Ruské riadené protilietadlové strely s rýchlosťou Mach 6 už visia pod Suchojmi (VIDEO)
15 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Ruské armádne médiá zverejnili zábery vypustenia riadených striel R-37M vzduch-vzduch dlhého doletu a so šesťnásobnou rýchlosťou zvuku z lietadla Suchoj Su-35S.


Doteraz bola strela R-37M v rôznych reklamných kampaniach predvádzaná vždy len na zemi a nikdy nebola zavesená na lietadle tohto typu. Lietadlo Su-35S je schopné si vymieňať dáta s inými stíhačkami, pozemnými radarmi a lietadlami AWACS, čo umožňuje naplno využiť schopností strely R-37M. Suchoj sa tak stáva mobilnou vzdušnou odpaľovacou základňou týchto striel. Viac o systéme píše armyweb.cz.

Strela je schopná ničiť nepriateľské lietadlá aj v manévroch svojho nosiča s preťažením až 8 g. Bola vyvinutá pre lietadlo MiG-31BM / BSM, ktoré môže niesť na závesoch AKU-410-1 (CRA-620) až 4 rakety tohto typu. MiG-31 dokáže navádzať tieto strely súčasne na štyri rôzne ciele nachádzajúce sa v rôznych výškach. RVV-BD je schopná zasiahnuť jednak nízkoletiace ciele od výšok 15 m nad zemou, potom tiež ciele vo vysokých letových hladinách až do nadmorskej výšky 25 000 m. Raketa má maximálnu rýchlosť Mach 6.

Očakáva sa, že strely R-37M budú ponúkané tiež na export. Hlavnými potenciálnymi zákazníkmi sú krajiny ako Egypt a Čína, ktoré už sú operátormi lietadiel Su-35. Rusko nedávno oznámilo, že upgradovaný Su-30SM môže tiež používať strely R-37M, čo môže ďalej rozšíriť exportné možnosti striel.



Vympel R-37 je protilietadlová strela dlhého dosahu s aktívnym radarovým navádzaním. Je určená na ničenie stíhačiek, bojových lietadiel, bombardérov, transportných lietadiel, vrtuľníkov a rakiet s plochou dráhou letu. R-37M má na dnešnú dobu už klasické usporiadanie. V prednej časti sa nachádza aktívny rádiolokačný navádzací systém 9b-1103-350 (hlavica), vyvinutý Výskumným ústavom "AGAT", za ktorým je bezkontaktný rádiový, ale aj kontaktný elektromechanický zapaľovač. Nasleduje vysoko výbušná bojová hlavica s hmotnosťou 60 kg. V zadnej časti je pohonná jednotka na pevné palivo. Raketa je dlhá 4,06 m a váži 510 kg. Za dlhými nosnými plochami nasledujú štyri ovládacie plochy v zadnej časti rakety, ktoré sú v podvese sklopné kvôli lepšiemu umiestnenie pod trupom lietadla. Trup strely má priemer 38 cm a rozpätie zadných nosných plôch je 1,02 m.

V počiatočnej fáze letu je navádzanie inerciálne s povelovou korekciou pomocou DATALINK, v záverečnej fáze je raketa navádzaná aktívnym radarovým systémom. Uvádzaná životnosť rakety je 8 rokov.

Suchoj Su-30 (kód NATO "Flanker-C") je ruský viacúčelový bojové lietadlo. Ide o ďalší vývoj typu Suchoj Su-27 s cieľom vyrobiť viacúčelové lietadlo, schopný na rozdiel od Su-27 aj plnohodnotnej úlohy stíhacieho bombardéru.

Ruské rakety Zirkon zničia každý hladinový cieľ bez šance na obrannú reakciu (VIDEO)
Ruská protilodná strela, na ktorú neexistuje protizbraň, vysokonadzvuková raketa, odpaľovaná z menších a rýchlych fregát, radikálne zmení pomer síl na hladinách morí a oceánov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík