Rusko v súčasnosti testuje vakcínu Sputnik V na starších a ďalších vysoko rizikových skupinách
25 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Rusko začalo klinické skúšky vakcíny proti koronavírusom Sputnik V na dobrovoľníkoch z vysoko rizikových skupín vrátane starších ľudí. Vzorec je v súčasnosti v záverečnej fáze testov, pred plánovanou masovou distribúciou, informuje portál RT.


Sputnik V, ktorý vyvinul moskovský Inštitút pre výskum epidemiológie a mikrobiológie Gamaleya, je prvou registrovanou vakcínou Covid-19 na svete. Vakcína prešla už prvými dvoma fázami klinických skúšok a nakoniec ju má otestovať 40 000 Moskovčanov. Predchádzajúce skúšobné fázy v lete prijímali iba dobrovoľníkov vo veku od 18 do 60 rokov, ale tretia fáza bude mať oveľa širší prierez spoločnosťou.

"Neočakávame žiadne negatívne reakcie od starších ľudí," uviedol Kirill Dmitriev, šéf Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý financuje vývoj tejto vakcíny. "Moja matka a otec majú 74 rokov. Boli tiež zaočkovaní v rámci dobrovoľníckeho programu a cítia sa skvele.“

Moderna, Pfizer a AstraZeneca požadujú okamžité schválenie svojich vakcín
Konkurenti v pretekoch vo vakcíne proti Covid-19 zverejňujú klinické protokoly v nádeji, že získajú lukratívne núdzové schválenie, kvôli ktorému bola predtým odcudzovaná vakcína Sputnik V. Tentokrát sú však médiá ticho, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


V rámci záverečnej testovacej fázy bude 40 000 dobrovoľníkov lekármi pozorne sledovaných a prostredníctvom jedinečnej aplikácie ich budú môcť lekári kontaktovať, aby dobrovoľníci ohlásili akékoľvek vedľajšie účinky.

Ruský prezident Vladimir Putin 11. augusta oznámil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu proti Covid-19 na svete, ktorá bude pre širokú verejnosť k dispozícii od januára 2021. Ešte pred týmto dátumom bude učiteľom a zdravotníckym pracovníkom ponúknutá vakcína.

Niektoré západné krajiny vakcínu kritizovali za údajný nebezpečný rýchly vývoj a nesprávne testovanie. Na začiatku septembra však rešpektovaný britský lekársky časopis Lancet publikoval štúdiu pripravenú vývojármi vakcíny Sputnik V, ktorá ukázala, že je stopercentne účinná a produkuje protilátky u všetkých 76 účastníkov pokusov v počiatočnom štádiu.

1 zo 7 pozitívnych prípadov na Covid-19 sú zdravotnícki pracovníci, tvrdí šéf WHO
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus zdôraznil, že dnes musia krajiny „viac ako kedykoľvek predtým“ zvýšiť bezpečnosť lekárov a zdravotných sestier, pretože mnohé z nich sa ľahko nakazia pri liečbe pacientov s... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár