Tajná služba Mosad údajne priniesla do Izraela na „štúdium“ čínsku vakcínu proti koronavírusu
27 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Izraelská organizácia tajných služieb Mosad získala čínsku vakcínu Covid-19 a liek vzala na „štúdium“, uviedli miestne médiá. Izrael už vyvinul vlastnú vakcínu, ktorá sa podrobuje skúškam na ľuďoch, informuje portál RT.


Mosad priniesol vakcínu do Izraela v posledných týždňoch, informoval v pondelok izraelský televízny kanál 12. Avšak nebolo hneď jasné, ako presne agentúra liek získala.

Viaceré vládne zdroje správu „nepriamo“ potvrdili miestnym médiám. Cieľom obstarania je vraj štúdium čínskej zlúčeniny a ďalšie skúmanie možností očkovania. Okrem toho vysoko postavený úradník ministerstva zdravotníctva potvrdil, že krajina sa usiluje o nákup vakcín Covid-19 z iných krajín.

"V zákulisí prebieha niekoľko diplomatických snáh," uviedol úradník pre denník Jerusalem Post. "Snažíme sa urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili čo najskorší prístup k očkovacej látke pre izraelských občanov."

Britskí vedci potvrdili účinnosť vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca. Deň po tom, ako jeden dobrovoľník v Brazílii zomrel
Vedci vo Veľkej Británii tvrdia, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca proti Covid-19 sa chová v ľudskom tele podľa očakávaní. Nový výskum bol zverejnený deň po tom, čo brazílske úrady oznámili smrť jedného z dobrovoľníkov, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Izrael už vyvinul vlastnú vakcínu proti Covid-19, testovací proces však zostáva v počiatočnej fáze. Minulý týždeň Izraelský inštitút pre biologický výskum v Ness Ziona oznámil názov svojej vakcíny s názvom „Brilife“.

Vakcína už získala všetky potrebné schválenia a testovanie na fáze 1 u ľudí sa má začať začiatkom budúceho týždňa. Najprv bude tento liek vyskúšaný na asi 100 dobrovoľníkoch, a ak všetko dobre dopadne, na jar budúceho roku sa zúčastní ďalších 1 000 ľudí na skúškach fázy 2.

V posledných týždňoch Izrael zaznamenal prudký nárast nových prípadov koronavírusu, pričom počet chorôb sa v súčasnosti pohybuje na hranici 310 000. Aj keď sa zdá, že toto číslo je v porovnaní s najviac postihnutými krajinami relatívne malé, je to dosť veľké pre 8,9 milióna obyvateľov a predstavuje asi 3,4 percenta celej populácie.

Rusi pracujú na spoločnej supervakcíne proti Covid-19 a chrípke
Vakcína, ktorá funguje súčasne proti chrípke i koronavírusom? Určite nie zázrak, už je vo vývoji. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Ivan Brožík