Ťažká porážka pre Viktora Orbána (Thomas Gutschker, Stephan Löwenstein)
11 | 10 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Thomasa Gutschkera a Stephana Löwensteina (Frankfurter Allgemeine Zeitung)


Maďarská vláda nemala právo „vytlačiť“ z krajiny Stredoeurópsku univerzitu, ktorú založil George Soros. Zmenený zákon o vysokých školách porušuje európske a medzinárodné obchodné právo, rozhodol Súdny dvor Európskej únie.

V spore o Stredoeurópsku univerzitu v Budapešti utrpelo Maďarsko porážku. Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že maďarský zákon o vysokých školách porušuje európske a medzinárodné obchodné právo. Maďarsko chcelo prostredníctvom tohto zákona „vytlačiť“  z krajiny univerzitu, ktorú v roku 2018 založil americký podnikateľ maďarského pôvodu George Soros. V zdôvodnení súdu sa uvádza, že zákon, ktorý Maďarsko prijalo, ohrozoval akademické aktivity zahraničných vysokých škôl.

Súd v plnej miere dal vo všetkých bodoch žaloby za pravdu Európskej komisii a posudku generálnej advokátky Jiliany Kokottovej. Ak Maďarsko nebude rozsudok akceptovať, Európska komisia sa môže obrátiť na Súdny dvor Európskej únie a žiadať pokutu. Pre vládu Viktora Orbána tak ide o ďalšiu ťažkú porážku pred Súdnym dvorom, ktorý doposiaľ vo všetkých prípadoch, ktoré sa týkali dodržiavania základných práv, rozhodol proti Maďarsku.

Vďaka, Európa, vôbec nám nerozumieš. Tvoja podpora Bidena môže Trumpovi priniesť víťazstvo (Mitchell Feierstein)
Komentár Mitchella Feiersteina (RT) Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Úporný boj proti Sorosovi

Národno-konzervatívna vláda v Budapešti za vlády premiéra Orbána zmenila v roku 2017 zákon o vysokých školách. Univerzity, ktoré udeľujú zahraničný diplom, museli odvtedy preukazovať, že majú kampus aj v príslušnej cudzej krajine. Jeho  prevádzka v Maďarsku musí byť zmluvne dohodnutá s touto krajinou. Dotklo sa to asi tuctu súkromných vysokých škôl v Maďarsku.

Pretože Orbán vedie posledné štyri roky masívnu kampaň proti organizáciám, ktoré podporuje  americký miliardár George Soros, bolo zrejmé, že zákon o vysokých školách je primárne namierený proti Stredoeurópskej univerzite (CEU) v Budapešti, ktorú založil Soros. Orbán roky úporne bojuje proti Sorosovi, ktorý je maďarského pôvodu a má liberálne názory.

Podľa Súdneho dvora Európskej únie zmenený zákon o vysokých školách je v rozpore s povinnosťami,  ku ktorým sa Maďarsko zaviazalo ako člen Európskej únie voči Svetovej obchodnej organizácii. V rámci toho bola uzavretá Všeobecná dohoda o obchode so službami (GATS), ktorá platí od roku 1995 a upravuje aj slobodné rozhodovanie univerzít o ich sídle. Zmenený zákon je navyše v rozpore s Chartou základných práv EÚ, pokiaľ ide o akademickú slobodu, slobodné zakladanie univerzít a slobodu podnikania.

Politika lockdownu bola chyba a spôsobí viac úmrtí na Covid-19, tvrdia vedci (Rob Lions)
Komentár Roba Lyonsa (RT) Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Súd tiež vidí porušenie slobody poskytovania služieb, jednej zo základných slobôd na vnútornom trhu. Luxemburskí sudcovia odmietli všetky námietky maďarskej vlády. Tá okrem iného spochybňovala  kompetentnosť  Súdneho dvora EÚ a namiesto toho poukazovala na príslušnosť rozhodcovského súdu WTO. Sudcovia sa pridržiavali toho, že za porušenia zo strany členského štátu v rámci WTO môže byť zodpovedná ako celok. Únia je popri členstvách ako inštitúcia členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Niektoré zahraničné univerzity v Maďarsku boli schopné dosiahnuť potrebnú dohodu, ktorú si vyžadovala zmena zákona, nie však CEU, hoci uzavrela dohodu o  spolupráci s americkou vysokou školou. Namiesto toho CEU presunula svoje výučbové programy, ktoré vedú k získaniu amerického diplomu, do Rakúska. V roku 2019 bolo vo Viedni otvorené nové sídlo univerzity. V maďarskom právnom subjekte môže CEU zostať v Budapešti, kde bude naďalej prevádzkovať modernú univerzitnú budovu s ​​knižnicou, ale len v malom rozsahu.
„Bodka za smutným a nedôstojným divadlom“

Predseda poslancov CDU/CSU v Európskom parlamente Daniel Caspary (CDU) uviedol, že verdikt nebol prekvapením. „Končí sa tak smutné a nedôstojné divadlo, ktoré je nezlučiteľné s Európou ako hodnotovým spoločenstvom.“ Rozsudok ukazuje, aké dôležité je pre Európu fungovanie mechanizmu právneho štátu. Taká je snaha aj v rámci rokovaní o rozpočte medzi členským štátmi a parlamentom, ako aj medzi členskými štátmi navzájom.

Europoslanec za zelených Daniel Freund síce označil za „potešiteľné“, že sudcovia vyslali jasný signál a podporili európske hodnoty, no vzápätí dodal: „Vývoj v Maďarsku nemôžete zastaviť. Vylúčením Stredoeurópskej univerzity Viktor Orbán obdržal len dôkaz.“

Warren Buffett nechce vyjsť s Amerikou na mizinu (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Iveta Machová