Šanca na brexit „slabne každým dňom“, varuje Von der Leyenová
18 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Dohodu o vystúpení medzi EÚ a Britániou „nemožno jednostranne zmeniť,“ uviedla v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s tým, že ide o otázku zákona a dôvery, informuje portál RT.


„S každým ďalším dňom šanca na včasnú dohodu slabne,“ varovala Von der Leyenová v prejave pred Európskym parlamentom. Dohodu „nemožno jednostranne zmeniť, ignorovať alebo zrušiť,“ dodala Von der Leyenová a poznamenala, že "toto je otázka zákona, dôvery a dobrej viery, pričom dôvera je základom každého silného partnerstva."

Vláda v Londýne minulý týždeň predstavila návrh legislatívy, ktorá podľa nej porušuje jej medzinárodnoprávne záväzky. Tento krok by tiež podkopal časti dohody, ktorú Londýn podpísal pred formálnym vystúpením Británie z Európskej únie v januári.

Brusel žiada predsedu vlády Borisa Johnsona, aby zrušil takzvaný zákon o vnútornom trhu, varujúc pred možným ukončením rozhovorov o budúcich obchodných dohodách skôr, ako Británia opustí jednotný trh EÚ.

Brexit bez dohody by bol pre Veľkú Britániu nákladnejší ako koronavírus, tvrdí Goldman
Nedosiahnutia obchodnej dohody s Európskou úniou by bolo pre Spojené kráľovstvo nákladnejší ako riešenie problému s koronavírusmom varujú ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka


O tomto návrhu zákona rokuje britský parlament, kde Johnson čelí odporu niektorých členov jeho vládnej Konzervatívnej strany. Najvyšší škótsky právny poradca britskej vlády Richard Keen dokonca oznámil rezignáciu. Rezignáciu, ktorú ešte len treba prijať, spôsobil plán porušenia medzinárodného práva porušením častí rozvodovej zmluvy, uviedla v stredu BBC.

Samotný Johnson uviedol, že predmetný návrh zákona má chrániť integritu Spojeného kráľovstva a mali by ho podporiť zákonodarcovia všetkých strán. „Tento návrh zákona má zachovať ekonomickú, politickú a územnú celistvosť Spojeného kráľovstva,“ uviedol v parlamente.

Johnson už skôr prehlásil, že návrh zákona je potrebný na boj proti „absurdným“ hrozbám úradníkov v Bruseli v rámci obchodných rokovaní, zatiaľ čo EÚ varovala, že samotné právne predpisy by mohli rozhovory zrútiť.

Nemecko ustupuje tlaku USA a ponúka dohodu s LNG za zrušnie sankcieí na ruský plyn
Berlín ponúkol investovanie 1 miliardy eur do amerického skvapalneného zemného plynu (LNG), ak Washington zruší sankcie proti ruskému projektu plynovodu Nord Stream 2, uviedli v stredu noviny Die Zeit, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár