Kaczyński: Poľsko sa nenechá Úniou vydierať!
17 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Vodca poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa zaviazal, že Európska únia nebude Poľsko „vydierať“, aby sa vzdalo svojej „identity“ alebo „slobody“, informuje portál Breitbart.


Podpredseda poľskej vlády, Jarosław Kaczyński, reagoval na pokusy inštitúcií EÚ a jej dominantných ľavicovo-liberálnych vlád v krajinách ako Nemecko prinútiť Poľsko, aby ustúpilo zo svojej konzervatívnej politiky. Kaczyński je mnohými ľuďmi považovaný za silu v pozadí  príslovečného trónu v Poľsku. Stále stojí na čele strany, z ktorej vzišiel aj predseda vlády Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda.

PiS sa odmieta podrobiť povinným kvótam na prerozdelenie migrantov, ktoré sa EÚ pokúsila uvaliť na členské štáty, aby sa vyrovnali s dopadom jednostranného rozhodnutia Nemecka o účinnom otvorení hraníc bloku v roku 2015.  A taktiež sa bráni pokusom o reformu toho, čo EÚ považuje za aktivistické a protekčné súdnictvo formované bývalým komunistickým režimom.

Matovič priznal, že sa chystá nás testovať všetkých! (AKTUALIZOVANÉ)
Igor Matovič v sobotu na mimoriadnej tlačovej besede vyhlásil, že vláda chce otestovať všetkých obyvateľov Slovenska. Priznal, že o tejto schéme uvažuje vláda už tri týždne a Správa štátnych hmotných rezerv už spustila obstarávanie na... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Únia považuje odmietnutie kvót za vzdor svojej nadnárodnej autorite a súčasné súdnictvo v Poľsku za útok na takzvaný „právny štát". V dôsledku toho došlo k tlaku zo strany inštitúcií EÚ a vlád západnej Európy, aby prepojili financovanie EÚ s dodržiavaním takzvaného právneho štátu. Nemecká podpredsedníčka Katarina Barleyová  naznačuje, že Poľsko a podobne zmýšľajúce Maďarsko by mali byť „finančne vyhladovaní“ , aby ich prinútili zmeniť sa.

Kaczyński však reagoval varovaním, že poľská vláda sa uchýli k jadrovej alternatíve, ak sa použije takáto taktika. Bude vetovať rozpočet Európskej únie a priamy koronavírusový fond. „Budeme brániť svoju identitu, slobodu a zvrchovanosť za každú cenu. Finančnému vydieraniu nepodľahneme,“ trval na svojom Kaczyński .

„Ak vyhrážky a vydieranie budú pokračovať, potom budeme pevne brániť životne dôležitý záujem Poľska. Veto. Non possumus,“ dodal a sľúbil, že „takto budeme konať proti každému, kto nás bude vydierať.“

Rezort obstaráva ochranné prostriedky v hodnote 14 miliónov eur
Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné obstarávanie na zabezpečenie viacerých druhov ochranných pomôcok. Ako sa uvádza v oznámení na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie, náklady na zabezpečenie vybavenia odhadujú na 14 698 140 eur... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | SITA


Poľský senátor porovnal tento „vážny boj s tými, ktorí nám chcú vnucovať svoje hodnoty v rámci EÚ alebo si nás podriadiť“ so skúsenosťami svojej krajiny s bábkovou vládou z doby studenej vojny. Pripomenul, že Poľsku bolo umožnené zachovať si odlúčenie od Sovietskeho zväzu a určitý stupeň svojej kresťanskej identity - bolo však pevne pod kontrolou Moskvy a cirkev bola systematicky potlačovaná.

Poľsko má tiež strety s EÚ v súvislosti s právnou definíciou manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou, a proti adopcii detí pármi rovnakého pohlavia. Ako aj s vytváraním takzvaných „zón bez LGBT“ miestnymi orgánmi v krajine. Tieto označujú ľavicovo-liberálne a zahraničné médiá a politici za miesta, kde je zakázané byť homosexuálom. Hoci v skutočnosti ide iba o oblasti, ktoré prijali nezáväzné uznesenia proti lekciám transgenderizmu a pohlavného styku v školách.

Konzervatívni politici v Poľsku tvrdia, že neobvyklá pozornosť venovaná tejto otázke v Bruseli, kde je predseda Európskej komisie bývalým členom vlády Angely Mekelovej, je skutočne iba spôsobom, ako potrestať poľskú vládu za jej nesúhlas s nemecko - ruskými plynárenskými projektami.

Počas jesene majte viac sexu. Pomôže vám zahnať chrípku aj veľa iných neduhov
Dostatok dobrého sexu má aj ďalšie pozitíva, zároveň zaženiete nudu a budete šťastnejší. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.