SpaceX prerušil let rakety Falcon 9 len 18 sekúnd pred jej štartom
02 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Štart rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX bol náhle prerušený len chvíľu pred štartom, po zaregistrovaní abnormálnych údajov na pozemných senzoroch. Úlohou misie bolo vyniesť na obežnú dráhu novú várku satelitov Starlink, informuje portál RT.


Čas štartu bol stanovený na štvrtok ráno miestneho času v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Raketa Falcon 9 bola naplnená várkou trinástich satelitov Starlink.

Spustenie však bolo zastavené iba 18 sekúnd pred štartom, keď vesmírna spoločnosť zaregistrovala niečo, čo opísala ako „abnormálne údaje na senzoroch pozemného systému“.



Satelity Starlink mali byť pôvodne uvedené už v polovici septembra, ale oneskorili sa kvôli zlým poveternostným podmienkam, ktoré by pravdepodobne narušili obnovu opätovne použiteľného zosilňovača rakety Falcon 9. Raketu predtým spoločnosť vypustila už dvakrát.

60 nových satelitov sa má pripojiť k zoskupeniu Starlink, ktoré v súčasnosti obsahuje viac ako 700 zariadení. Spoločnosť SpaceX plánuje uviesť celkovo 40 000 satelitov, ktoré sú podľa spoločnosti potrebné na zabezpečenie globálneho vysokorýchlostného internetového pokrytia. Cena ambiciózneho projektu sa odhaduje na zhruba 10 miliárd dolárov.

Putin prijme zákon, na aký čakáme u nás už roky. Zakáže vývoz dreva z Ruska
Ruský prezident chce uzákoniť absolútny zákaz vývozu nespracovaného ihličnatého dreva a cenných tvrdých drevín. Zákaz by platil od roku 2022. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík