Pentagón vyčlení 600 mil. USD na „experimentáciu so sieťou 5G“
09 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Americká armáda uzavrela partnerstvo s viac ako tuctom spoločností s cieľom „rozsiahleho experimentovania“ s technológiou 5G, vrátane snáh o zvýšenie „letality“ určitých systémov, pričom projekt bude stáť až 600 miliónov dolárov, informuje portál RT.


Označujeme technológiu 5G za „základný predpoklad pre modernizáciu obrany USA“, oznámil Pentagón vo štvrtok spolu s projektom, ktorý bude stáť stovky miliónov, pričom sa na ňom zúčastní 15 súkromných dodávateľov.

„Ministerstvo obrany dnes oznámilo cenu experimentov a testovanie 5G na piatich amerických vojenských miestach, čo predstavuje najväčšie rozsiahle testy 5G pre aplikácie s dvojakým použitím na svete,“ uviedol Pentagón vo vyhlásení a dodal že sa na ňom stretnú odborníci z viacerých priemyselných odvetví a disciplín.

"Projekty budú zahŕňať pilotovanie rozšírenej virtuálnej reality s podporou 5G pre plánovanie a výcvik misií, testovanie inteligentných skladov s podporou 5G a hodnotenie technológií 5G s cieľom vylepšiť distribuované velenie a riadenie," ďalej poznamenal Pentagón.



Medzi spoločnosti vybrané pre tento projekt patria telekomunikačné spoločnosti AT&T, Nokia a Ericsson, dodávateľ spravodajských a informačných technológií Booz-Allen Hamilton, výskumné krídlo spoločností General Electric, GE Research a dcérska spoločnosť leteckého giganta General Dynamics.

Na spoločnej základni vo Washingtone Lewis-McChord bude AT&T tiež spolupracovať s Booz-Allen a dvoma ďalšími firmami na vývoji technológie virtuálnej reality s podporou 5G pre výcvik, plánovanie misií a dokonca aj „operatívne využitie“, aj keď Pentagón zatiaľ neposkytol žiadne príklady.

Huawei sa bude podieľať na výstavbe ruských vysokorýchlostných diaľnic
Spoločnosť Ruskej štátnej infraštruktúry Avtodor a čínsky technologický gigant Huawei sa dohodli na vývoji vysokorýchlostných diaľnic v Rusku, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár