Venezuela označila americké sankcie proti Madurovi a Iránu za akt "agresie"
23 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Venezuela označila nové kolo sankcií USA voči prezidentovi Nicolasovi Madurovi a Iránu za agresívne a nezákonné. Pritom spochybnila aj novú správu OSN, ktorá sa týka zneužívania úradníkov a uviedla, že používa „ľudské práva ako politickú zbraň“, informuje portál RT.


„Venezuela odsudzuje novú agresiu USA voči medzinárodnému spoločenstvu a oznamuje údajné jednostranné sankcie proti prezidentovi Nicolasovi Madurovi ako súčasť pretrvávajúcej agresie proti Iránskej islamskej republike a našej krajine,“ napísal v pondelok na tweete minister zahraničia Jorge Arreaza. Caracas uviedol, že kroky Washingtonu preukázali, že OSN „vôbec nerešpektuje“, a že nové sankcie boli uvalené „bez akejkoľvek opory“ v medzinárodnom práve. Tiež prisľúbil, že „nijaké zastrašujúce a arogantné kroky vlády USA“ neodradia Venezuelu od priateľských vzťahov s Iránom.


Niekoľko hodín predtým americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo nové pokuty pre Teherán aj Caracas - vrátane Madura a mnohých iránskych subjektov - obviňujúcich oba národy zo spolupráce na „porušovaní zbrojného embarga OSN“ voči Iránu. "Naše dnešné uvalenie sankcií na Madura je varovaním, ktoré by malo byť jasne počuť na celom svete - bez ohľadu na to, kto ste, ak porušíte zbrojné embargo OSN na Irán, riskujete sankcie," uviedol minister zahraničných vecí Mike Pompeo pri ohlasovaní nových opatrení na pondelok.


Rusko chce pri obrane hraníc pritvrdiť
Rusko už nemá chuť žartovať s narušiteľmi svojich výsostných oblastí. Jasným „ruským signálom“ má byť bombardovanie v smere kurzu narušiteľa. Uviedol portál Sovetov.su. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Aj keď platnosť zákazu zbraní má vypršať v októbri, Washington trval na tom, že zostane v platnosti „na neurčito“, a to aj napriek neúspešnému úsiliu USA o predĺženie embarga v Rade bezpečnosti OSN z minulého mesiaca. Nové tresty prichádzajú niekoľko dní po tom, čo USA jednostranne vyhlásili obnovenie sankcií OSN proti „islamskému snemu“ voči Islamskej republike, odvolávajúc sa na iránsku jadrovú dohodu, od ktorej Washington odstúpil už v roku 2018. Tento krok čelil takmer jednomyseľnému odporu v Rade bezpečnosti.


Arreaza sa zameral aj na nedávnu informačnú správu OSN, ktorá uvádzala vážne zneužívanie venezuelských úradov vrátane mimosúdneho zabíjania a mučenia. Ministerstvo zahraničia správu v samostatnom tweete odmietlo ako „nepravdivú“ a obvinilo medzinárodný orgán z „využívania ľudských práv ako politickej zbrane“, zatiaľ čo zdieľala analýzu miestnej vyšetrovacej misie Mission Truth, ktorá správu označila za nepresnú a politicky motivovanú. Ministerstvo zahraničia už predtým  odsúdilo správu OSN  a trvalo na tom, že je „plná klamstiev“, chýba „metodická dôslednosť“ a „bola vytvorená s cieľom zaútočiť na Venezuelu“.


Washington v posledných mesiacoch pokračoval v zintenzívňovaní svojich sankčných kampaní proti Iránu aj Venezuele napriek takmer univerzálnemu odporu na medzinárodnej úrovni, a to aj od spojencov USA. USA medzitým obvinili venezuelského vodcu z terorizmu a za posledný rok priniesli niekoľko vrstiev sankcií, pričom sa zamerali hlavne na dodávky iránskeho paliva do krajiny. Dokonca minulý mesiac zaistili štyri  tankery smerujúce do Venezuely.


Západ v panike - vakcína posilní vplyv Ruska vo svete
Podľa amerického denníka The Wall Street Journal nepomenovalo Rusko vakcínu po kozmickom plavidle Sputnik náhodou. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič