1 zo 7 pozitívnych prípadov na Covid-19 sú zdravotnícki pracovníci, tvrdí šéf WHO
25 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus zdôraznil, že dnes musia krajiny „viac ako kedykoľvek predtým“ zvýšiť bezpečnosť lekárov a zdravotných sestier, pretože mnohé z nich sa ľahko nakazia pri liečbe pacientov s Covid-19, informuje portál RT.


„Celosvetovo je asi 14 percent pozitívnych prípadov na Covid-19 medzi zdravotníckymi pracovníkmi a v niektorých krajinách je to až 35 percent, aj keď údaje sú obmedzené a je ťažké vedieť, či sa zdravotnícki pracovníci infikovali na svojich pracoviskách alebo v komunitách,“ prehlásil šéf WHO novinárom na Svetový deň bezpečnosti pacientov.

Ghebreyesus uviedol, že lekári a zdravotné sestry liečiace pacientov nielenže riskujú, že sa sami nakazia, ale sú tiež „vystavení stresu, vyhoreniu, stigme, diskriminácii alebo dokonca násiliu“.

Vedúci WHO vyzval všetky krajiny a nemocnice na celom svete, aby sa zaviazali udržiavať bezpečné pracovisko a prostredie pre zdravotníckych pracovníkov.

Bill Gates pochybuje, že sa dá dôverovať agentúre FDA, čo sa týka bezpečnej vakcíny proti Covid-19
Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a miliardár Bill Gates sa pýtal, či je možné dôverovať americkému úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pokiaľ ide o vakcínu proti Covid-19, pričom uviedol, že bola spolitizovaná za vlády prezidenta... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Teraz viac ako kedykoľvek predtým máme povinnosť poskytnúť zdravotníckym pracovníkom bezpečné pracovné podmienky, školenie, plat a úctu, ktorú si zaslúžia," poznamenal šéf WHO.

Mnoho nemocníc bolo rýchlo ohromených náhlym prílivom pacientov s Covid-19, najmä počas prvých mesiacov po vypuknutí choroby. Lekári a zdravotné sestry boli všeobecne chválení ako hrdinovia, pretože pracovali na dlhých, vyčerpávajúcich zmenách, často s vyčerpaním zdrojov. Niektorí boli nútení nosiť provizórny ochranný výstroj, keď sa snažili získať dôležité zásoby.

Spravodajský web Medscape vedie zoznam viac ako 1 800 pracovníkov v zdravotníctve a ďalších frontových pracovníkov z rôznych krajín, ktorí zahynuli počas pandémie. Len v USA zomrelo viac ako 600 zamestnancov v zdravotníctve, vyplýva z údajov CDC z augusta.

Ruská centrálna banka nevylučuje ďalšiu vlnu pandémie a ani nízke ceny ropy
Pri hodnotení rizík pre ruskú ekonomiku finančný regulátor krajiny varoval, že nová vlna Covid-19 môže mať za následok nižšie ceny ropy a hlbší ekonomický pokles, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Marek Molnár