Oceľový vodca Kim sa s plačom ospravedlnil Severokórejčanom (Arťom Lukin)
15 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Arťoma Lukina (RT)






Chlapci, aj veľkí a mocní, plačú. A dokonca na vojenskej prehliadke v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang na oslave 75. výročia vládnucej Kórejskej strany pracujúcich.


Dotyčným chlapcom bol Kim Čong-un, najvyšší vodca Severnej Kórey, ktorý sa stal viditeľne emotívnym a zjavne vyronil nejaké slzy, keď 10. októbra predniesol svoj prejav národu z mramorového pódia na hlavnom námestí v Pchjongjangu. Slzy na tvári najvyššieho vodcu sa objavili, keď vyjadril vďačnosť severokórejskému ľudu za „prekonanie nespočetných utrpení“.








Kim tiež vyjadril bezprecedentné ospravedlnenie za to, že nedokázal zlepšiť život občanov KĽDR: „ Naši ľudia vkladajú do mňa dôveru až do neba a hlbokú ako more, ale nedokázal som ju vždy uspokojivo splniť. Je mi to skutočne ľúto. Aj keď som vďaka dôvere všetkých ľudí poverený dôležitou zodpovednosťou viesť túto krajinu pri ochrane vecí veľkých súdruhov Kim Ir-sen a Kim Čong-il, moje úsilie a úprimnosť neboli dostatočné na to, aby sme náš ľud zbavili ťažkosti v ich živote.“


Boli Kimove slzy vysielané Severokórejčanom a globálnemu publiku úprimné? Alebo to bol iba kúsok dobrého herectva? Pravdepodobne existuje len jeden človek, ktorý pozná odpoveď - Kimova mladšia sestra Kim Yo-jong, ktorá je považovaná za jeho najbližšieho pomocníka a pravdepodobne druhú najsilnejšiu postavou mocenskej hierarchie KĽDR. O Kim Yo-jong sa tiež hovorí, že je zodpovedná za verejný obraz jej brata.

Hrôza! Desivé svedectvá väzňov z gulagu Kim Čong-una. Neuveríte, čo všetko museli robiť
Veci, ktoré museli odsúdení robiť siahajú pod ľudskú dôstojnosť. Väzni boli nútení piť vodu s popolom popravených spoluväzňov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Nie je to nič neobvyklé, keď oceľoví národní vodcovia strategicky vylučujú jednu alebo dve slzy na verejnosti. V júni 2019 sa Vladimirovi Putinovi, predstaviteoviľ mužnosti, počas priameho televízneho vysielania k národu zamlžili oči pri spomienke na epizódu z jednej zo svojich ciest v Rusku - zúfalá stará žena mu podala lístok, zjavne prosiaci o pomoc, ale Putinovi asistenti tento kúsok papiera následne stratili. "Stále sa hanbím, že list s jej prosbou bol stratený," zveril sa Putin Rusom.

Kim Čong-un môže mať k dispozícii jeden z najefektívnejších represívnych strojov na svete a neváha ho použiť. V najznámejšom prípade nariadil popravu vlastného strýka-švagra pre údajnú korupciu a nelojálnosť. Zdá sa, že jeho preferovaným spôsobom vládnutia v krajine je získavanie lojality svojich poddaných tým, že sa obracia na ľudí a sľubuje, že im zlepší život.

Stratégia vytvárania imidžu Kim Čong-una vytvára priame spojenie medzi úradujúcim severokórejským vodcom a jeho starým otcom, zakladateľom KĽDR Kim Ir-senom. Veľký vodca Kim Ir-sen mal auru človeka z ľudu a dodnes si ho väčšina Severokórejčanov uctieva. V jeho snahách o PR pomáha Kimovi juniorovi jeho nezameniteľná podobnosť s dedkom.

Zbrane z orbitu do hodiny na Zemi? Pentagon žiada od SpaceX, aby preukázali, že je to možné
Predtým, ako dopraví kolonistov na Mars, môže systém SpaceX Starship dodávať tanky do vojnovej zóny. Ministerstvo obrany USA (DoD) požiadalo firmu financovanú Elonom Muskom, aby preskúmala možnosť prepravy vojenského nákladu z obežnej dráhe,... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Kim Čong-un si ešte nezískal rovnakú úroveň náklonnosti, akú si užíval zakladateľ dynastie Kimovcov, ale určite existuje jedna oblasť, v ktorej vnuk už dedka nesmierne prekonal. To je severokórejská vojenská sila. Na sobotnej oslave v Pjongčangu sa videla zďaleka najväčšia ponuka nového vybavenia, aké kedy bolo na vojenskej prehliadke v histórii Severnej Kórey predstavené.

Najpozoruhodnejšia bola nočná prehliadka s obludnou medzikontinentálnou balistickou raketou, najväčšou pojazdnou raketou, akú kedy akýkoľvek jadrový štát postavil. Toto prinieslo posolstvo domácemu publiku: „Národ zažíva veľa ťažkostí a ekonomika nie je dobrá. Ale to všetko je vykúpené našimi novými mocnými zbraňami, ktoré nás robia rovnocennými s veľmocami sveta.“

Zaznela tiež implicitná správa pre Spojené štáty - dohodnite sa na našich podmienkach, pokiaľ nechcete žiť v strachu z toho, že Los Angeles alebo New York budú spálené termonukleárnym útokom. Ale tu je háčik. V rokoch 2016 a 2017 sa Kim Čong-un už pokúsil prinútiť Washington k dohode zavedením a skúšobnou streľbou radu rakiet dlhého doletu schopných zasiahnuť USA. To mu prinieslo tri stretnutia s Donaldom Trumpom, ale žiadne ekonomické výhody ani úľava od sankcií, ktoré ochromujú severokórejskú ekonomiku a robia ju stále viac závislou od Číny. Nie je ani zďaleka isté, že keď Washington uvidí Kimovu novú raketu bude tentokrát súhlasiť s dohodou.

Čínsky vývoz a dovoz dosiahli rekordné maximá. Čínska ekonomika sa zotavuje z Covid-19
Čínske hospodárske oživenie naďalej naberá na obrátkach, keďže vývoz zaznamenal najsilnejšiu výkonnosť za viac ako rok a dovoz prudko stúpal najrýchlejším tempom od začiatku pandémie Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Kim Čong-un vyjadril presvedčenie, že Severokórejčania „budú stranu nasledovať a brániť ju ďalších 75 rokov, ba 750 rokov a dokonca 7 500 rokov.“

Možno sa ukáže, že má pravdu. Je dobré žiť pod súcitným a skromným najvyšším vodcom, ktorý uznáva obete svojich ľudí. A je to skvelé, keď váš národ ovláda ohromné a hrôzostrašné zbrane, ktoré vlastnia iba veľkí hráči. Ale v určitom okamihu môže ľudí unaviť „hrdinský boj“ a rozhodnú sa, že chcú niečo iné. Pre každého najvyššieho vodcu by to bol skutočne plačlivý okamih.

Arťom Lukin je docentom medzinárodných vzťahov na Far Eastern University v ruskom Vladivostoku.