výpadok... Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.