Zadržanie Dušana Kováčika: To, čo sa stalo je pre prokuratúru tragédia!
24 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Kauza okolo zadržania špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika neutícha a zrejme slovenskou scénou bude rezonovať ešte poriadne dlho.


Po štvrtkovom zásahu protizločineckej jednotky, ktorá zadržala a obvinila špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, riadenie špeciálnej prokuratúry vedie jeho zástupca Alexander Biró. Ten sa pre TV JOJ vyjadril, že prípady, ktoré doteraz dozoroval Kováčik, prerozdelí medzi prokurátorov už budúci týždeň.
Prokurátori žiadajú Kováčika o odstúpenie

„Vzhľadom na vzniknutú situáciu som nechal spísať celú agendu pána Kovačika. To znamená, že netrestnú i takzvanú predprípravnú agendu, pripravia mi kompletný zoznam a na budúci týždeň pristúpime k prerozdeleniu jeho agendy na príslušných prokurátorov. Podľa toho, či ide o agendu ekonomického charakteru či korupčného charakteru alebo pre oddelenie extrémizmu. Urobím všetko tak, aby Kovačikova agenda nezostala bez dozoru,“ uviedol pre TV JOJ Bíro. Proti Dušanovi Kováčikovi už spísalo petíciu dvadsať prokurátorov zo Špeciálnej prokuratúry, ktorí žiadajú jeho okamžité odstúpenie z funkcie.

Peter Tóth vypovedal, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vynášal informácie Norbertovi Bödörovi.
17 | 07 | 2019 | Peter Králik

​Prípad Gorila pôjde inému prokurátorovi

Zastupujúci prokurátor sa už v pondelok dopoludnia chce stretnúť s prvou námestníčkou Generálneho prokurátora, ktorá už Dušana Kovačika pozbavila funkcie prokurátora. Po tomto stretnutí vyrieši rozdelenie spisov. „Po návrate z Generálnej prokuratúry budem mať zrejme už v pondelok spísanú celú agendu doktora Kovačika a preto zvolám poradu s riaditeľmi príslušných odborov aj oddelení. Keďže mal pridelenú Gorilu ale aj iné veci, dohodneme sa na prerozdelení podľa zaťaženosti konkrétnych prokurátorov,“ dodal Alexander Biró.

Poradu už mal Bíro s vedúcimi prokurátormi, na ktorej sa dohodli na pracovnom programe budúceho týždňa, postupe a správania sa i s dozorovým prokurátorom, ktorý dozoruje stíhanie Dušana Kovačika. Zatiaľ nemajú informácie o tom, či vyšetrovanie speje k podnetu na väzobný návrh na špeciálneho prokurátora, ale môže k tomu dôjsť. V rámci spolupráce s vyšetrovateľmi je možné očakávať aj podnet na podanie návrhu na väzbu. Ale konkrétna informácia nie je, máme čas, je preto ešte predčasné sa k tomu vyjadriť,“ vysvetlil Biró.

Dušan Kováčik si do Slovenskej sporiteľne a na svoj účet vložil v hotovosti 204-tisíc eur v roku 2017
15 | 02 | 2019 | Michaela Melišková

Správa prišla ako blesk z jasného neba

Podľa zástupcu špeciálneho prokurátora štvrtkový zásah NAKA ho prekvapil, na riadenie úradu to ale zatiaľ vplyv nemá. Aj v minulosti sa stávalo, že Kovačik sa na úrade neukázal i tri týždne v kuse a riadenie úradu zvládali bez problémov. Kovačíkov prípad ale po včerajšku vníma ako tragédiu pre samotnú prokuratúru.

„Tá včerajšia správa prišla ako blesk z jasného neba. Ja som sa o tom dozvedel o ôsmej hodine ráno a začali sme sa hneď pripravovať na to, čo môžem očakávať v krátkej budúcnosti. Dúfam, že každý v úrade odvedie poctivú a čestnú prácu,“ priznal zástupca špeciálneho prokurátora, ktorý na otázku, či by sa uchádzal o post Špeciálneho prokurátora vzhľadom ku Kovačikovej situácii uviedol, že môže to byť do budúcna síce pekná výzva ale teraz sa sústredí na aktuálny stav. Podľa jeho slov ide aj z politického pohľadu o náročnú funkciu.

Špeciálny prokurátor Kováčik sa opakovane ohradzuje voči spájaniu s N.B. či M.K.
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa opakovane ohradzuje voči nepravdivému tvrdeniu o neexistujúcom vzťahu a kontaktoch Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Ambíciu nahradiť Kovačika zatiaľ nemá

„Nie, nemám tú ambíciu, hoci nemám problém zastupovať pána Kovačika, lebo túto agendu ja dokážem ukočírovať. Viem aj celý úrad viesť tak, aby sme neutrpeli žiadnu hanbu ani výsledkami ani so svojim správaním. Takže tu problém nie je,“ vysvetlil Bíro. Dušana Kovačika, ako Špeciálneho prokurátora, vo štvrtok zatkla Národná protizločinecká jednotka v okamihu, keď sa viezol v služobnom aute na stretnutie do Bratislavy.

Následne ho vyšetrovateľ obvinil zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež zo zločinu prijímania úplatku a pokračujúceho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Spolu s ním zadržali a obvinili aj zástupcu Útvaru zvláštnych policajných činnosti Norberta Pakšiho. Útvar vykonáva utajené odposluchy a sledovanie osôb pre odhaľovanie trestnej činnosti. Išlo o prísne utajenú špeciálnu skupinu polície, informuje v závere TV JOJ.

"Marian K. sa snažil dostať z väzby pomocou Kováčika aj Mamojku", tvrdí Tóth
Obžalovaný Marian K. v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a sudcu Ústavného súdu SR Mojmíra Mamojku. Robiť to mal cez tzv. motáky, v ktorých odkazoval aj na expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Na... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | TASR