Facebook podporuje popieranie holokaustu
25 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Podľa nedávnej správy Inštitútu pre strategický dialóg (ISD) s názvom „Hosting 'Holohoax': a Snapshot of Holocaust Denial Across Social Media" propagujeFacebook na svojej platforme popieranie holokaustu 


Komentár Judith Bergmanovej, právničky a politickej analytičky (gatestoneinstitute.org)

„Popieranie holokaustu je už dlho jednou z najzákernejších konšpiračných teórií zameraných na židovské komunity. Extrémistickí podporovatelia holokaustu prichádzajú z celého ideologického spektra, od extrémne pravicových cez tvrdých zástancov ľavice až po vyznávačov islamu,“ uvádza sa v správe. „Výskum ukázal, že digitálne platformy v posledných rokoch slúžili iba na to aby zosilnili a dostali tieto pokrivené myšlienky do hlavného prúdu.“

Vedci z ISD od 1. júna 2018 do 22. júla 2020 na Facebooku, Twitteri, Reddite a YouTube zhromažďovali príspevky pomocou kľúčového slova „holohoax“:

„Pojem „holohoax“ je populárny medzi popieračmi holokaustu. Bol vybraný, pretože ide o obzvlášť explicitný prostriedok popierania holokaustu. Značná časť obsahu s popieraním holokaustu je formulovaná v starostlivo vybranom jazyku, kódoch a metaforách, a je teda veľmi pravdepodobné že táto analýza ukazuje iba vrchol ľadovca skutočného rozsahu, v akom je tento obsah schopný sa šíriť na sociálnych sieťach“.


Vedci z ISD identifikovali najmenej 36 facebookových stránok a skupín, ktoré boli buď špeciálne venované popieraniu holokaustu, alebo ktoré obsah popierajúci holokaust zverejňujú. Stránky a skupiny na Facebooku mali celkový počet sledovateľov 366 068.

Kollár si uctil pamiatku obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave
Predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár si uctil pamiatku obetí pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia položením vencov na Rybnom námestí v Bratislave. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | TASR


Vedci tvrdia, že pri prezeraní stránok a príspevkov na Facebooku, ktoré popierajú holokaust, algoritmus stránok sociálnych médií im začal ponúkať ešte viac obsahu, ktorý bol zameraný na popieranie holokaustu. Išlo napríklad o stránky spojené so známym popieračom holokaustu Davidom Irvingom a stránky s predajom literatúry o popieraní holokaustu. ISD na to reaguje nasledovne:

„Vyšetrované entity boli ideovo rozmanité. Vedci z ISD klasifikovali 9 z nich ako krajne pravicové, 7 ako antisionistické. 13 z nich bolo označených za konšpiračných teoretikov, 5 ako pro-Palestínskych, 1 ako kresťansko-pravicový a 1 ako islamistický.“


Vedci okrem toho našli na Twitteri 19 000 „holohoaxov“, 2 300 ich našli na stránkach sociálnych médií Reddit a 9 500 na YouTube. Facebook takéto príspevky sťahuje iba v krajinách ako Nemecko, Francúzsko a Poľsko, kde je popieranie holokaustu nezákonné.
Konflikt Facebooku a ISD

Generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg už v rozhovore v júli 2018 uviedol, že Facebook nebude blokovať popieračov holokaustu:

„Som Žid a existuje skupina ľudí, ktorá popiera, že k holokaustu došlo. Považujem to za hlboko urážlivé. Ale ... neverím, že by to naša platforma mala potlačiť, pretože si myslím, že existujú veci, ktoré rôzni ľudia zle chápu“.


Čaputová pripomenula, že holokaust je tragickou kapitolou slovenských dejín
Prezidentka Zuzana Čaputová pripomína, že holokaust je tragickou kapitolou slovenských dejín. Hlava štátu to uviedla pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Práve 9. septembra 1941 totiž schválila vláda vojnového... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA


Reakcia ISD:

"Výkonní pracovníci Facebooku ... výslovne racionalizovali umožnenie popierania holokaustu na svojej platforme. Vysvetlil to viceprezident pre globálnu verejnú politiku Facebooku Joel Kaplan v liste z roku 2019 predsedovi Komisie pre zachovanie amerického dedičstva v zahraničí. V liste sa píše, že Facebook neodstráni „klamstvá ani obsah, ktorý je nepresný - či už ide o popieranie holokaustu, arménsky masaker alebo skutočnosť, že sýrska vláda zabila státisíce svojich vlastných ľudí“. Kaplan vysvetlil, že „je to preto, že veríme, že ľudia by mali byť schopní povedať na Facebooku veci, ktoré sú nesprávne alebo nepresné, aj keď sú urážlivé “.

