Čínsky vývoz a dovoz dosiahli rekordné maximá. Čínska ekonomika sa zotavuje z Covid-19
14 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Čínske hospodárske oživenie naďalej naberá na obrátkach, keďže vývoz zaznamenal najsilnejšiu výkonnosť za viac ako rok a dovoz prudko stúpal najrýchlejším tempom od začiatku pandémie Covid-19, informuje portál RT.


Colné údaje zverejnené v utorok ukazujú, že odchádzajúce zásielky prekonali očakávania trhu, pretože minulý mesiac oproti minulému roku vzrástli o 9,9 percenta.

September bol štvrtým po sebe idúcim mesiacom, keď Čína zaznamenala rast exportu, ktorý bol podporený znovuotvorením globálnych ekonomík, ako aj rastúci dopyt po zdravotníckych prístrojoch a elektronike.

Medziročný dovoz sa vrátil k rastu a minulý mesiac vyskočil o 13,2 percenta, čím prekonal očakávania analytikov o zvýšení o 0,3 až 0,4 percenta. V auguste sa objem prijatých zásielok znížil o 2,1 percenta a v predchádzajúcom mesiaci sa tiež nachádzal v zápornej hodnote.

Bill Gates tvrdí, že život sa vráti do normálu až po zavedení druhej generácie vakcín proti Covid-19
Technologický magnát Bill Gates uviedol, že život sa môže vrátiť do normálnych koľají, až keď bude druhá generácia vakcín proti Covid-19 široko dostupná a vírus bude odstránený po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„Čínsky vývoz a dovoz neustále prekonáva očakávania trhu. Obchod v septembri sa zrýchlil oproti predchádzajúcemu mesiacu,“ uviedol pre CGTN Wang Dan, hlavný ekonóm banky Hang Seng Bank China.

Dovoz sa zvýšil čiastočne z dôvodu zvyšujúcich sa nákupov potravín vrátane mäsa, obilia a sójových bôbov, pretože čínsky poľnohospodársky sektor utrpel povodne a zlé poveternostné podmienky. Nedávne zhodnotenie juanu mohlo tiež pomôcť zvýšiť dovoz.

"V nasledujúcich mesiacoch očakávame, že vývozná sila bude pretrvávať a dovoz sa môže naďalej zvyšovať na pozadí pokračujúceho oživovania domácej aktivity," uviedli ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs v utorok v poznámke pre klientov, ktorú citujú médiá.

Čínsky zahraničný obchod sa za prvé tri štvrťroky 2020 medziročne zvýšil celkovo o 0,7 percenta, podľa oficiálnych údajov colných úradov vzrástol vývoz o 1,8 percenta a dovoz klesol o 0,6 percenta v denominácii v juanoch.

Huawei dúfa, že aj napriek americkému tlaku bude môcť pomáhať svojim európskym zákazníkom pri vývoji 5G siete
Napriek pokusom USA odrezať najväčšieho dodávateľa telekomunikačných zariadení na svetových trhoch, spoločnosť Huawei tvrdí, že môže aj naďalej pomáhať svojim európskym zákazníkom pri vývoji kľúčových 5G infraštruktúr, informuje portál... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár