Ľudovít Makó chce „spievať“. Vypovedať chce o prokurátorovi aj o ďalších činoch
03 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Národná kriminálna agentúra zadržala v poslednom čase mnohých vysokopostavených ľudí a medzi nimi aj bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je podľa obžaloby spájaný aj so zločineckou skupinou takáčovcov.


Bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa viní prokurátor okrem iných vecí aj vynášanie policajných informácií. Sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Giertli poslal Makóa do väzby a bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy nepomohla ani kaucia 100-tisíc eur, ktorú chcel zložiť rodinný známy, ba ani záruka kňaza, ktorý ponúkol ako dôveryhodná osoba prevzatie záruky za ďalšie správanie sa obvineného Makóa.

Sudca to podľa portálu Topky.sk odôvodnil tým, že vyjadrenie rímsko-katolíckeho farára nebolo dostatočne presvedčivé z toho hľadiska, aby z toho faktograficky vyplývalo, ako konkrétne a pozitívne dokáže na obvineného Makóa vplývať.
Spolupráca aj ako utajený svedok

„Ponuku peňažnej záruky a písomný sľub obvineného pri absencii výnimočných okolností prípadu tak nebolo možné prijať ako nahradenie väzby obvineného,“ píše sa podľa portálu v anonymizovanom uznesení. Sudca väzbu nenahradil ani dohľadom probačného a mediačného pracovníka.

„Vzhľadom na množstvo spáchaných skutkov a závažnosť trestných činov, ktoré mali byť spáchané obvineným, nemožno považovať za primerané a zákonné nahradenie väzby obvineného,“ napísal sudca Giertli. Ako už Topky.sk informovali, Makó proti tomuto rozhodnutiu nepodal sťažnosť, čo svedčí aj o tom, že sa rozhodol spolupracovať s políciou a chce byť utajeným svedkom.

Ľudovít Makó mal skutočne divné móresy. „Spájal“ štát s mafiou, teraz chce byť chráneným svedkom
Bývalému šéfovi daňovej kriminálky Ľudovítovi Makóovi pripisuje polícia aj vynášanie policajných informácií, ktoré mali končiť v zločineckej skupine. Jeho správanie bolo viac ako divné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Mafiánom pomáhal a kryl ich

Makó je obvinený z viacerých trestných činov a spájaný je aj s mafiánskou skupinou takáčovci a z toho, že im roky pomáhal kryť ich činnosť. „Získaval a zhromažďoval rôzne verejne neprístupné a citlivé informácie, ktoré následne poskytoval členom zločineckej skupiny, čím do značnej miery podporoval trestnú činnosť danej skupiny, za čo dostával od zločineckej skupiny vopred dohodnuté finančné ohodnotenie,“ píše sa v uznesení.

Podľa prokurátora nielen obchodoval s informácia, ale svojimi kontaktami mal aj kryť, mariť a znemožňovať dokumentovanie trestných činov takáčovcov a ich jednotlivých členov. Makóovi prokurátor kladie za vinu aj tzv. čierny výjazd zločineckej skupiny do logistického centra, v ktorom mali zadržiavať a vypočúvať skladníkov.

AKTUÁLNE: Makó sa rozhodol spolupracovať s políciou. Kto všetko skončí za mrežami?
Zdá sa, že väčšina hriešnikov, ktorých zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa skôr alebo neskôr rozhodne s políciou spolupracovať. Spraviť tak mal údajne aj zadržaný bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Informuje o... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ženu nútil k sprenevere peňazí

„Vedúceho skladu držali oddelene a proti jeho vôli v kancelárii, všetkým osobám poškodených oznámili, že uvedené priestory, kde sa nachádzajú, nemôžu opustiť, majú zakázané medzi sebou komunikovať, majú zakázané telefonovať s tretími osobami a chodiť na toaletu, pričom na otázku poškodeného, ktorý sa voči uvedenému prístupu zo strany členov výjazdu ohradil, bolo jeho osobe obvineným povedané, a to v prítomnosti ďalších poškodených, že pokiaľ nebude poslúchať, tak mu obvinený jednu „capne“,“ vysvetlil prokurátor.