Ako však uvádza ISD vo svojej správe, popieranie holokaustu nie je o tom, že by ľudia „nerozumeli“ histórii:

"Popieranie holokaustu je diskurz, ktorý sa snaží poprieť realitu a rozsah genocídy Židov nacistami v druhej svetovej vojne. Takýto diskurz sa používa od 40. rokov 20. storočia ako prostriedok útoku na Židov. Súčasné popieranie holokaustu propagujú jednotlivci, ktorí sa pevne držia celého radu extrémistických názorov vrátane extrémnej pravice a tvrdej ľavice. Samotný diskurz je pretkaný množstvom antisemitských konšpiračných teórií. Cieľom ... je nielen minimalizovať utrpenie Židov počas holokaustu, ale aj zmierniť kritiku nacizmu a ospravedlniť pokračujúce útoky proti židovskému ľudu. Z toho dôvodu, že sa stretávajú idei popierajúce holokaust s nenávisťou voči Židom by sa mal tento obsah považovať za inherentne antisemitský."

Medzinárodná aliancia pre pamiatku holokaustu (IHRA), medzivládna organizácia pozostávajúca z 31 členských štátov vrátane USA, ktorá bola založená v roku 1998, prijala 26. mája 2016 právne nezáväznú definíciu antisemitizmu. Podľa tejto definície jedným príkladom antisemitizmu je:

„Popieranie skutočnosti, rozsahu, mechanizmov (napr. Plynové komory) alebo úmyselnosti genocídy židovského ľudu v rukách nacistického Nemecka a jeho prívržencov a spolupáchateľov počas druhej svetovej vojny (Holokaust)“.


Ultraortodoxní Židia podpálili smetný kôš počas protestov v Izraeli (VIDEO)
Ultraortodoxní demonštranti vyšli do ulíc vo viacerých izraelských mestách, aby vyjadrili svoj hnev nad rozhodnutím vlády zaviesť druhú celoštátnu izoláciu, ktorá pretína s oslavami židovského Nového roka, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Boj Facebooku s nenávisťou

Spoločnosť Facebook sa verejne zaviazala bojovať proti „nenávistným prejavom“ na svojich stránkach. Odmietnutie spoločnosti uznať medzinárodné pokyny týkajúce sa antisemitských nenávistných prejavov tým, že bagatelizuje popieranie holokaustu spôsobom: „ľudia to zle pochopili“ ( pričom na podporu popierania holokaustu používa svoje algoritmy ) je absolútne neprijateľné.

Úsilie, ktoré Facebook vynakladá na všetky ostatné formy nenávistných prejavov, stojí v protiklade k ich postoju k popieraniu holokaustu. V druhom štvrťroku 2020 (apríl - jún) odstránil Facebook zo svojich stránok rekordný počet príspevkov tzv. „nenávistných prejavov“ - 22,5 milióna v porovnaní s 9,6 miliónmi v prvom štvrťroku 2020. Facebook aj teraz proaktívne odstraňuje väčšinu nenávistných prejavov (94,5%) ešte predtým, ako to používatelia vôbec nahlásia.

Vo svojich komunitných štandardoch Facebook tvrdí, že na Facebooku nepovoľuje nenávistné prejavy, „pretože tie vytvárajú prostredie zastrašovania a vylúčenia“. Zdá sa, že Facebook má podstatne menšie obavy zo „zastrašovania a vylúčenia“, ľudí, ktorí samotný holokaust prežili.

Tí, ktorí prežili holokaust, teraz spustili online kampaň #NoDenyingIt, čím vyzývajú Facebook, aby zo svojej webovej stránky odstránil materiál popierajúci holokaust. „Ako môže niekto o tom skutočne pochybovať?“ spýtala sa Eva Schlossová, ktorá holokaust prežila . "Kde je tých šesť miliónov ľudí? Existujú desaťtisíce fotografií, ktoré nasnímali samotní nacisti. Boli hrdí na to, čo robili."

Židovský kódex bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe, tvrdí Kolíková
Židovský kódex bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe. Pri príležitosti pamätného Dňa obetí holokaustu to vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA