Prokurátorov zbavili mlčanlivosti, môžu svedčiť proti Dušanovi Kováčikovi!
27 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pred pár dňami zadržaný a do vyšetrovacej väzby poslaný Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik si rozhodne nemôže vydýchnuť. Jeho podriadených zbavili mlčanlivosti, takže tí môžu svedčiť proti nemu.


Dušan Kováčik čelí závažným obvineniam, pretože prokuratúra ho okrem iného stíha aj za zneužívanie právomocí či vyzradenie utajovanej skutočnosti. Od nedele sedí za mrežami vyšetrovacej väzby, kam Špeciálneho prokurátora, a spolu s ním aj bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára, poslala do väzby sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská, informuje o tom portál tvnovin.sk.
Brali úplatky a zneužívali svoje právomoci

Dušan Kováčik aj Norbert Pakši majú na krku vážne obvinenia. Zadržali ich po tom, čo sa rozrozprávali viacerí, príslušníkmi NAKA zadržaní vysokopostavení funkcionári. Medzi nimi údajne aj exšéf kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Obvinenia voči Kováčikovi a Pakšimu sa týkajú prevažne spolupráce s mafiánskou skupinou takáčovcov. Stíhaní sú však aj za prijímanie úplatku či zneužívanie právomocí.

„Vyšetrovateľ a prokurátor postupoval výlučne na základe dôkazov v súlade so zákonom a bez tlaku mediálneho, politického alebo akéhokoľvek,“ povedal prokurátor ÚŠP Ondrej Repa. Denník N napísal, že Kováčik mal dokonca mariť vyšetrovanie prípravy vraždy policajta NAKA. Tú mal údajne chystať Makó spolu s ďalšími. Podľa informácií Markízy išlo o život vyšetrovateľovi Jánovi Čurillovi. Práve on rieši zločiny takáčovcov, s ktorými mal Makó páchať trestnú činnosť.

Koaliční politici sa tešia uvaleniu väzby na Dušana Kováčika, bráni ho len Robert Fico
Zadržanie a najmä posadenie Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika do vyšetrovacej väzby vyvolalo rozličné reakcie nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi politikmi. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Niektorí prokurátori budú môcť prehovoriť

Podľa informácií TV Markíza zbavili v súvislosti s vyšetrovaním podozrení voči špeciálnemu prokurátorovi mlčanlivosti viacerých prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry, teda vlastne podriadených Dušana Kováčika. Urobila tak zastupujúca generálna prokurátorka Viera Kováčiková (menovkyňa špeciálneho prokurátora – pozn. red.). Informáciu televízie potvrdili viaceré zdroje a aj prokurátor ÚŠP Ondrej Repa po rozhodnutí o väzbe pre Dušana Kováčika. Mlčanlivosti mali zbaviť prevažne prokurátorov, ktorí dozorujú prípady okolo takáčovského gangu, ale aj iné veľké kauzy. Počty prokurátorov ale Repa upresniť nechcel.

Vypovedať budú môcť navyše aj niektorí administratívni pracovníci Úradu špeciálnej prokuratúry. Vyšetrovatelia NAKA chcú z výsluchov prokurátorov a asistentov zistiť, či Dušan Kováčik neprípustným spôsobom nezasahoval do ich práce, usmerňoval ich postup alebo či nezisťoval informácie zo spisov. „Chcel by som vyjadriť veľké ocenenie vyšetrovateľom, nakoľko odviedli kus dobrej a poctivej práce. Pokiaľ sa bude v takejto práci pokračovať, určite sa dostavia ďalšie výsledky v podobe stíhania ďalšej závažnej trestnej činnosti,“ dodal podľa tvnoviny.sk prokurátor ÚŠP Ondrej Repa.

Zadržanie Dušana Kováčika: To, čo sa stalo je pre prokuratúru tragédia!
Kauza okolo zadržania špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika neutícha a zrejme slovenskou scénou bude rezonovať ešte poriadne dlho. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.