Makóovi sa za vinu kladie i nátlak na ženu, ktorú mal nútiť k sprenevere peňazí. „Obvinený na pani kričal, nútil ju k priznaniu ku krádeži a sprenevere tovaru, pričom podľa vedomostí svedka sa pani zosypala až po tom, čo sa jej obvinený začal vyhrážať basou, lebo sa bála, že ju zavrie,“ píše sa v uznesení.

„Vo vzťahu k jej výsluchu treba uviesť, že intenzita vyhrážok zo strany obvineného bola v jej prípade silnejšia, keďže už došlo k priamym a konkrétnym hrozbám straty osobnej slobody, odlúčenia od rodiny, ktoré boli v rámci vyhrážok pretavené do hrozby odsúdenia a následného uväznenia,“ odôvodňuje prokurátor návrh na vzatie do väzby.

Opäť zaujímavý „príbeh“ advokáta. Tentokrát sa týka obhajcu zadržaného Makóa
Súčasný advokát zadržaného exšéfa KÚFS Ľudovíta Makóa Zoltán Perhács sa spomína aj v knihe Gorila Toma Nicholsona. V minulosti šéfoval inšpekcii, dnes na papieri vlastní miliónovú firmu blízku Makóovi, informuje o tom portál... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Vopred si pripravoval dôkazy

Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy sa napokon k nátlaku na ženu priznal. „Výsluch svedkyne-poškodenej si nahrával, pričom pri vytváraní nahrávky postupoval tak, že časti rozhovoru, kedy sa jej vyhrážal, úmyselne nezaznamenal, aby v prípade, ak menovaná celú vec postúpi polícii, mal dôkaz svedčiaci o jeho nevine,“ vysvetľuje prokurátor. Podľa neho je zarážajúce, že si Makó takýmto spôsobom pripravoval vopred dôkazy. Podľa prokurátora to svedčí o tom, že Makó si bol plne vedomý svojho konania ako i trestnoprávneho rozmeru.

Makó pri výsluchu nepoprel to, že sa mal robiť nátlak na svedkyňu a zároveň poškodenú, no tvrdil, že sa udalosť nestala tak, ako je popísaná v uznesení o vznesení obvinenia. Podľa neho na nikoho nevyvíjal nátlak, ani ho k ničomu nenútil a nikoho neobmedzoval. Dodal, že ak spôsobil svojím konaním niekomu ujmu, je pripravený ju nahradiť a oľutovať.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Chce byť utajeným svedkom

„Zároveň obvinený ponúkol dozorujúcemu prokurátorovi spoluprácu v iných závažných trestných činoch, o ktorých je obvinený presvedčený, že vie a zároveň vie poskytnúť rôzne dôkazy a informácie súvisiace s inou trestnou činnosťou. Samozrejme, aj v daňovej a inej oblasti. Vzhľadom na to, že ide o závažné informácie, požiadal o štatút utajeného svedka a v tomto prípade je pripravený s prokurátorom spolupracovať ihneď za podmienok, ktoré mu určí. Keby ostal na slobode, bude k dispozícii 24 hodín pre všetky úkony, ktoré bude žiadať dozorujúci prokurátor,“ stojí podľa portálu v uznesení.

Podľa informácií z prostredia polície sa mal Ľudovít Makó rozhovoriť o trestnej činnosti vysokopostaveného prokurátora. To by ale, podľa informácií Topky.sk, nemalo byť ani zďaleka všetko. V súvislosti so spoluprácou Makóa s políciou sa totiž spomínajú aj mená vysokopostavených policajných funkcionárov, ktorí sa tiež mali na trestnej činnosti s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy podieľať. Zaujímavosťou je, že pri domovej prehliadke Makóa policajti údajne nezaistili Makóov telefón, ktorý by mohol byť, tak ako telefón Mariána Kočnera, kľúčovým pri vyšetrovaní trestnej činnosti, píšu v závere Topky.sk.

Kočner potápa ďalšieho advokáta. NAKA obvinila Matúša Boľoša za pochybný biznis
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry obvinili podľa webového portálu aktuality.sk advokáta Matúša Boľoša, s ktorým si mal Marian Kočner písať cez aplikáciu Threema. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.