Americké peňažné infúzie viedli k nárastu "zombie" spoločností
15 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Keď americká vláda napumpovala bilióny dolárov do ekonomiky v snahe zmierniť dopad Covid-19, vládna pomoc vytvorila čoraz viac „zombie“ firiem, uvádza sa v novej epizóde Keizerových správ od spoločnosti RT.


Zatiaľ čo niektoré pôžičky v rámci programu na ochranu vyplatenie miezd (PPP), umožnené voľnou menovou politikou Fedu, boli podvodne privlastnené, existujú náznaky, že sa finančné prostriedky dostali aj k menším spoločnostiam, poznamenala Stacy Herbertová v najnovšej epizóde Keizerových správ.

Podľa Maxa Keizera je však možné, že tieto spoločnosti nebudú schopné fungovať bez týchto peňažných injekcií.

"Tieto malé a stredné spoločnosti sa teraz menia na zombie spoločnosti," uviedol Keizer. „Je to obrovský problém v S&P 500. Žijú z pomoci a v skutočnosti nemajú životaschopný základný podnik. Berú teda tento stratený model a uplatňujú ho v malých a stredných podnikoch.“



Dodal, že to znamená, že každá čistiareň a obchod s potravinami mohli žiť z PPP pôžičiek pochádzajúcich od vlády, zatiaľ čo americká tlač peňazí zmení celú krajinu na „národ zombie“.

Napriek klesajúcemu počtu komerčných bankrotov podľa kapitoly 13 v dôsledku platieb PPP sa viac ako 400 000 malých podnikateľov rozhodlo ukončiť svoju zárobkovú činnosť, pretože sa nedokázali vyrovnať s koronavírusovou krízou.

„Sú to ľudia, ktorí sa rozhodli iba ukončiť svoju činnosť a nepodať žiadosť o tieto PPP pôžičky alebo možno jednu z týchto PPP pôžičiek nezískali, pretože, nezabudnite, JPMorgan a veľké banky dostali väčšinu peňazí,“ dodala Stacy Herbertová.

Ruský predaj automobilov sa opäť zvyšuje, dôsledkom pendemických oapterní na európskych trhoch
V Rusku minulý mesiac vzrástol dopyt po nových automobiloch, pričom tržby v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástli až o 3,4 percenta, zatiaľ čo rastúca neistota v súvislosti s Covid-19 stále ovplyvňuje automobilový priemysel v mnohých... Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár