Rusko chce pri obrane hraníc pritvrdiť
22 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Rusko už nemá chuť žartovať s narušiteľmi svojich výsostných oblastí. Jasným „ruským signálom“ má byť bombardovanie v smere kurzu narušiteľa. Uviedol portál Sovetov.su.


Rusko bude brániť Severnú morskú cestu. Podľa vojenského analytika Komsomolskej pravdy Viktora Baranca o tom svedčí iniciatíva ruského ministerstva obrany. Chce totiž zmeniť zákon „O štátnej hranici Ruskej federácie“.


Ruské ministerstvo obrany navrhuje umožniť vojenskému letectvu začať bombardovanie pozdĺž lodí, ktoré narušili ruské hranice. Pred použitím zbraní však musí prísť jasné varovanie, až potom varovné výstrely a bombardovanie.


Baranec je presvedčený, že trend je správny. Najmä, ak vezmeme do úvahy konkurenciu na Severnej morskej ceste. Podľa neho už drzosť zahraničných lodí v posledných rokoch „nemá obdobu“.


Rusko posilňuje armádu na Ďalekom Východe
Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval, že vzhľadom na rastúce napätie v regióne Ďalekého Východu tu Rusko zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť. Správu priniesol portál Breitbart. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

„Už nás unavuje stále opakovať, že Severná morská cesta vedie cez ruské teritoriálne vody a cez výlučnú hospodársku zónu Ruska. Američania sa naopak cúvnuť nechystajú, keďže cestu naďalej považujú za medzinárodnú,“ uviedol Baranec v komentári pre televíznu stanicu Tsargrad.


Ruské ministerstvo obrany chápe závažnosť zahraničného záujmu o Severnú morskú cestu. Podľa Baranca sa tak snaží ukázať, že Rusko nemá v úmysle žartovať s narušiteľmi svojich výsostných oblastí. Takéto opatrenia majú byť jasným „ruským signálom“ pre zahraničných konkurentov.


„Samozrejme, že použitiu sily musia predchádzať pokusy o nadviazanie kontaktu s narušiteľom. Následne i varovanie pomocou letectva. Pre tých, ktorí ale majú problém s porozumením treba použiť jasný „ruský signál“. Už je ozaj potrebné pritvrdiť, keďže protivník ignoruje všetky medzinárodné pravidlá. Bombardovanie v smere kurzu a neskôr možno priamo na hlavu by mu mohlo pomôcť vytriezvieť,“ uzavrel Baranec.


Pre Rusko v Arktíde pracuje významný strategický faktor: je to čas (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Iveta Machová