Šéf lekárskej komory končí v krízovom štábe a vyzýva vládu, aby testovanie ešte zvážila
28 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Lekári bijú na poplach. Majú pocit, že odborníkov nikto nepočúva a sú presvedčení, že testovanie pandémiu nezastaví. Okrem toho ich je málo a nemocniciam začínajú dochádzať kapacity.


„Som sklamaný z rozhodnutí [krízového] štábu a hlavne z toho, ako sa vedú jeho zasadnutia. Nevládzem sa na ňom ďalej zúčastňovať ako člen,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár, uvádzajú Správy RTVS.

Podľa jeho slov nemajú odborníci medzi politikmi žiadne relevantné postavenie. „Vôbec sa nehľadí na ich názor, tak je úplne zbytočné, aby sme marili čas, energiu a sily byť niekde, kde nie sme absolútne žiadnym prínosom,“ uviedol ďalej Kollár.

Šéf komory vidí význam skôr v pravidelnom testovaní v zdravotníckych zariadeniach či strategických podnikoch. Celoplošné testovanie považuje za "vydieranie" a ľudia podľa jeho slov nemajú na výber, píše portál topky.sk.

Koniec dohadov: "Antigénové testy nie sú dostatočne spoľahlivé", potvrdzuje štúdia
Tím českých odborníkov zrealizoval štúdiu, v ktorej skúmali citlivosť antigénových testov. Výsledky sú horšie, ako čakali. Približne 3 z 10 infikovaných vôbec neodhalia, hoci majú príznaky. PCR testy sú jednoznačne presnejšie. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Lekárska komora vyzvala vládu, aby ešte zvážila celoplošné testovanie, ktoré je naplánované už na najbližší víkend. Lekári žiadajú, aby zasadla za jeden stôl s odborníkmi a začala uvažovať nad krokmi, ktoré skutočne pomôžu bojovať s pandémiou. Kollár má vážne obavy, že „rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec odborné. Robiť výsledok len preto, aby sme boli v niečom prví, je neospravedlniteľné“.

„Situácia je veľmi vážna. Musíme si uvedomiť, že chýbajú zdravotníci a lekári, ktorí sú už vyčerpaní, a nemocniciam začínajú dochádza kapacity. Nie je doba, aby sme robili veci, ktoré nemajú zásadný vplyv na zastavenie šírenia pandémie a už vôbec nie na veci, ktoré odčerpávajú naše sily,“ upozornil Kollár.

Šéf lekárskej komory priznal, že pilotné testovanie na Orave a v Bardejove urobili s vypätím všetkých síl. Zároveň opäť poukázal na limity celoplošného testovania – personálne, materiálne, ale tiež ochranné. „Testovanie samo osebe pandémiu nezastaví,“ myslí si Kollár. Podľa neho je dôležitejšie riešiť, čo treba urobiť v priebehu najbližších týždňov, aby kompletne nevyčerpali zdravotníkov i ochranné prostriedky a aby sa mal „kto postarať o ľudí o 2 či 3 týždne“.

"Matovičove špajličky sú dobré akurát tak na to, aby sme si s nimi zahrali mikádo", tvrdí Blaha
„Zbaľte si svoj príbalový letáčik z antigénových testíkov, vyzlečte Krajniaka z uniformy, Naďa pošlite domov, nech sa ide hrať s vojačikmi v detskej izbe, Krajčího pošlite do kláštora a celé to zrušte“ odkazuje smerák... Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Petra Demková


Kollár za najpodstatnejšie označil to, že vláda sa zahráva s dôverou občanov. Na otázku, či lekárska komora na ústrednom krízovom štábe hovorila o týchto problémoch, dostal podľa jeho slov odpoveď, aby sa staral o to, aby na celoplošné testovanie prišlo 20-tisíc zdravotníkov, informovali ďalej Správy RTVS.

„Celoplošné testovanie je také rozbehnuté, že my ako komora ho nezastavíme, to je nám, samozrejme, jasné,“ povedal ešte Kollár. Hoci sa snažia volať po odbornej diskusii, nikto ich nepočúva. „Celoplošné testovanie je jeden veľký otáznik, ktorý pandémiu a jej problémy nevyrieši,“ uviedol ďalej a okrem toho upozornil, že možnosť akejkoľvek nákazy je v prípade hromadného testovania podstatne vyššia, ako keby ľudia zostali doma. „A to platí aj pre zdravotníkov,“ dodal.

Celoslovenské testovanie na COVID-19: Vieme, kto naň ísť nemusí
Deň „D“, teda začiatok celoplošného testovania Slovákov sa nezadržateľne blíži. Niektorí však naň ísť nemusia. Pozrite sa, koho sa to netýka. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Premiér Igor Matovič tvrdenia, ktoré zazneli na brífingu lekárskej komory skritizoval. „Keď som počúval pána prezidenta a prísediaceho pána doktora Ernesta Sivíka, vybilo mi poistky,“ uviedol Matovič podľa príspevku Správy RTVS.

Ich vyjadrenia, že úmrtnosť na COVID-19 je na úrovni chrípky, označil za hoax a blud. „Sme dva dni od spustenia operácie, ktorá môže zachrániť nemocnice a lekárov – naozaj ide lekárska komora šíriť hoaxy?,“ spýtal sa predseda vlády a dodal, že slová Kollára a Sivíka pre neho stratili akúkoľvek váhu.

Testovanie: Stále sa hľadajú zdravotníci, pomáhať môžu vo svojom regióne
Rezort obrany stále hľadá zdravotnícky personál na celoplošné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19. Zdravotníci môžu pomáhať priamo vo svojom regióne. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Michal Filek/TASR