„Po brexite sa staneme bezpečnejšou zemou!“ Briti budú môcť deportovať migrantov aj kriminálnikov
23 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Ako by sa mohla Veľká Británia premeniť z hľadiska bezpečnosti, naznačila ministerka vnútra Priti Patelová, ktorá uviedla, že od začiatku nového roka sa Britom rozviažu ruky v prípade, ak budú chcieť deportovať neprispôsobivých migrantov alebo keď budú chcieť odmietnuť prijatie kriminálnikov z Európskej únie.


Ak ľudia s kriminálnou minulosťou žiadali o vstup do krajín Spojeného kráľovstva a boli zároveň občanmi inej krajiny z Európskej únie, vzťahovala sa na nich výnimka o osobitnom zaobchádzaní, informuje portál Expres. Po brexite by niečo podobné už nemalo platiť.

Ministerka vnútra Priti Patelová už dokonca oznámila, že krajina sprísni všetky opatrenia tak, aby sa Británia stala odchodom z Európskej únie bezpečnejšou krajinou. Na ostrovoch budú dúfať, že im EÚ ponechá prístup k európskym databázam trestných registrov, na čom sa zatiaľ vyjednávacie tímy nedohodli.

Šanca na brexit „slabne každým dňom“, varuje Von der Leyenová
Dohodu o vystúpení medzi EÚ a Britániou „nemožno jednostranne zmeniť,“ uviedla v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s tým, že ide o otázku zákona a dôvery, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Daily Mail aktuálnu situáciu v Británii opisuje tak, že súčasné pravidlá Európskej únie pre krajiny znamenajú možnosť odmietnuť trestaného človeka iba v prípade, že preukáže, že pre nich predstavuje vážnu hrozbu. Nové opatrenia túto prekážku odstránia. Podľa ministerky vnútra už bude môcť Británia odmietnuť zločinca, ktorý vo väzení strávil rok a dlhšie.

„Pravidlá EÚ nás príliš dlho nútili vpustiť do našich ulíc nebezpečných cudzích zločincov, ktorí zneužívajú naše hodnoty a ohrozujú náš spôsob života,“ uviedla Patelová.

„Spojené kráľovstvo bude bezpečnejšie vďaka tvrdším a spravodlivejším hraničným kontrolám, kde sa na cudzieho páchateľa bez ohľadu na národnosť budú vzťahovať rovnaké pravidlá kriminality,“ dodala ministerka.

Brexit bez dohody by bol pre Veľkú Britániu nákladnejší ako koronavírus, tvrdí Goldman
Nedosiahnutia obchodnej dohody s Európskou úniou by bolo pre Spojené kráľovstvo nákladnejší ako riešenie problému s koronavírusmom varujú ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Krajiny v Európskej únii teraz nemôžu odmietnuť človeka, ktorý bol pred rokmi odsúdený napríklad za znásilnenie, ak odvtedy svoj čin nezopakoval. Británia chce zaviesť také pravidlá, aby bolo možné takéhoto žiadateľa o vstup odmietnuť.

Vyhostenie z ostrovov bude podľa ministerstva možné aj v prípade, že sa budú jedinci dopúšťať „agresívneho žobrania“. To by sa malo vzťahovať predovšetkým na tých, ktorí sa zjavným spôsobom odmietajú integrovať do pracujúci spoločnosti. Jednou z takýchto skupín sú napríklad rumunskí Rómovia.

Veľká Británia potvrdila, že sa tieto pravidlá nebudú vzťahovať na prijatie žiadateľov, na ktorých sa už s Európskou úniou pred časom dohodla. Novinkou bude, že ak sa niekto z týchto migrantov dopustí trestného činu, bude zo zeme deportovaný.

Farage sa zaväzuje „zničiť konzervatívcov“, ak sa Johnson zasekne pri rokovaniach o Brexite
Popredný euroskeptik Nigel Farage vydal prísne varovanie britskej vládnej Konzervatívnej strane a prisľúbil, že pre ňu spôsobí volebný zmätok, ak sa zasekne pri rokovaniach o brexite, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár