Asteroid Bennu je pokrytý „uhlíkovým organickým materiálom“, ktorý je v súlade so zložkami pre život, tvrdí NASA
22 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vedci objavili počas misie OSIRIS-REx obrovské množstvo dát, vrátane prítomnosti vody a stôp organického materiálu, ktoré by mohli zasiať život na planétach, ako sú tie naše, informuje portál RT.


Podľa Amy Simonovej z Goddardovho vesmírneho letového strediska NASA je na povrchu asteroidu Bennu „uhlíkový organický materiál“. Tieto znaky naznačujú, že samotný organický materiál sa pravdepodobne nájde, keď sa vzorky asteroidov dostanú na Zem na analýzu.

Vedci NASA skutočne majú podozrenie, že niektoré vzorky z Bennu sa až do tohto bodu nemusia podobať žiadnym zo vzoriek meteoritov, ktoré ľudstvo zhromaždilo na Zemi, a že organické látky v nich obsiahnuté môžu poukazovať na vývoj primitívnej biológie vo vesmíre.

Po návrate na Zem bude vykonaná podrobná analýza s nádejou na zodpovedanie otázok o pôvode vody a samotného života tu na Zemi.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„Množstvo materiálu nesúceho uhlík je hlavným vedeckým triumfom misie. Teraz sme optimistickí, že zhromaždíme vzorku s organickým materiálom - čo je ústredný cieľ misie OSIRIS-REx,“ uviedol Dante Lauretta, hlavný vedec misie OSIRIS-REx.

Na inom mieste výskumu asteroidov sa nachádzalo veľké množstvo uhličitanových minerálov, ktoré naznačujú rozsiahle hydrotermálne systémy s obsahom vody a oxidu uhličitého v celom Bennu a jeho dnes už zosnulom pôvodnom asteroide.

To dodáva ďalšiu vierohodnosť teórii, že asteroidy môžu fungovať ako určitá forma sejačky pre život v celom vesmíre.



NASA sa tiež teraz podarilo vytvoriť 3D digitálny model terénu Bennu, ktorý sa označuje ako „hromada sutiny v tvare kosoštvorca plávajúca vo vesmíre“. Model bol vytvorený pomocou laserového výškomeru OSIRIS-REx s rozlíšením 20 cm.

To umožnilo plavidlu zistiť okrem zreteľne viditeľnej výdute okolo rovníka objektu aj sériu hrebeňov, čo odhalilo ešte viac tajomstiev o zložení asteroidu a jeho minulosti.

Pentagón vyčlení 600 mil. USD na „experimentáciu so sieťou 5G“
Americká armáda uzavrela partnerstvo s viac ako tuctom spoločností s cieľom „rozsiahleho experimentovania“ s technológiou 5G, vrátane snáh o zvýšenie „letality“ určitých systémov, pričom projekt bude stáť až 600 miliónov dolárov, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár