Nová teória - vírus potrebuje na šírenie živých, nie mŕtvych, preto oslabol
04 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Alebo inak - Covid zmutoval, napáda nás možno ešte intenzívnejšie, ale je "proti jeho záujmom" ľudí zabíjať.


Dve správy, prvá dobrá. Druhá? Ako sa to vezme... Posledné štúdie totiž ukazujú, že Sars-Cov-2 zmutoval, čo je dobré. Šíri sa rýchlejšie, ale nie je tak agresívny, ako na začiatku. Nastalo to, čo tu predpokladal epidemiológ Stefano Petti o správaní sa nových respiračných vírusov a čo vidíme na vlastné oči denne -  evidujeme viac nachladnutí a menej zápalov pľúc. Všimol si to blog.ilgiornale.it.

Niektoré vakcíny používajú ako nosič na prenos antigénu do buniek neškodný vírus, vektorom je adenovírus. Stáva sa, že tí, ktorí už dostali jeden alebo viac adenovírusov (spôsobujúcich prechladnutie), už získali imunitu, ktorá neutralizuje novo naočkovanú vakcínu. Ukázalo sa, že títo ľudia produkujú menej protilátok proti Sars-Cov-2. U jedincov, ktorí nikdy nedostali adenovírus, však nastáva problém s preočkovaním.

Možnosť neúčinnosti vakcín bola zdôraznená aj v časopise Lancet. Ale poďme pekne po poriadku. Epidémia sa v skutočnosti zmenila už pred niekoľkými mesiacmi. Epidemiológ Stefano Petti vysvetľuje : „Starý vírus nazývaný D614 dominoval v Európe až do vlaňajšieho februára. Potom došlo k mutácii a vypukla pandémia. Nový vírus, úplne identický s tým prvým, má iba inú aminokyselinu, ale má rozhodujúce postavenie, slávny RBD proteín s hrotom, ktorý umožňuje vírusu oveľa ľahšie vstúpiť do ľudských buniek. “

Samotná vakcína proti Covid-19 nezastaví šírenie vírusu
Problémy týkajúce sa výroby, účinnosti a dôvery verejnosti znamenajú, že na istý čas budú možno potrebné obmedzenia slobôd Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Niekoľko mesiacov sa stretávame s rozšíreným vírusom, ktorý však takmer výlučne spôsobuje nachladnutie a niektoré horúčky, u väčšiny ľudí nákaza prebieha bez príznakov.

Petti pokračuje: „Analýzy prípadov infikovaných D614 a G614 sú veľmi odlišné. Prvé (predpandemická, čínska fáza) majú nižšiu vírusovú záťaž a závažné príznaky, najnovšie majú vyšší náboj (sú nákazlivejšie) a menej príznakov (asymptomatickejší a tichší prenos). Táto mutácia je taká efektívna, že štruktúra RBD sa odvtedy nezmenila “.

„V epidemiológii infekčných chorôb hovoríme o prenosovom potenciáli, evolučnej teórii, ktorá v prípade vírusov prenosu dýchania (chrípka, prechladnutie a dokonca Covid-19) ukazuje, že najväčšia vhodnosť pre vírus je, keď pacient kašle a kýcha. Ale nemôže ochorieť tak, aby musel zostať doma v posteli, inak už nebude prenášať infekciu.

Desivé výsledky novej štúdie chrípka vs koronavírus: Úmrtnosť na COVID je niekoľkokrát vyššia!
Nemecký virológ Christian Drosten hovoril o novej štúdii o úmrtnosti pacientov s koronavírusom. Pre priebeh ochorenia je podľa neho rozhodujúci najmä vek infikovaných. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Z viac ako 180 vakcín Covid, ktoré sú vo vývoji, takmer tucet používa ako vírusové vektory adenovírusy alebo upravené adenovírusy. Lancet uvádza štúdiu o ruskom Sputniku a čínskom CanSino (ľudské adenovírusy). Americká spoločnosť Johnson & Johnson tiež používa ľudský adenovírus, zatiaľ čo spoločnosť Astra Zeneca používa šimpanzí adenovírus a talianska spoločnosť ReiThera navrhuje vakcínu proti goriliemu adenovírusu.

Lancet píše: „Tí, ktorí v minulosti bojovali s vírusom adenovírusu, majú protilátky, ktoré môžu brániť (alebo dokonca neutralizovať) nové vakcíny. Zvyšujúci sa vek a vysoká imunita voči adenovírusu (Ad5) významne znižujú imunitné odpovede na vakcínu . U niektorých účastníkov s predtým existujúcou vysokou imunitou proti Ad5 môže byť injekcia vakcíny neadekvátna. V čínskej štúdii sa ukázalo, že viac ako polovica účastníkov mala anti-adenovírusové protilátky a výskyt protilátok proti Sars-Cov-2 sa objavil u niečo viac ako 50 percent subjektov.

Ďalej pokračuje Petti: „Na základe takzvanej "chamtivosti" po protilátkach môžu byť aj opičie adenovírusy neutralizované tými, ktorí už prekonali prechladnutie. A ak sme sa nikdy nestretli s adenovírusom, nebudeme schopní vytvoriť posilňovacie dávky, pretože s prvou dávkou vytvoríme protilátky, ktoré neutralizujú vektorový vírus v ďalších dávkach “.

Čo na to povedať? Cesta k univerzálnej vakcíne sa predlžuje. Príroda sa našťastie postará o to, aby bol vírus ľudskejší ...

Zabudnite na predstavy o koronavíruse, nie sme v tom "spolu". Covid nás všetkých diskriminuje (Helen Pankhurstová)
Komentár Helen Pankhurstovej (The Guardian) Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Diana Zaťková